自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

本來小學經歷好差,細個成日比老師同阿媽鬧到有陰影,大個變得好靜,唔敢表達自己意見,真係好自卑。細個嘅時候,一個女仔住同層,成績好人又靚又醒,小學次次司儀、班長都係佢。我個樣好一般,小學成日掛住打機,一年可以欠交三十幾次功課,最後成個讀書生涯就乜都未做過,除咗啲乜乜科長。明明大家都住同一棟樓,同一層,點解差咁遠?朝見口晚見面真係無辦法控制得住自己自卑、妒忌嘅心理。

畢業個陣立下大志,想成為一個唔會留低學生陰影嘅老師,同時覺得做老師人工高又體面,毅然揀咗教育黎讀,讀咗兩年先發現唔係個回事。你想靠愛去感化學生?無可能,人都係欺善怕惡,要管理學生就係要夠惡夠狠,咁邊有可能唔留下陰影呢。。。而且做老師真係好辛苦,依家實習都返七點半收四點,換言之你六點半就要起身,如果要開會仲要五點先走得。無辦法想像正職係老師嘅人,仲要帶啲功課返屋企改,改卷出卷寫教案一堆行政工作後,仲到底有無metime同休息時間

到宜家實習,都稍為明白同體返當時惡我啲老師嘅處境,唔揀我做班長都係理所當然,唔係佢地唔想,而係佢地更加需要一個醒目,幫手管理到班上秩序,幫到手嘅小朋友,而唔係我依個呆下呆下,功課都交唔齊嘅小朋友

其實翻到小學都勾起咗好多唔開心回憶,加上宜家疫情嚴重,都未觀課就要我代課,我連點管理班學生嘅課堂秩序都未掌握到,真係頂硬上,好大壓力。。。Po上黎純粹想呻下,抱怨下,現實都唔敢同人講依啲,驚人覺得自己放負

珍珠宮

社會地位低太多
已淪為服務業
就算為份人工
認真,去做醫護人員仲好
醫護行業就算都係為份糧,但社會地位高幾班

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人工比一般職業高

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

人地讀書、你打機;

朝7:30、晚4 都呻好辛苦;

我睇到你係大少爺大少奶, 由細懶慣

我返7放5, 無比較就無傷害, 我好慘好慘

侯爵府

回覆樓主:

老實講,做嘢就份份工都辛苦,有時仲好受氣,但教書人工真係高,我覺得辛苦得來算有回報,我覺得好多工辛苦仲要回報好低。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成個讀書生涯冇點,即係讀唔到書去讀教育,又懶又怕辛苦,下一代就係比呢d 老師去培養

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

香港人太攰 發表於 23-1-6 11:33
本來小學經歷好差,細個成日比老師同阿媽鬧到有陰影,大個變得好靜,唔敢表達自己意見,真係好自卑。細個嘅 ...

成篇野想表達的內容不清晰,文筆有點不順,好多錯別字。認真,我希望你唔係係教育行業發展,以免誤人子弟。

琥珀宮

本來小學經歷好差,細個成日比老師同阿媽鬧到有陰影,大個變得好靜,唔敢表達自己意見,真係好自卑。細個嘅 ...

哈哈 ,慢慢黎啦,不過我唔同意冇愛心可以教到小朋友
唔明問下住任級嘅老師

水晶宮

畀面勳章

Myluckybaby 發表於 23-1-6 11:52
成篇野想表達的內容不清晰,文筆有點不順,好多錯別字。認真,我希望你唔係係教育行業發展,以免誤人子弟 ...

希望樓主唔係教中文啦

男爵府

回覆樓主:

樓主加油,
呢道明嘅人才會聽你呻,
有些人見到老師講自己辛苦就會插佢,
呻下都係原罪,
唔會聽清楚人地邊方面辛苦,
好似認同老師辛苦=自己唔辛苦

公爵府

回覆樓主:

其實做咩工都辛苦!既然行到呢步就的起心肝做好佢啦!加油呀!

大宅

加油~做老師真的不容易,平日的老師開會到5,6點,有時打電話來傾野都6點幾 仲係用緊學校電話。

有時老師晚上8點還在出學校message, 整個聖誕假期日日返去帶校隊練習和比賽等。

所以我一直打從心底佩服和尊敬老師。阿女亦有幸遇到不錯老師,有愛心,真心關愛學生,而不只是視為一份工作。

樓主加油~!想想你為何最初立志成為老師。另外,也可以給自己1個期限,如果真的不適合,就趁後生再作打算。

侯爵府

野原美冴 發表於 23-1-6 11:41
人地讀書、你打機;

朝7:30、晚4 都呻好辛苦;

你叫中小企返9:30放9:30揾二萬嘅人情何以堪

珍珠宮

咩工都辛苦咖啦,一分耕耘一分收獲
唔岩教 盡早辭職轉工 唔好害人害己

子爵府

回覆樓主:

其實每個行業每份工都有佢難哽難捱的地方,大家都係靠熱誠走下去。。。
有d人好熱愛份工但份工換唔到飽飯。
話晒你都係剛開始,俾多少少耐性睇下過唔過到d難關。。。份份工都係開頭最難,通常慢慢做下做下就順。
或者同d學生相處耐左,會搵到幾個令你肯努力下去的小朋友。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

加油努力

記得呢到都有會員係教師

男爵府

回覆樓主:

誤人子弟

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至