自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興奮或者需要鼓勵時會想食嘅食物,你嘅comfort food係咩?

我講先,念念不忘以前住屋邨時樓下麵檔果碗魚蛋魚片河,D魚片係檔口伙記日日新鮮炸,有時上碟仲係熱架,魚蛋又彈牙,可惜麵檔老闆退休多年,後來去安利食佢個切腩魚片頭河都係覺得差D,始終童年回憶無價之寶。

而家我呢度打風,又凍又大風,最最想食就係一碗熱辣辣嘅湯,粟米蛋花湯,以前阿媽成日煮,周打蜆湯都好正,總之係要熱辣辣。 之前自己煮韓式豬骨海鮮菇蘿蔔豆腐湯,落少少辣,正到連飲幾碗。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

大宅

回覆樓主:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rose-mag 發表於 23-1-6 07:28
老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興 ...
我的comfort food係鮮蝦雲吞,熱辣辣足料的鮮蝦雲吞,可以令我精神一振。以前試過去歐洲旅遊半個月,日日都係食西餐,朋友問最掛住香港乜野食物,我即時就答"鮮蝦雲吞",一返到香港即刻就去食碗鮮蝦雲吞。平時得閒自己都會包,講講吓,真係心思思想去買料包

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

侯爵府

梳乎厘pancake

rose-mag    發表於 23-1-6 15:32

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bakery items
曲奇、蛋糕、多士、熱香餅、面包、cake ⋯⋯etc
每日都要有 是但一樣

侯爵府

2024勳章

老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興 ...

男爵府

朱古力

大宅

食:干炒牛河,鮮油奶多

飲:凍檸茶,熱奶茶

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wong2323 發表於 23-1-5 22:12
我的comfort food係鮮蝦雲吞,熱辣辣足料的鮮蝦雲吞,可以令我精神一振。以前試過去歐洲旅遊半個月,日日都 ...

好多人都係返到香港一定要去食番碗雲吞麵,我細叔以前係必食雲吞麵同燒鵝,走果陣仲打包一隻燒鵝手提上飛機食,佢話人地食飛機餐,佢食燒鵝。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一杯濃郁少奶少甜的港式熱奶茶

侯爵府

2024年龍年勳章

我的comfort food是甜食,朱古力、donut、muffin、蛋糕

男爵府

朱古力

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rose-mag 發表於 23-1-6 15:34
好多人都係返到香港一定要去食番碗雲吞麵,我細叔以前係必食雲吞麵同燒鵝,走果陣仲打包一隻燒鵝手提上飛 ...
我唔加麵,鍾意淨雲吞若再加埋燒鵝髀,諗起都流口水
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

sammitoffee 發表於 23-1-6 14:24
食:干炒牛河,鮮油奶多

飲:凍檸茶,熱奶茶

斑蘭鮮油多!好大嘅挑戰,好鐘意食,但食親就有罪惡感

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

朱古力。

公爵府

雪糕

侯爵府

2023年兔年勳章

燒鵝髀瀨粉,多酸梅醬!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

翠X早餐,熱O茶,加奶油豬仔包

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

茶樓點心
無論去完長或短旅行,返到香港一定要去食點心。

首頁

尾頁

跳至