自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 23-1-9 04:19
我媽以前都係買鯪魚,魚檔會幫手去皮,D骨我媽會斬開一段段,煎香嚟食,或者加豆腐芫茜滾湯,魚肉我媽都係 ...

聽到都覺得正~~~~
淡而無味

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

teresayan07 發表於 23-1-9 09:41
所有港式食品如雲吞麵、波羅油、奶茶、茶樓點心… 以前係外國最掛住呢啲…
另外就係童年回憶.. 緬甸魚湯粉 ...

而家喺外地都有唔少港式食物,不過港式奶茶就始終未揾到好味/啱味嘅,退而求其次,只好改飲咖啡(或啡走), 以前冇碗仔翅賣又想食,只好自己學整,而家有都唔出去食,一來唔太好食,二來太貴。以前喺銅鑼灣某間粥麵店食嘅薑葱撈麵,只有薑絲葱絲,但好味到我成碟食晒,不過據聞已經結業。每次返香港我都要去澳牛同公和,仲有泉章居,個霸王雞同梅菜蒸魚超級無霸正。

男爵府

rose-mag 發表於 23-1-6 07:28
老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興 ...
我諗起水餃

珍珠宮

rose-mag 發表於 23-1-9 10:16
而家喺外地都有唔少港式食物,不過港式奶茶就始終未揾到好味/啱味嘅,退而求其次,只好改飲咖啡(或啡走), ...

加拿大個邊既點心都好有水準
但點講呢
係外國唔似香港咁容易食到港式野
我以前讀書無揸車 又唔係住多港人聚居既區..
如果要食港式野 要搭好遠車..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

菠蘿油 但真心唔敢食

公爵府

魚民 發表於 23-1-7 05:58
平平就有去麥當勞平平地食都超開心

男爵府

點心

首頁

尾頁

跳至