懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

瘦底,個胃一向都唔好左十幾年。以前最差既時間係成日胃脹,頂到訓覺都好辛苦。

呢幾年真係重點睇中醫,都叫正常番少左飽滯,不過進步好慢。睇親中醫都係話針對好個脾胃,先可以吸收到d 補既藥

今日把脈又係話個脈弱,比中醫話好似個碗漏水儲唔到錢。我係度諗都市人係咪多數都有呢d 問題。同埋自己吸收力差,個b 會唔會因為無營養令個b有問題出現因為我對上果次引產係先發現佢腿細1wk, 之後細2wk ,再發現胎盤鈣化同其他問題,但終歸都係原因不明地離開

但我係度諗非洲d 媽媽無野食都係咁生到出黎

複式洋房

我以前都係脾胃唔好,但都成功生左個女,係頭個三個月懷孕作嘔得好辛苦,但生完之後脾胃仲好番好多,食dd 就好吸收….btw 流產我都試過,係bb 帶唔齊野je, 祝福你bb好快返來!

大宅

avasham 發表於 22-12-31 22:19
我以前都係脾胃唔好,但都成功生左個女,係頭個三個月懷孕作嘔得好辛苦,但生完之後脾胃仲好番好多,食dd ...

咁你囡果次有無偏細? 我而家唯有努力注意飲食,運動下。 多謝你,希望下次好運:)

珍珠宮

回覆樓主:

我順產生咗個女出世7磅幾,成個孕期大致順利,每次照bb醫生都話bb size標準,係天生有地中海貧血隱性基因,所以有少少貧血,要食supplement

由細到大都係below bmi,162cm,陀bb最瘦嗰陣係90磅
不過我食到好多嘢,食麵叫加底,食飯叫多飯,係天生脾胃弱吸收差
後來自己調理身體、注重飲食、做少少運動,依加有105磅

我無睇中醫,靠自己去增磅,所以睇中醫之餘,自己由日常着手都好重要

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-1-1 12:51
我順產生咗個女出世7磅幾,成個孕期大致順利,每次照bb醫生都話bb size標準,係天生有地中海貧血隱性基因, ...

咁你真係好瘦,我本身161cm , 而家都應該有105,但就骨感係下半身有肉,不過你食到野,食完唔會個胃滯住都應該好我好多,我好少會有餓感覺。不過郁多d 係消化力好d

水晶宮

我識得有個朋友,每次食完嘢個肚都好漲好多氣,啲腸蠕動得好慢,成個肚成個西瓜咁脹卜卜。
佢過咗35 先開始生,5 年抱3, 3 個都係大肥B

大宅

Nbs 發表於 23-1-1 15:16
我識得有個朋友,每次食完嘢個肚都好漲好多氣,啲腸蠕動得好慢,成個肚成個西瓜咁脹卜卜。
佢過咗35 先開始 ...

咁犀利哈哈,佢本身係肥定瘦底

水晶宮

Yin807 發表於 23-1-1 17:03
咁犀利哈哈,佢本身係肥定瘦底

肥+水腫底

複式洋房

回覆 Yin807 的帖子

冇呀,中大碼

別墅

Yin807 發表於 22-12-31 15:32
瘦底,個胃一向都唔好左十幾年。以前最差既時間係成日胃脹,頂到訓覺都好辛苦。

呢幾年真係重點睇中醫,都 ...

我都係一路唔過一百磅,又成日胃痛,不過可能老公身體好,溝翻勻嗰B又冇咩健康問題

珍珠宮

Yin807 發表於 23-1-1 12:55
咁你真係好瘦,我本身161cm , 而家都應該有105,但就骨感係下半身有肉,不過你食到野,食完唔會個胃滯住都 ...

我以前腸胃好差,長期食完嘢落肚,會有一嚿食物由胃湧返上口腔
食得多都係慢慢增食量,增磅會一餐食三碗飯,迫自己食到好飽好飽,因為真係唔想咁瘦

曾經有一排有胃痛、胃氣
靠自己多食有益腸胃嘅食物,加上戒口先養返好腸胃,然後先增到磅

戒包、牛奶、奶製品、奶茶、加工食物、生冷食物、凍飲、雪糕係基本
特別係牛奶,飲完個胃滯足半日,無胃口食嘢

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-1-4 21:33
食得多都係慢慢增食量,增磅會一餐食三碗飯 ...

有益腸胃既食物可唔可以分享下,thx

珍珠宮

Yin807 發表於 23-1-4 21:44
有益腸胃既食物可唔可以分享下,thx

早晚食一匙 麥蘆卡蜂蜜

食原形食物
三餐要定時

早餐好重要,唔好食貪方便包,食比較易消化嘅食物,雞蛋、粥/米粉/即食麥皮(即食燕麥細粒啲會易啲消化)

紅棗、小米、淮山、陳皮都係健脾胃,平日可以食多啲

仲有食四神粉(薏仁、茯苓、蓮子、淮山、芡實),都係對脾胃好、有益腸胃

出街食都係食飯/米粉,米線係比較難消化

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-1-4 21:59
早晚食一匙 麥蘆卡蜂蜜

食原形食物

謝謝

大宅

Yin807 發表於 22-12-31 15:32

呢幾年真係重點睇中醫,都 ...

我高171cm,差不多重110磅,胃成日都脹氣頂住想嘔,但又嘔唔出野,keep住睇中醫
有左都係食唔到野,食魚覺得腥,靠屋企人煲湯水比Bb營養,keep住睇中醫,食維他命補充品,中要有妊娠糖尿病,又唔可以食太多,成日食下話梅/冬薑
當時最鍾意食M記,薯片等,想食咩就食
由大肚到生都重唔過10點磅,Bb 出出6磅4,依家3歲啦
到生完個胃有好過,到依家又成日胃氣脹頂住想嘔,都係要睇中醫調理住

加油

珍珠宮

astroboy31 發表於 23-1-4 22:19
我高171cm,差不多重110磅,胃成日都脹氣頂住想嘔,但又嘔唔出野,keep住睇中醫
有左都係食唔到野,食魚覺 ...

腸胃唔舒服,有胃氣、胃痛,食麥蘆卡蜂蜜,我食過好有效

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-1-4 22:25
腸胃唔舒服,有胃氣、胃痛,食麥蘆卡蜂蜜,我食過好有效

試吓先,屋企有,thanks

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-1-4 21:33
食得多都係慢慢增食量,增磅會一餐食三碗飯 ...

牛奶我無唔舒服就會飲下,或者可試鈣思寶荳奶
聽過牛奶對亞洲人無咁好

大宅

我都係脾胃唔好,手腳冰冷,未生前中醫調理反而有左就無. 現在有2個女,2個出生的磅數6磅左右,每次產檢size正常.因為有妊娠糖尿所以要控制飲食,有飲過滴雞精,食蛋長胎.胃有脹氣時我會飲有氣的水感覺唔錯或飯後行20-30分鐘.

珍珠宮

astroboy31 發表於 23-1-5 07:41
牛奶我無唔舒服就會飲下,或者可試鈣思寶荳奶
聽過牛奶對亞洲人無咁好
...

牛奶中嘅蛋白質嘅酪蛋白佔80%,酪蛋白都係比較難消化,仲有乳糖,又係加重腸胃負擔

鈣思寶有化學添加劑,而額外加嘅鈣係石灰鈣,石灰鈣吸收率好低

要吸引鈣質,我會食黑芝麻、果仁、深綠色蔬菜、蝦皮、連骨魚,營養更豐富而且天然

首頁

尾頁

跳至