婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝大家既意見,我會同老公好好傾下

大宅

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:12
我會努力做好自己
想請問下你同99同住係咪多數入房?
99有俾說話我聽,話我成日係房

係呀,開頭我都會係廳睇下電視先閃
而家食完飯,行行企企一陣,我就閃了

我奶奶仲好中意望住我一舉一動
驚死我蝦佢個仔
有時撒嬌話下老公
佢都會插咀
自此,我無咩事野都唔會講

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

KARORO1030 發表於 23-1-9 08:34

如果同住但又成日留意住你一舉一動, 成日覺得佢會留意埋你地2公婆幾時行埋, 如果之後會前後腳沖涼實比佢知道

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

買唔到樓就租樓住, 點都唔會一齊住.
我同老公都係租樓.
而家樓主只可以盡快搬, 唔駛咩藉口, 話想二人世界, 叫老公出面講.
如果租樓都負擔唔到咁買樓更加係搖不可及...咁好大機會要一直同住下去.............

子爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 17:53
因為結婚前99話出去租樓/供樓好蠢,叫我地留係度住
原本未嫁間唔中上下黎以為6299好好相處,自己執到寶(em ...
結婚前我99都預左間房比我老公結婚住,不過我系結婚前已經買左樓,佢吾高興,比說話我聽,又話我個度細。所以吾好理佢點講,反正無論如何都要分開住,可能我之前留學住宿舍試過一大班人住,體驗過女人系好麻煩的,更何況系奶奶,所以未結婚我就同老公講明一定要分開住,我用實際行動買左樓先結婚,女人一定要自己掙取。

子爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:55
明白~6299啱啱裝修左間屋俾左間房我住,如果啱啱住左無耐就走,6299唔知點諗
定係咪都要捱一年先:thinkin ...
其實佢做所有野都系擺明講緊“我吾中意你”我吾想同你一齊。所以搬走先系正確選擇。佢裝修間房都係比個仔睇,而且分分鐘鐘佢另一個仔都就快結婚,想你地讓位。

水晶宮

mimi199188 發表於 23-1-10 23:03
結婚前我99都預左間房比我老公結婚住,不過我系結婚前已經買左樓,佢吾高興,比說話我聽,又話我個度細。所 ...

做得好
我都係咁,結婚前我自己住自己樓,搬去同99 住公屋從來都唔係一個選擇。除咗住邊,結婚擺酒,生bb 後邊個湊,點坐月等等我都係自己兩公婆安排好晒先同6299 講,佢地係無機會亦無需要參與安排。

MeiCheLin    發表於 23-1-11 15:09
cathngai    發表於 23-1-11 08:32

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Nbs 發表於 23-1-11 08:05
做得好
我都係咁,結婚前我自己住自己樓,搬去同99 住公屋從來都唔係一個選擇。除咗住邊,結婚擺酒 ...

你老公好好, 會同你商量, 如果係媽寶的話, 情況可能有變...

水晶宮

lovebobo 發表於 23-1-11 09:55
你老公好好, 會同你商量, 如果係媽寶的話, 情況可能有變...

係媽寶的話,我唔會要
又或者係我強勢
我大肚結婚的,但擺酒嗰日其實無咩做,我諗住可以晏 d 先起身出門。點知99 話擇咗甚麼時晨,晨咁早。我唔制,叫老公搞掂佢,跟返我安排

lovebobo    發表於 23-1-11 11:33

大宅

講真, 唔搬走死緊, 佢唔鐘意你, 你做咩都冇用, 你搬走, 佢可以話你地裝修好間房甘快走, 你唔搬, 佢有更多野話你, 早走早享受啦, 日日見可以忍幾耐? 當初我奶奶都話預間大房比我地住, 但未嫁已經覺得佢唔易相處, 我打死都唔一齊住, 出面租樓, 舒舒服服

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

婆媳本就不該住一起~實有矛盾

大宅

回覆 低頭過日子 的帖子

Set 個目標挨1年先。
重點應該係,
你奶奶係咪由細到大都對你老公有啲不滿?
兩個仔,係咪細仔叻啲?
似係佢哋自己嘅私人恩怨,牽連家嫂…
或者細仔個女朋友好有米?
1年好好練習、好好忍讓到行出依個門口為止。
禮禮貌貌到最後。

大宅

租屋

複式洋房

mimi199188 發表於 23-1-10 23:10
其實佢做所有野都系擺明講緊“我吾中意你”我吾想同你一齊。所以搬走先系正確選擇。佢裝修間房都係比個仔睇 ...

咁又係 裝修間屋就算我地夫婦搬走 佢都可以留俾細仔

複式洋房

Amypolo 發表於 23-1-13 17:49

細仔好多野都要靠我老公 99成日話叔仔好需要佢地照顧
我諗我捱到下年就搬了。好唔自在

複式洋房

0030 發表於 23-1-12 15:53
婆媳本就不該住一起~實有矛盾

平時都係等99訓左先可以做返自己
但唔想搬走前關係差令到我老公難做 所以都係keep住禮貌

複式洋房

KARORO1030 發表於 23-1-9 08:34

我平時訓晏左99都會係朝早搞好多小動作,想嘈醒我起身 例如9點幾播歌好大聲/大大聲講野等等

侯爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 00:53
99自從我搬左入去住,佢就唔同我同枱食飯 唔知點解? 佢夾哂餸坐埋一邊食
我諗我好快頂唔順搬走 ...

咁不如專注諗下點樣搬走好過諗點樣相處。
佢咩事咁大支野?

珊瑚宮

回覆樓主:

呢段時間好好咁儲錢 有時放假又使特登討好佢 叫佢去飲茶 我諗咁樣關係会好D 佢又可以喺啲街坊到威下個新抱咁乖

大宅

你奶奶咁多小動作擺明都唔想你係度住其實你咁長遠落去對自己情緒都唔好,好易抑鬱架,你放自己假都唔想留係屋企對住6299
恐怕你挨唔到一年啊
不如同老公商量下早d搬出去

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊