自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

蒸焗爐嘅配件和保養都貴好多

水晶宮

我唔會用蒸焗爐取代電飯煲
電飯煲快好多,翻熱麵包及好多樣食物又快又方便。
蒸焗爐用完一撻水每次都要抹及打開爐門吹吓佢,蒸嘢時間又長

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 tiramisu_hk 的帖子

謝謝你

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

emoh 發表於 23-2-8 11:51
可唔可以教我蒸飯嘅秘訣。我都有部Panasonic蒸焗爐

你部係唔係大p 呀?

洗完米隔晒水,將米放入每個碗中,是乎你食唔食得多飯,多飯放多啲,之後放入熱水,大約食指半個手指位左右既水,如果多米可以預多小小,小米就加小啲水,自己因個量,蒸30分鐘之後唔好拎出黎,放埋魚/內入蒸完,咁就可以一爐熟晒。

大宅

我用中P,米先浸水半個鐘,再蒸半個鐘,蒸魚12分鐘,就等米蒸18分鐘然後放魚入去蒸。半個鐘就可飯同餸一齊煮好。

首頁

尾頁

跳至