自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cc1226 發表於 22-12-28 15:34
日本全國一日新增1x萬,大陸係齋青島一日都50萬,浙江一日100萬
https://m.weibo.cn/detail/4851040 ...

都有講佢哋數字下降喎,睇你典睇
https://super.sina.cn/shequn/post/detail_748754931065704449.html
attach0/tmp/phpwPJbQS

大宅

無話可說 發表於 22-12-28 14:39
限制人流,咪算保護國民其中方法之一囉!唔比中國人入境,咁咪又唔比中港澳台份入境呢?咁咪又比人話歧視 ...

咁日本真係用心良苦,限中國大陸又唔限台灣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

老翻太太 發表於 22-12-28 16:07
咁驚整死就唔好welcome中國遊客了,封中國關啦!

有關口檢疫
中左送去隔離7日
無中先放行
算叫做有做野
遲下多到隔離設施都爆滿曬
應該就直接封關

侯爵府

awvn 發表於 22-12-28 15:55
咁辛苦守3年...唉!
中港澳大勁爆整死全亞洲...!

西方國家全開又唔話整死全世界?點解下下要針對自己國家?近呢半年唔係有班香港人包括所謂專家話病菌變得弱咗好似傷風感冒嘛,又話唔通關影響經濟,咁做咩而家咁驚大陸通關?

水晶宮

Lilyforest 發表於 22-12-28 16:20
西方國家全開又唔話整死全世界?點解下下要針對自己國家?近呢半年唔係有班香港人包括所謂專家話病菌變得 ...

因為冇記性囉,自己講過乜突然唔記得晒

象牙宮

newme 發表於 22-12-28 16:13
咁日本真係用心良苦,限中國大陸又唔限台灣

台灣旅客有限掛,中國咁多人,唔知有幾多有錢人想辦法辦理旅遊簽證衝出去!個個地方唔同做法,尋晚新聞都講韓國開始限內地人要落地檢測啦!

男爵府

lihomahk 發表於 22-12-28 16:10
都有講佢哋數字下降喎,睇你典睇
https://super.sina.cn/shequn/post/detail_748754931065704449.html
中國畢竟人多,現階段數字再下降新增都比日本多,日本亦都要考慮當地醫院承受壓力,管制所有從中國出發入境游客好正常,唔滿意入境政策咪去其他地方,世界除日本韓國意大利之外仲有好多國家可以去,唔明有咩好激氣

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-12-28 16:17
有關口檢疫
中左送去隔離7日
無中先放行

你講得啱,真係多中國人入境陽性全封就得,但宜家自己日笨都將新冠降做感冒級數嘅時候,扮咩嘢呢

子爵府

cc1226 發表於 22-12-28 16:27
中國畢竟人多,現階段數字再下降新增都比日本多,日本亦都要考慮當地醫院承受壓力,管制所有從中國出發入境 ...

如果佢全國封中國人,我會覺得佢喺為國民,現在感覺是意識形態

珍珠宮

cc1226 發表於 22-12-28 15:34
日本全國一日新增1x萬,大陸係齋青島一日都50萬,浙江一日100萬
https://m.weibo.cn/detail/4851040 ...

日本幾多人,中國幾多人?尼d資訊吾知真定假,重有個個都湧住去日本?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Lilyforest 發表於 22-12-28 15:41
bk班香蕉人真係好得意,人哋日本限制你時就話人哋保護國民,順民到呢以為佢哋係蘿蔔仔。中國話開關呢就驚到 ...

可以直接skip過,蛙蛙留言無乜營養。

子爵府

Lilyforest 發表於 22-12-28 16:20
西方國家全開又唔話整死全世界?點解下下要針對自己國家?近呢半年唔係有班香港人包括所謂專家話病菌變得 ...

單睇bk 個班共存派,只要牽涉中國任何事情都變質,外國的新冠是傷風,香港的甚至世衛專家2個月前都話小問題,但只要一牽涉中國,病毒即弱變強,真是想知咩道理,成日話中國隱瞞疫情,小如連趙立堅買唔到藥都傳至世界,我都想知典瞞

男爵府

beehoneybee 發表於 22-12-28 16:38
可以直接skip過,蛙蛙留言無乜營養。

哈,我都無咁好氣。
講極到最尾一定係,國內數據唔透明。
唔透明又知道北京火葬場爆滿,
唔透明又知,新疆燒死左好多人。
透唔透明都係由傳媒話你知,
點解到依家都唔明。
報導只係講一句'傳聞'
大家就信100%仲要自己無限放大

男爵府

angiehouse 發表於 22-12-28 16:32
日本幾多人,中國幾多人?尼d資訊吾知真定假,重有個個都湧住去日本?
...

新增資訊係由青島浙江衛生健康委自己開新聞發佈會公佈,微博可以搜到,大陸話放寬出國旅游之後,港澳,日韓同泰國都係最多人搜索量最多前五地方,大陸新聞自己有報。

子爵府

CYT0408 發表於 22-12-28 16:44
哈,我都無咁好氣。

認同,佢哋的傳聞是7749日無限輪迴,永不超生,中國政府發布的是假資訊,傳聞的才是對的

子爵府

老翻太太 發表於 22-12-28 15:39
全世界開頭都係對付病毒,唔係由佢爆,但好多地方防疫咗幾個月或半年發覺只可能共存—》

吓?中國唔係對 ...

嗰三年佢瞓咗,呢幾日啱啱瞓醒。

水晶宮

CYT0408 發表於 22-12-28 16:44
哈,我都無咁好氣。

冇錯,即係tbb now新聞報導本港新聞唔信,走去信其他地方嘅傳媒報道嘅傳聞本港新聞,真係唔明點解啲人會咁得意

子爵府

cc1226 發表於 22-12-28 16:51
新增資訊係由青島浙江衛生健康委自己開新聞發佈會公佈,微博可以搜到,大陸話放寬出國旅游之後,港澳,日 ...

即是話中國人可選擇去唔同的國家,日本唔喺唯一,日本的做法更令人覺得佢要意識形態為目的

男爵府

ddkaka 發表於 22-12-28 16:57
冇錯,即係tbb now新聞報導本港新聞唔信,走去信其他地方嘅傳媒報道嘅傳聞本港新聞,真係唔明點解啲人會咁 ...

仲有,佢地知唔知國內出國旅遊好多地方都要簽證。唔係一開關就跑晒出黎。
要簽證架。
唔排除有拎國外護照嘅會即刻出國玩。
咁呢批唔係窮果班吧。
要排除恐懼,要先了解多點資訊
可以自由出入就唔係佢地口中嘅封閉同唔透明嘅國家啦。

珍珠宮

cc1226 發表於 22-12-28 16:51
新增資訊係由青島浙江衛生健康委自己開新聞發佈會公佈,微博可以搜到,大陸話放寬出國旅游之後,港澳,日 ...

https://tchina.kyodonews.net/news/2022/12/f012f5403aec-27438-.html
夠話日本死得人多,誰怕誰?美國入口又無甘多事實

首頁

尾頁

跳至