自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好鍾意食豬潤。好耐之前睇過高師傅youtube 片教整,我跟足都整唔到我想要嘅嗰種質感。深水埗有間好出名食豬潤麵 “看記”,啲豬潤處理到冇晒味而且個公仔麵湯好咸,重要$4x碗。另一間 喂記 ……唔想再食。
之後上網睇到有人介呢間鵝腸麵, 今日再同小朋友去,我估鵝腸係冰鮮,鮮味同質感都非常唔錯,而且個湯應該有鑊尾油,可能係好脂肪-豬油。再試吓個豬潤,鮮味粉嫩,非常好味,呢間嘢叫 “新xx” 喺黃金商場附近。之前食過一間飯店喺南區,我問佢啲鵝腸係咪新鮮,點解會運到落嚟,佢答我走私,用啲茶遮住 但嗰間做咗一陣都冇做喇……

我知一定有人話我打手,佢哋鍾意啦,有智慧嘅人先分到資料真確性,覺得我打手嗰啲唔好去,人哋已經好好生意,唔想遲啲要排隊。我覺得好嘅人同人分享吓冇所謂,正如我都係睇到人介紹我先識得去。

註:豬油係好脂肪,動物油脂,唔係化學嘢溝出嚟。啲人點解唔鍾意,只係食得過量同本身膽固醇高啫。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

深水埗間維記好差, 攪到我對豬潤麵冇好感

珍珠宮

回覆樓主:

豬潤粥都可以

大宅

回覆 Sumyeema1 的帖子

咁你試吓呢間 真心推介

珍珠宮

Hehehahagogogo 發表於 22-12-26 18:05
我好鍾意食豬潤。好耐之前睇過高師傅youtube 片教整,我跟足都整唔到我想要嘅嗰種質感。深水埗有間好出名食 ...

你一講我就知道係呢間,佢d豬潤好食,但我又覺得出面有粥賣嘅舖頭d豬潤都好正!真係唔知點處理?
另外,呢間d水餃麵同夜晚出面嘅咖喱墨魚都好正㗎!

大宅

上網睇過好多人都話呢間嘢好食但服務太差 唔想受氣

我唔知我今日見到嘅係咪同佢哋見到嘅嗰個呀姐一樣

我今日帶小朋友去 佢問我要幾多隻碗 我話兩隻唔該 佢攞嚟啲碗係熱 搵熱水碌過 真心唔差 大家可以試吓係咪上網啲人講到咁差

大宅

回覆 LekGirl 的帖子

普遍講法用水沖到冇血為止 但我覺得重有其他秘密廚師唔透露
邊間賣粥嘅豬潤好食呀 可以推薦吓嗎?

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 22-12-26 18:07

以前係好好食,而家差左好多

男爵府

回覆樓主:

呢間開好耐有幾廿年

子爵府

Hehehahagogogo 發表於 22-12-26 18:05
我好鍾意食豬潤。好耐之前睇過高師傅youtube 片教整,我跟足都整唔到我想要嘅嗰種質感。深水埗有間好出名食 ...

我都好鐘意食

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

mandy952 發表於 22-12-26 18:25
以前係好好食,而家差左好多

幾年前食它的 豬潤面
完全唔掂咯。
潤硬面脹晒上枱兼冇鮮味價錢唔平。

不值一試

珍珠宮

Hehehahagogogo 發表於 22-12-26 18:18
回覆 LekGirl 的帖子

普遍講法用水沖到冇血為止 但我覺得重有其他秘密廚師唔透露

聽講出面d豬潤有落梳打粉,但之後要不斷啤水,直至冇咗d梳打粉味維止。但我真係唔想用梳打粉,所以冇試過。
而我喺屋企就用生粉、酒又或者啤酒搓洗,之後又不斷重複啤水直至冇血水,不過,都係做唔到出面嘅效果⋯⋯
至於推介我就冇,我只不過覺得無論香港九龍新界,只要係喺出面啲麵舖粥舖都可以食又厚又爽又滑嘅豬潤啫!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

豬膶真係唔係易揾到好食, 你呢間之前見人推介, 都想去試

大宅

LekGirl 發表於 22-12-26 21:49
聽講出面d豬潤有落梳打粉,但之後要不斷啤水,直至冇咗d梳打粉味維止。但我真係唔想用梳打粉,所以冇試過 ...

平時你食嘅麵包,曲奇,饅頭,糕點....都用咗梳打,不用怕

大宅

回覆 mcheungm 的帖子

對,平時蛋糕都有

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

LekGirl 發表於 22-12-26 18:14
你一講我就知道係呢間,佢d豬潤好食,但我又覺得出面有粥賣嘅舖頭d豬潤都好正!真係唔知點處理?
另外,呢 ...

公爵府

真係好難食…都唔知點解咁多人去食…… 譚仔早餐個豬潤麵好食過佢好多lo!

男爵府

LekGirl 發表於 22-12-26 21:49
聽講出面d豬潤有落梳打粉,但之後要不斷啤水,直至冇咗d梳打粉味維止。但我真係唔想用梳打粉,所以冇試過 ...

試下用鹽水泡一會再沖水後先調味,泡過鹽水後我覺得會爽滑點

男爵府

回覆樓主:

想問,喺街食過有D紅红地豬潤,我諗是不熟,冇食,叫厨房换

咁有少红得吾得?
我自己灼到好熟,請問你地自己灼幾耐?

首頁

尾頁

跳至