自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

知道要每日做快測,連續五日陰性便可出關,其實是否要每日上報,還是只要自己keep住紀錄就得。
如果要上報請問在那條link做?因為只收到檢疫令短訊,之後就再沒有收到其他政府短訊,驚做漏野。

公爵府

回覆樓主:

要呀,每日做快測影相keep record, day 1開始每日要上報,佢 sms入面應該有條 link 比你按入去的~

子爵府

2024年龍年勳章

我覺得已冇咩人理會了
Life must go on

男爵府

回覆樓主:

吾使上報,剩係影低相做紀錄就得,5日後自行解禁。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kl912 發表於 22-12-24 21:49
知道要每日做快測,連續五日陰性便可出關,其實是否要每日上報,還是只要自己keep住紀錄就得。
如果要上報 ...

我老公唔知有冇報,佢三日都陰。

侯爵府

最近家人已打電話去衛生署問,密切不用上報快測

男爵府

estw 發表於 22-12-24 22:07
吾使上報,剩係影低相做紀錄就得,5日後自行解禁。

Thanks
覺得越嚟越求期,最怕臨尾又話做漏情序

子爵府

確診每日上報係自願的, 密切接觸唔會收到message

"香港特別行政區政府/醫務衞生局訊息
基於你最近新冠病毒檢測陽性結果,邀請你透過以下連結或電話登記“隔離護理觀察系統”:
https://reg.icms.gov.hk 或 1836118。 登記是自願的。
已完成隔離、或居於安老院或殘疾人士院舍的人士無須登記 / 使用此系統。

如在隔離期間感到不適,你可以透過系統申報。我們將會提供相關的協助方法。你也可以在系統內提出健康查詢,我們會儘快回覆。服務機構也可能會致電給你。

如需獲取醫療資訊及相關服務安排,請瀏覽「攜手抗疫 - 2019冠狀病毒病」 醫管局病人專頁:http://www32.ha.org.hk/covid/tc/ ... e-For-Covid-19.html"

男爵府

qpalzm 發表於 22-12-24 22:47
確診每日上報係自願的, 密切接觸唔會收到message

"香港特別行政區政府/醫務衞生局訊息

Thanks
確診的家人都係收到這短訊,
而密切接觸的家人就無收到任何要上報的link,
其實都係靠各人自律,
最驚係報漏就煩,所以上來問吓

大宅

kl912 發表於 22-12-24 21:49
如果要上報 ...

有link的,跟番上一個通知你係密切接觸者的短訊,入面有個參考編號,每日入去申報,連續五日係陰性就出關。(影相做紀錄,不用上傳)
attach0/tmp/php3NKiYU

珍珠宮

回覆樓主:

有親人前幾日已經唔舒服,快測左幾日都系一條線,自行在家閉關,但因為一線又上報唔到,聽呢到d人講又話無咁快測到二線,甚至第6日先測到二線 唔通差不多好返先上報?到時又再延長多5日先可出門?

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 03:13
有親人前幾日已經唔舒服,快測左幾日都系一條線,自行在家閉關,但因為一線又上報唔到,聽呢到d人講又話無 ...

我有病癥幾日之後覺得發冷第二日先check到兩條線,check到兩條線應該幾辛苦下,隔離幾日當休息。

珍珠宮

kittylam 發表於 22-12-25 03:17
我有病癥幾日之後覺得發冷第二日先check到兩條線,check到兩條線應該幾辛苦下,隔離幾日當休息。
...

我個位親人已經第4日仲系一線,第二日已經發燒喉嚨痛有鼻水,第三日骨痛有點肚痾聲沙,唔通系普通感冒?但又覺得似新冠

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 03:22
我個位親人已經第4日仲系一線,第二日已經發燒喉嚨痛有鼻水,第三日骨痛有點肚痾聲沙,唔通系普通感冒?但 ...

已經測到兩條線就一定係新冠,我一直都冇發燒喉嚨痛包括陽咗都冇,但流鼻水同打噴嚏就已經好多日,你親人之前一直用同一款快測?

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 03:22
我個位親人已經第4日仲系一線,第二日已經發燒喉嚨痛有鼻水,第三日骨痛有點肚痾聲沙,唔通系普通感冒?但 ...

會唔會了得唔夠入?我中咗第二日阿仔就發燒喉嚨痛,我話如果佢check完仲係一條線就一定係了得唔好 ,我會監察老公同仔做快測。

珍珠宮

kittylam 發表於 22-12-25 03:27
已經測到兩條線就一定係新冠,我一直都冇發燒喉嚨痛包括陽咗都冇,但流鼻水同打噴嚏就已經好多日,你親人 ...

測左4日都系一線,4隻不同牌子,我都懷疑佢系咪了得唔好

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 04:33
測左4日都系一線,4隻不同牌子,我都懷疑佢系咪了得唔好

我要求支棉花棒慢慢申到最入然後轉個圈,最好了兩邊,放入檢測劑一定要浸過棉花頭仲要搖一搖。

珍珠宮

kittylam 發表於 22-12-25 04:38
我要求支棉花棒慢慢申到最入然後轉個圈,最好了兩邊,放入檢測劑一定要浸過棉花頭仲要搖一搖。
...

今日測埋喉嚨和鼻依然一條線,用果款快測棒屬於高靈敏牌子,唔通唔系新冠只是普通感冒

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 15:38
今日測埋喉嚨和鼻依然一條線,用果款快測棒屬於高靈敏牌子,唔通唔系新冠只是普通感冒
...

可能真係感冒,早排凍一凍感冒都唔出奇。

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-12-25 15:38
...

不如去做核酸啦,都check咗咁多日都係陰性。

首頁

尾頁

跳至