親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇酒店推介?最好近車站?有一天會去高尾山一日遊,謝謝

侯爵府

上野我住過三井花園酒店, 好方便

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

APA 京城上野站前,十分方便

男爵府

去高尾山更係住新宿

男爵府

多謝各位意見,想問吓去高尾山要搭京王線,係咪一定要上高尾山口先可以直達,不用轉車?如果上咗京王八王子就要喺北野轉車?

大宅

Tammie 發表於 23-1-13 15:37
多謝各位意見,想問吓去高尾山要搭京王線,係咪一定要上高尾山口先可以直達,不用轉車?如果上咗京王八王子 ...

對呀, 不過記住要上Semi-special express車, 不要搭Local, 否則要用多30分鐘才到達, 去高尾山口的express train日間一小時大約有三班車, 都好密車.

男爵府

joeyccc 發表於 23-1-13 16:01
對呀, 不過記住要上Semi-special express車, 不要搭Local, 否則要用多30分鐘才到達, 去高尾山口的express ...

咩叫semi-special express 車?網上見人買套票包來回新宿/高尾山,同來回吊車/吊椅,係咪E隻?

大宅

Tammie 發表於 23-1-13 16:15
咩叫semi-special express 車?網上見人買套票包來回新宿/高尾山,同來回吊車/吊椅,係咪E隻?
...

這架車叫SEMI-EXPRESS, 因為北野之前的站是特急車, 二十幾個站只停幾個, 但過了北野之後就站站停, 變成LOCAL. 其實唔明唔重要, 最緊要上車前認住車身的SEMI-EXPRESS上就沒有問題了.

我沒有買這個套票, 因為我是搭吊椅上, 徒步落山, 所以買套票慳唔到錢. 如果你來回都唔行路, 買這個套票就沒有錯了. 注意這個套票只包新宿至高尾山來回, 不是一日卷, 不可以在中途站如調布下車.

首頁

尾頁

跳至