時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

599章預防及控制疾病條例
糟糕的地方

1)沒有明確定義何時啟動防疫措施?為什麼愛滋病、伊波拉、腦膜炎、狂犬病等高死亡率嚴重疾病無需啟動,流感腸胃炎高傳染性又無需啟動,而COVID-19則要嚴格防疫?標準係甚麼?天文台掛八號風球都有個標準,就係香港有三個氣象站要錄得時速62公里以上的風再加有熱帶氣旋在附近,但是,599呢,無標準,只係一班官員開完會,拍拍腦袋,說是就是。

其實防疫公式係可以定,例如有一呼吸道疾病,其感染R0值*死亡率超過某個數就要啟動全民口罩令、超過某數要隔離令、超過某數要限聚令、超過某數要封關(出入境檢疫及隔離令)。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-1-4 17:16

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:14
599章預防及控制疾病條例
糟糕的地方

2)日日快速測試:部分家長不忍心小童日日挖鼻,唔想快速測試,就可能會作過數,會虛報,影假相,但兒童看見家長也說謊虛報,會釋出甚麼信息給下一代?未來可能說謊虛報人數大升,再無我們這一代的誠信?

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:17
2)日日快速測試:部分家長不忍心小童日日挖鼻,唔想快速測試,就可能會作過數,會虛報,影假相,但兒童看 ...

3)口罩令:不是人人都會戴幾個罩出街,如果無戴多餘的口罩,而口罩跌左落地或整污糟咗,因為法例要求就被逼戴返,防疫條例變染疫條例。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

糟糕

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:19
3)口罩令:不是人人都會戴幾個罩出街,如果無戴多餘的口罩,而口罩跌左落地或整污糟咗,因為法例要求就被 ...

4)排隊核酸:無病都變有病啦

5)防疫成效無KPI,無成功指標:2020/2021年,外國染晒疫,香港只係細規模感染,你可以話成功。但2022年呢,omicron變種,香港爆疫比外國勁很多,咁倒低防疫條例係有幫助,定幫倒忙,令情況更壞?如果防疫條例對原版及DELTA病毒有用,omicron病毒係幫倒忙,為何進入omicron時代政府仍堅持防疫?

6)強制用安心出行APPS:大佬,智能手機唔係電腦,智能手機好快無電,你逼人用APPS,又唔搞類似八達通的拍卡系統,擺明玩市民。正常防疫,資助及要求食市裝晒rfid/nfc讀卡機,再出新卡或連結八達通,紙卡做疫苗證,取代安心出行APPS,方便好多。

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:30
4)排隊核酸:無病都變有病啦

5)防疫成效無KPI,無成功指標:2020/2021年,外國染晒疫,香港只係細規模 ...

7)疫情最嚴重反而放鬆:呢個可以理解,因為已經傳開晒,無必要再防疫。但為何仍堅持口罩令?最重要那點係,標準係甚麼,KPI是甚麼?如果只係官員開下會,拍拍腦袋,呢個做法,基本同古代未有科學發現時代的抗疫係差不多。難道人類文明倒退五百年?

象牙宮

回覆樓主:

算啦…都係臨時

大宅

唔準你咁講呀,無左599g警察邊可以咁易罸人錢,補貼庫房呀,你估炒牌真係咁易追到數咩

珍珠宮

laiwailing988 發表於 23-1-4 12:35
唔準你咁講呀,無左599g警察邊可以咁易罸人錢,補貼庫房呀,你估炒牌真係咁易追到數咩 ...

但又有人犯x要比警察罰款

複式洋房

無話可說 發表於 23-1-4 12:34
算啦…都係臨時

本來法律係臨時,但政府將失效日期不斷地延長。由2020年年尾,延到2021,又再延到2022,再延到2023。

再黎一個問題,政府可以無限期延長,而且是否可以延長,也是沒有準則,也是官員開個會拍拍腦袋,話延就延。

複式洋房

laiwailing988 發表於 23-1-4 12:35
唔準你咁講呀,無左599g警察邊可以咁易罸人錢,補貼庫房呀,你估炒牌真係咁易追到數咩 ...

咁要求兒童日日快測呢?呢個似係香港政府官員任意亂做,隨意定法律,沒有考慮個其他問題,特別是有機會培養下一代說謊的問題。這就是香港政府所謂的「科學」抗疫。

象牙宮

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:48
本來法律係臨時,但政府將失效日期不斷地延長。由2020年年尾,延到2021,又再延到2022,再延到2023。

再 ...

全世界都係咁,話停就停,話開始就開始架啦!市民只可以順從

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

2)日日快速測試:部分家長不忍心小童日日挖鼻,唔想快速測試,就可能會作過數,會虛報,影假相,但兒童看 ...

快測唔係要‘挖’鼻架嗰,你係咪用錯方法呀?

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-1-4 12:48

再 ...

不過成個問題唔係臨時和永久問題,而係無準則,無公開透明的標準。下一次呢,官員覺得某疾病係有機會大流行,就可以隨意動用599章任意寫法律。

伯爵府

回覆樓主:

挖鼻我用吐口水測試代替

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢度咁多能人異事...
學校夠多校規啦...
會唔會又同自己d小朋友講校規有幾差呢

唔該盡返個公民責任啦...

侯爵府

回覆樓主:

樓主既然講到咁有point, 支持你去做司法覆核,但唔該唔好用納稅人嘅錢埋單。

男爵府

回覆樓主:

美國死亡:人口
1000000:330000000
死亡率 0.3%

香港死亡:人口
11000:7500000
死亡率 0.15%

簡單的睇,同美國比,死少一半,睇大家覺得值唔值得

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講到挖鼻好痛苦咁, 係既, 佢地D小朋友咁大個都唔會了鼻屎既
天朗氣清

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

教育子女做對的事是父母的責任, 不要搵藉口來免除公民責任, 不要將自己講大話變成政府逼害

首頁

尾頁

跳至