自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

整比我親愛 的媽咪的生日蛋糕

底層係開心果半熟芝士蛋糕,中層係開心果卡士達醬,上層係開心果軟芝士慕絲~

全個蛋糕都用左開心果醬整,而慕絲就用自家製的意大利軟芝士~

為左整意大利軟芝士慕絲,我3年前專登研究點樣自製呢款芝士,同埋點樣焗到唔上色的半熟芝士蛋糕~

話明係三層芝士蛋糕,當然就係三重的軟滑口感,三重的香濃滋味喇
attach0/tmp/php30tDS2
attach1/tmp/phpa1gKpL
attach2/tmp/phpXjK9Wt
attach3/tmp/phpar5Muc
attach4/tmp/phpLhxG2U
attach5/tmp/phpMZlNAD
attach6/tmp/phpDU948l
attach7/tmp/phpuuvvH4
attach8/tmp/phpdpz3fN
attach9/tmp/phpWVIPOv

Cheuk2012    發表於 23-1-9 23:08

翡翠宮

回覆樓主:

開心果味真係無得輸,勁正

裝飾部份,我第1次整呢款蚊香螺旋紋的裝飾片,平時成日見人整得好靚,今次終於輪到自己整,我仲圍邊整左鮮忌廉唧花,效果簡約得黎都幾靚
attach0/tmp/phpFBdo7O
attach1/tmp/phpnqQvdr

Cheuk2012    發表於 23-1-9 23:08
Amy7802    發表於 23-1-9 17:44

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

翡翠宮

回覆樓主:

自製「意大利軟芝士(又叫馬斯卡彭芝士)」

之前都分享過自製呢款軟芝士,因為呢隻芝士比較難買,所以可以自己整真係好方便,只要有淡忌廉同檸檬就整到,而且唔難整,只需要將淡忌廉加熱,加檸檬汁煮至濃稠,然後隔去乳清,咁就得架喇!!

意大利軟芝士的特別之處,係佢比忌廉芝士淡味少少同軟身d,無忌廉芝士咁漏,感覺比較輕盈,質地好軟滑,非常好食

今次係因為整媽咪的生日蛋糕
想做個「三層開心果芝士蛋糕」而整
attach0/tmp/phpGH2qgT
attach1/tmp/phpVNgmxi
attach2/tmp/phpw8coOH
attach3/tmp/phph3iv56
attach4/tmp/php63VMmw
attach5/tmp/phpVmbdEV
attach6/tmp/phpQgHLVk
attach7/tmp/phpD6MpdK
attach8/tmp/phpiLBbv9
attach9/tmp/phpbSD4My

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

請問用邊隻開心果醬?哪兒可買到?可比個圖片嗎?謝謝。

大宅

整得好有心機

男爵府

我學左十幾廿堂都未敢動手自己整

大宅

小manman 發表於 23-1-9 16:14

裝飾部份,我第1次整呢款蚊香螺旋紋的裝飾片,平時成日見 ...

靚到咁,睇見都想食

男爵府

男爵府

好靚

侯爵府

牛年勳章

整得好靚,叻

大宅

回覆樓主:

好正

子爵府

小manman 發表於 23-1-9 16:14

裝飾部份,我第1次整呢款蚊香螺旋紋的裝飾片,平時成日見 ...

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

好靚
但點解中間綠色嗰度我諗起細個嗰D蚊香嘅 sorry sorry

子爵府

首頁

尾頁

跳至