婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

容許我呻一呻。

我好唔鐘意我99。佢唔係咩衰人,只係生活習慣唔一樣價值觀唔一樣,佢又蠢,所以我唔係好識同佢相處。

事緣上兩個星期,我62過左身,我先生係獨仔。我見佢地「敵不動我不動」,好似唔知要辦身後事咁(佢地又無呼天搶地,仲有同朋友出去食飯),咁我就出聲話幫手。

我99例牌開口頭幾句「我好蠢,我乜都唔識架,頭七?點支蠟燭就可以喇!」「我乜都唔識架,我蠢,唔駛設靈打齋」。

我見我6299每年都去裝頭炷香,我覺得我62係信佛/道教,就勸99䀆可能做足啲,買多兩份衣紙又唔係咩錢,打齋都係能力之內,不如做埋。

大宅

darkgard 發表於 23-1-17 09:03
容許我呻一呻。

我好唔鐘意我99。佢唔係咩衰人,只係生活習慣唔一樣價值觀唔一樣,佢又蠢,所以我唔係好識 ...

唉,其實大家都見,我無提我先生,因為….. 佢真係唔想involve 咁。無問題,可能你傷心,不過,你娘親一世人都靠住老公&你,(佢連自己嗰戶口係邊間銀行都唔知,要換ID又唔知,乜野係長者咭都唔知!)咁你係咪要帶住你娘親去完成件事?

有一次,我俾99話:各處鄉村各處例。我係好嬲,其實錢由係我俾,我想62走得好啲,我又唔係大鑼大鼓,只係想買舊肥豬肉做祭祀,都俾人話。唉…..(唔好以為佢地平時對拜神講究,通常都係我62話事要拜,我99通常都係話:我乜都唔識架)

大宅

darkgard 發表於 23-1-17 09:03
唉,其實大家都見,我無提我先生,因為….. 佢真係唔想involve 咁。無問題,可能你傷心,不過,你娘親一世 ...

其實,我都知要體諒佢地,不過,心裡係難受,想做好啲,等62走得好啲,就好似俾人話。可能我真係太多事,應該由得「佢地屋企」裝兩支香就算。

(請勿轉載)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

南無阿彌陀佛。
JM 節衰。祝安好。
你奶奶唔係蠢。
我相信你先生會感激你既。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

你奶奶一個婆仔, 可能真係咩都唔識. 佢哋得你老公一個仔, 你老公唔理, 就你要去處理.
你都係佢哋半個女, 我哋做後生O既, 力所能及, 盡量做得體面D, 自己都安心D.
加油!

大宅

係咪有啲咩你唔知道既原因所以佢哋唔搞,呢啲好小係新抱主導,有小小皇帝唔急太監急。

mimi199188    發表於 23-1-26 13:03
littlefunpig    發表於 23-1-26 01:11

大宅

iphonebb 發表於 23-1-17 15:46
係咪有啲咩你唔知道既原因所以佢哋唔搞,呢啲好小係新抱主導,有小小皇帝唔急太監急。 ...

係有原因嘅,咪就係「錢」,想慳錢。但係,就好似樓上咁講,能力所及,我都希望做足啲。

唔知你有無見過一啲老人家,平時就話幾傳統幾虔誠,但係一講到錢,就話自己好新潮唔睇呢啲野?(但係,返去原點,就係我地諗住由我地出錢)

你講得啱,好少新抱做主導。通常係由個仔做,不過,個仔「傷心中」…. 傳統中(聽聞啦),先人嘅後事通常係後人(即仔女)做,因為福蔭係影响後人,唔係太太。

大宅

iphonebb 發表於 23-1-17 15:46
係咪有啲咩你唔知道既原因所以佢哋唔搞,呢啲好小係新抱主導,有小小皇帝唔急太監急。 ...

係有原因嘅,咪就係「錢」,想慳錢。但係,就好似樓上咁講,能力所及,我都希望做足啲。

唔知你有無見過一啲老人家,平時就話幾傳統幾虔誠,但係一講到錢,就話自己好新潮唔睇呢啲野?(但係,返去原點,就係我地諗住由我地出錢)

大宅

lct226 發表於 23-1-17 12:46
你奶奶一個婆仔, 可能真係咩都唔識. 佢哋得你老公一個仔, 你老公唔理, 就你要去處理.
你都係佢哋半個女, 我 ...

你啱呀,我都咁覺得。但係我99俾我感覺係:佢又唔係好想做,但又更加唔俾我做。但係,我成日諗,嗰個係你老公,最後一程,點解連燒衣紙都話唔駛?

又係嗰句,我只係想62走得好啲。

子爵府

BK Milk勳章

darkgard 發表於 23-1-17 19:41
你啱呀,我都咁覺得。但係我99俾我感覺係:佢又唔係好想做,但又更加唔俾我做。但係,我成日諗,嗰個係你 ...

節哀順變

我覺得你係出於好心,但係由新抱話事,又唔係好啱規矩,將來會被親戚朋友話。

不如你搵下嗰D白事agent, 比個budget,問下可以點簡單攪,問左後再請示99/老公,你從中聯絡。

大宅

回覆 darkgard 的帖子

除咗呻下,都吹佢唔脹。以後清明、上位、都要你攪嫁啦~ 我都係依兩年先跟我媽學拜神,拜開就覺得…. 依啲傳統係要做。

你都學返兩句「你哋無所謂,咁我跟我屋企規矩試下做足少少,都唔好一半一半啦,隨心啦」

男爵府

你99同我99 一樣,睇$大過乜咁,我62係醫院走完,同佢去紙札舖買嘢,乜都話唔駛,求其買咗幾札人民幣(寸話62鐘意返大陸)加d溪錢就話夠啦夠啦,我當然唔出聲唔理咁多,到頭七返到佢屋用張紅紙寫住xx神位(d字仲要核核突突)比我地上香,神乜位呀,都唔知中間果幾日聽埋d三姑六婆講,我當然繼續唔出聲話知佢,到過年前房署幫佢整完廚房個地下,要我老公去幫佢執嘢抹嘢,我千萬個不願意,但都同我老公去抹咗四個鐘,臨走我見到個神枱櫃佈滿灰塵,我終於忍唔住話要幫佢抹

男爵府

你係年紀大d,但未至於乜都做唔到,你又玩拜神,但個神枱就佈滿灰塵都視若無到,唔知咩心態,可能佢以為我好樂意同佢抹嘢,之後一星期係咁打電話比我老公話佢屋企要抹呢樣抹果樣,但我今次去到,無再之前廿幾年咁唔出聲,我鬧爆佢,不過佢面皮幾尺厚,佢當無件事

珍珠宮

回覆樓主:

你奶奶唔係蠢,係依賴同懶。
好多女人係咁,習慣左咩都依賴老公同仔女,想人地幫佢搞掂晒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

白事最後一程都慳
你老公有無承擔架
老豆後事都唔理
仲要同朋友食飯
佢地感情好差架?

同埋最憎人乜都話唔識
邊個一出世乜都識架?
唔識咪學囉
生仔又識?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cecelc 發表於 23-1-25 20:08
白事最後一程都慳
你老公有無承擔架
老豆後事都唔理
懶得搞就真
見有女人緊張去搞就由佢算數

男爵府

最錯就係出聲話幫手
我幾睇唔過眼都唔會出聲,因為係人地老公,人地老豆,樓主你覺得要點點點做其實都係你自我感覺良好,佢地一日唔出聲,或佢嫌煩話要求其,俾着我就照跟 因為係佢要求,絕對唔覺得係我不孝或陰質,我都不知幾孝順 你話點就照做

大宅

cecelc 發表於 23-1-25 20:08
白事最後一程都慳
你老公有無承擔架
老豆後事都唔理

我99乜野都話唔識。當年,我生大女時,我老公仲叫佢娘親陪我坐月。亨,我烹埋飯俾佢食丫!

大宅

leungsyhk 發表於 23-1-23 16:42
你99同我99 一樣,睇$大過乜咁,我62係醫院走完,同佢去紙札舖買嘢,乜都話唔駛,求其買咗幾札人民幣(寸話 ...

頭七應該未出殯,何來神位?

大宅

waic 發表於 23-1-24 08:50
你奶奶唔係蠢,係依賴同懶。
好多女人係咁,習慣左咩都依賴老公同仔女,想人地幫佢搞掂晒
...

我62生前好愛我99,就算屋企得返半袋米,都唔捨得我99去返工。我62臨走前一個月,要恆常驗血糖,我叫我99黎學,可以每日幫我62驗,我99竟然話:我唔駛學架喇,你教你62好了!
我當刻忍唔住鬧左我99兩句。(我真係忍唔住,好L嬲)

其實,回顧我62真係好愛我99,一世人都唔駛個老婆憂心。個老婆就一世人就扮七歲智商。

我99依家得返一個人,都要個仔擔心,怕佢無聊,怕佢唔開心。好似tum BB女咁。tum 自己個女都無咁溫柔。唉,都唔知咩家庭。

首頁

尾頁

跳至