自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

事緣係我女早兩日响火車站出面執到一張500蚊, 隨即望下附近既人,見幾步間有一位女人摷緊銀

包同背囊,於是走前問佢係唔係跌左野,佢話唔係。

咁我女就張呢張500蚊攞左去附近火車站個柜位喇,職員收左後,完全無出聲,無登記任何野,連我女响邊執到都無登記。

昨日,我地中午响新城市食晏,3點上下見有軒公易灣娜响度做電影宣傳,於是就走去8下, 出左平台,我女又執到張個人八達通,於是佢又望下四周等下,同上網搜到佢FB,留左言,但等左一陣都未有回覆,於是我女留言話會將佢張八達通攞去沙田火車站柜位,叫佢可以去取回。

因我仔會出九龍經柜位,於是我女叫我仔去做呢件事喇。

點知我仔去到柜位,講明原委,點知個職員竟叫我仔攞去警局。

我仔因知我女通知左咭主去呢度攞返既(當時我仔都在場見証執証),同埋佢都趕時間走,於是我仔堅持放响柜位就走左喇。

因呢二度事件,我唔明佢地處理既手法點解會咁唔同?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 23-1-15 10:43
事緣係我女早兩日响火車站出面執到一張500蚊, 隨即望下附近既人,見幾步間有一位女人摷緊銀

包同背囊,於 ...

sorry
好心做壞事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

^^Hannah^^ 發表於 23-1-15 10:47
你唔好講邊個站
怕有人白撞

你"引用"左,就算我改左都無用。我地一齊改啦。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 23-1-15 10:49
你"引用"左,就算我改左都無用。我地一齊改啦。

唔好意思,我唔知咁樣會令改唔到
唔好怪我多事,我真係唔希望有人白撞

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

包同背囊,於 ...

錢同八達通咭交警署的話, 3個月冇人領歸拾獲者, 八達通咭冇人領就交回八達通公司, 兩樣我都做過所以知道

珊瑚宮

^^Hannah^^ 發表於 23-1-15 10:47
sorry
好心做壞事

我都多謝你好心細心提醒。

男爵府

my005 發表於 23-1-15 11:01
我都多謝你好心細心提醒。

珊瑚宮

bmw6828 發表於 23-1-15 11:01
錢同八達通咭交警署的話, 3個月冇人領歸拾獲者, 八達通咭冇人領就交回八達通公司, 兩樣我都做過所以知道
...

呢點我地早知既,我地唔係想幾多個月後有機會要錢嗰啲,只知跌左野既人一定好徬徨既,想佢地可以盡快搵返所失啫。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實銀紙又冇記號,跌咗嗰個人又唔知執到嗰個人會拎去邊,點會識得走去失物認領櫃位認領? 不過咁講啦,你囡囡識路不拾遺係好事,如果個職員真係攞咗嗰500蚊,就係佢自己嘅人格品德問題。就算你囡交俾警察,相信都係冇人會領取到,到時都係充公入庫房收益。

琥珀宮

包同背囊,於 ...

物件不是在地鐵範圍執到,地鐡應該唔收唔處理
所以,你第二個case,地鐵職員處理洽當
反而,第一個case,真令人懷疑個職員有問題。

珊瑚宮

KUDOS 發表於 23-1-15 11:10
其實銀紙又冇記號,跌咗嗰個人又唔知執到嗰個人會拎去邊,點會識得走去失物認領櫃位認領? 不過 ...

其實若果份錢係緊要錢,咁佢地一定會周圍問既。我地都拾過唔少次銀包呀,錢呀,有時攞去附近柜位,都會撞到物主正詢問柜位既。

我出呢個題目,係想帶出,點解鐵路柜位收失物時,處理手法會唔同啫。

錢佢收,但屬佢公司既八達通,佢反而想拒收啫。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 23-1-15 11:15
反而,第一個case, ...

係,唔係地鐵範圍,職員都好難做。如果你做客服,日日都九千幾人當你office係認領處,你都唔想啦!職員仲有admin手續要做

男爵府

包同背囊,於 ...

好媽媽,妳幫仔女上了一課,路不拾遺,無論別人如何處理,做了應做的便何

珊瑚宮

包同背囊,於 ...

你仔女好乖路不拾遺 我记得地鐵執到份嘢俾佢地.有一份文件要登記.但因為4至5年前五知有冇改

侯爵府

my005 發表於 23-1-15 11:16
其實若果份錢係緊要錢,咁佢地一定會周圍問既。我地都拾過唔多少錢包呀,錢呀,有時攞去附近柜位,都會撞 ...

好多年前我係街見到几個小學生執到七十几蚊,問我點算,我見前面有個警崗,同埋佢哋一齊去交俾警察,你知個差佬點講:几十蚊自己袋埋佢啦
有d人就係嫌麻煩。

男爵府

2023年兔年勳章

my005 發表於 23-1-15 11:16
其實若果份錢係緊要錢,咁佢地一定會周圍問既。我地都拾過唔多少錢包呀,錢呀,有時攞去附近柜位,都會撞 ...

其實八達通同港鐵係2間唔同公司,近來幫老人家換綠悠卡都係要去八達通啲換卡機到換。

珊瑚宮

木土土 發表於 23-1-15 11:15
反而,第一個case, ...

原來係有咁既規定,咁真係我地考慮不周喇,執到八達通時,我地有考慮到交去新城市客服處或地鐵客服既,當時就係諗住個人八達通係地鐵所有,佢應有聯絡咭主既方法既,雖然我女都响咭主FB留左言,但防萬一咭主疏略左,都可以經地鐵聯絡到佢,所以最後都係決定交往地鐵客服喇。

多謝你提醒。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-1-15 12:09
好多年前我係街見到几個小學生執到七十几蚊,問我點算,我見前面有個警崗,同埋佢哋一齊去交俾警察,你知 ...

有次係地鐵櫃員機見到500放係罩邊,肯定係上手路不拾遺,但又懶得處理,放係度就算。我後面果個成日伸個頭黎裝,我就拎咗去站另一頭既銀行櫃位俾職員(同櫃員機同一銀行)。

珊瑚宮

jessicasiu 發表於 23-1-15 11:45
好媽媽,妳幫仔女上了一課,路不拾遺,無論別人如何處理,做了應做的便何

做左應當既事,心安理得咁囉。

珊瑚宮

Happyhappylive 發表於 23-1-15 12:00
你仔女好乖路不拾遺 我记得地鐵執到份嘢俾佢地.有一份文件要登記.但因為4至5年前五 ...

多謝。

首頁

尾頁

跳至