自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

loved 發表於 22-12-25 08:17
呢d人太自以為是,好多人驚動物,並吾係驚佢咬,而係真係驚接觸到隻動物

我都唔係驚佢咬,係怕佢啲口水⋯⋯唔好話狗,人哋個BB如果成口口水又鼻涕咁,我都唔會抱!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

healtheworld 發表於 22-12-25 07:40
係西營盤見有工人被4隻大狗拉住行,條路又窄我係被迫行出馬路邊避佢哋,睇佢根本控制唔到啲狗
...

經常見到佢哋
attach1/tmp/phpfCMzLh

侯爵府

牛年勳章

唔討厭貓狗,但我驚佢哋走近,見到會行開啲。

大宅

supersushi 發表於 22-12-25 08:04
記得有一次行街時,有隻大狗好興奮走過嚟聞我,我好驚,大叫個主人幫我管理返佢隻狗,佢竟然話:「唔使咁驚 ...

我都有遇過,十分認同。

大宅

真心問,點解大部分狗主都咁自私?好似要全世界就佢地,驚狗又話你心理有問題

大宅

我都好驚狗,喺屋企附近散步,有行人路同單車徑,但因為行人路好多狗散步,我揀咗行單車徑,我知我咁樣做唔啱,但真心驚,惟有行埋一邊。
試過去千島湖行山,其中一段路較窄,只夠一個兩人身位,嗰日都多人行,一上一落都要側側身行,點知有幾隻小狗好自由奔放咁跑,嚇到我成個人震一震。當時心諗點解啲主人唔畀佢地喺啲空曠啲地邊先跑,如果有人因此而失足咁點算?

象牙宮

Kuri 發表於 22-12-25 13:27
我都唔係驚佢咬,係怕佢啲口水⋯⋯唔好話狗,人哋個BB如果成口口水又鼻涕咁,我都唔會抱!
...
上次街市買緊野,突然畀隻狗舐手臂,
嚇死唔知咩事,真係想一野打過去,
個樓人對啊住都唔識講,勁討厭,
痴線既買餸都要抱住,最憎液體既野。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

好多養狗以為自己大晒
乞人憎到爆,真係怕左啲生滋狗
更加怕呢啲無品狗主。

珍珠宮

做狗主要教識自己隻狗唔好撲人聞人,至於口罩,政府只要求幾種狗需要帶,但如果自己隻狗唔友善應自律帶回,我隻狗唔會走去聞人,但有人走埋嚟撩佢,佢就會好開心咁回應,所以我見人撩佢玩,我都會問句你驚唔驚佢 舐你

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

朋友養狗,平時好乖,但突然有一日玩緊時暴起,咬甩左佢口唇邊一小忽肉 去私家醫院做手術,一次手術已經過十萬,醫生話未必可以完全修復,有機會毀容。
另一位朋友喺搭(emoji)時突然畀同(emoji)其他人嘅金毛施襲,咬出碗口大傷口,傷口觸目驚心!

翡翠宮

ff7477 發表於 22-12-25 05:19
成日見到啲狗主放狗好似條街佢咁,又唔用狗帶由得佢周圍走,大狗又唔帶口罩,你覺得可愛有型,唔代表人人中 ...

別墅

記得有一次行街時,有隻大狗好興奮走過嚟聞我,我好驚,大叫個主人幫我管理返佢隻狗,佢竟然話:「唔使咁驚 ...

嚇到人都唔好啦

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講得好, 話唔會咬人, 咬都因為你整到佢, 如果有戴口罩咁就唔會咬到囉(就算冇傷都係丫)

琥珀宮

佢聞你其實係對你友善嘅表現,不過明白你點解驚

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我認同 同細路同一道理,總有人覺得自己細路好可愛,好趣緻,放任佢地尖叫,吵鬧,四圍狂奔 極討厭,最憎呢啲大人細路 然後仲要話小朋友係咁嫁啦!笑話

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

我試過幾次俾狗lam腳,仲有一次一隻大黑狗,似唐狗無乜毛成撲埋黎,我算淡定兩手抖住佢前掌,佢主人仲覺得好好笑,話隻狗鍾意我先甘樣,大佬心血少d都嚇到lai c

子爵府

mercurycc 發表於 22-12-25 13:59
上次街市買緊野,突然畀隻狗舐手臂,
嚇死唔知咩事,真係想一野打過去,
個樓人對啊住都唔識講,勁討厭,

即刻對住自己隻手同隻狗噴洒精,噴多d

珍珠宮

我試過俾狗脷到條褲濕咗一撻,呢樣野我真心唔鐘意,感覺污糟

大宅

ff7477 發表於 22-12-25 05:19
成日見到啲狗主放狗好似條街佢咁,又唔用狗帶由得佢周圍走,大狗又唔帶口罩,你覺得可愛有型,唔代表人人中 ...

對我呢啲超級驚狗嘅真係拉住好D,我一見到狗都掉頭走兜路行,但有時冇為意撞到正真係俾佢嚇到個心到離一離仲有D暈暈地

大宅

2023年兔年勳章

KenChung_FB 發表於 22-12-25 06:21
香港冇法例管理?容乜易傷害人?

有,不過D狗奴唔理啫,以為冇人知

首頁

尾頁

跳至