0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb就出世要買定奶粉,請分享

大宅

弱弱一問,點解揀有機?利申bb暫時全人奶,不過唔知遲啲要唔要補奶粉,所以睇定資料先

大宅

cecikkwong 發表於 23-1-17 12:35
弱弱一問,點解揀有機?利申bb暫時全人奶,不過唔知遲啲要唔要補奶粉,所以睇定資料先
...

主要係少添加,我自己皮膚唔好,久唔久就出風癩,老公鼻敏感好勁,怕bb都有,見唔少討論都建議飲有機,係貴啲,不過我覺得會放心啲

大宅

jobiecoco 發表於 23-1-17 12:49
主要係少添加,我自己皮膚唔好,久唔久就出風癩,老公鼻敏感好勁,怕bb都有,見唔少討論都建議飲有機,係 ...

原來係咁,bb皮膚問題我都唔係無擔心過,所以我餵人奶都有戒口,touch wood出世到現時都無咩問題

大宅

虎到金來勳章

cecikkwong 發表於 23-1-17 13:50
原來係咁,bb皮膚問題我都唔係無擔心過,所以我餵人奶都有戒口,touch wood出世到現時都無咩問題
...

係呀,主要想bb皮膚好同減少敏感情況,始終bb咁細個,都想盡量少吸收化學嘢同激素,好彩bb一出世飲有機奶粉到而家皮膚都好好,無生粒粒或一撻撻紅嘅敏感情況

大宅

神仙水 發表於 23-1-17 15:14
係呀,主要想bb皮膚好同減少敏感情況,始終bb咁細個,都想盡量少吸收化學嘢同激素,好彩bb一出世飲有機奶 ...

你bb飲邊個牌子?

大宅

虎到金來勳章

jobiecoco 發表於 23-1-17 16:06
你bb飲邊個牌子?

美素有機

大宅

cecikkwong 發表於 23-1-17 12:35
...

我b係奶粉b,佢幾個月大時皮膚敏感起濕疹咁,後來都係聽其他媽媽建議轉有機,又真係有改善,所以我到佢加固時都盡量俾bb食有機食物

大宅

國務專員 發表於 23-1-17 19:20
我b係奶粉b,佢幾個月大時皮膚敏感起濕疹咁,後來都係聽其他媽媽建議轉有機,又真係有改善,所以我到佢加 ...

想問bb飲有機奶有無其他嘢要注意?

大宅

jobiecoco 發表於 23-1-17 17:39
想問bb飲有機奶有無其他嘢要注意?

無乜特別要注意呀,生長線升得ok,亦無便秘或熱氣問題,我bb係飲皇家美素有機

大宅

回覆 jobiecoco 的帖子

啱呀,我揀有機奶粉都係覺得無咁多添加成份,有d後悔咁遲先同阿囝轉美素有機,如果唔係d濕疹都唔會發得咁勁。

大宅

有呀,我係未出世就已經買定奶粉!個個媽媽都會想俾最好嘅嘢自己bb,我哋都係飲呢隻呀,好朋友介紹呢隻,因為開頭都唔係太識揀,佢地都有講,有機奶粉天然啲,令bb出世到成長都有幫忙!而且無添加劑嘛!我有好多朋友嘅bb有濕疹都係之後轉飲呢個牌子好好多而且無再返發濕疹呀!

複式洋房

我一開始都係餵人奶,但當然都有睇定奶粉,怕唔夠,我自己皮膚麻麻地,有時有粒粒,怕亞女都有,所以都有考慮過有機奶粉,好多朋友都話美素有機好

大宅

同我仔一樣,我個仔鼻敏感加風懶你最好買部空氣淨化機,對鼻敏感有用

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

jobiecoco 發表於 23-1-17 11:21
bb就出世要買定奶粉,請分享

如果父母有敏感底,最好幫BB揀有機奶粉,成份會天然d,無咁容易敏感
我個女就係飲普通奶粉敏感引致生濕疹,之後轉左飲有機奶粉,同腸胃夾左, 便便同皮膚問題都改善左

男爵府

我真心覺得皇家美素有機係好,我囡囡就係轉左呢款奶粉之後濕疹開始好返。所以我覺得好好,同埋有機奶粉對bb都好啲。

別墅

回覆樓主:

我本身都係餵人奶,但之後唔夠奶俾阿仔食唯有補奶粉啦,加上皮膚有敏感,主力揀有機奶粉。試左好幾隻牌子,最後得皇家美素果隻阿仔肯飲,可能因為佢味道偏淡唔會好甜啦。見阿仔食到肥肥白白又無病無痛就一直都食呢隻奶粉囉。

大宅

其實我盡可能都係餵人奶餵到6個月先,如果唔得先補奶粉。奶粉嘅話我就盡量揀比較天然無添加嘅,味道盡量同人奶接近,所以我揀咗隻有機奶粉比佢飲。

別墅

果陣Bb出世飲人奶,不過唔夠奶,就飲醫院雅培,因得果款,甘出左院飲緊一早預備左既美贊臣,飲左一排唔適合、又轉番醫院果款,又便秘!最後轉左美素,個個bb都唔同,但我認為簡款有機奶粉比較好,唔得先再轉!市面上太多款,我覺得款款都唔錯,係睇下同唔同bb夾到!

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

食過幾個牌子嘅有機奶粉最後揀咗friso
一來佢容易買, 我覺得佢方便容易買到又唔會成日斷貨 ,二來 bb食咗佢 bb食咗佢濕疹有好轉

首頁

尾頁

跳至