婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

年三十晚同年初一已經兩日都過去奶奶屋企,食埋晚飯都11點先走,反到屋企同小朋友沖埋涼都1點先上床,成個人都散晒!
已經吾講起奶奶屋企由朝留到晚,起度浪費時間!琴日年初一,中午奶奶問我要吾要去人地度拜年,我話年初一吾使去,但年初二要反娘家食飯。晚飯時奶奶又問我地:有好多送,拎d反屋企,話:聽日年初二,我地反娘家拜年食晚飯,吾會起屋企食。過左兩個鐘到又問:要吾要拎d送反屋企?我都覺得勁煩,我話你問我老公要唔要啦!好啦!到十一點要執野反屋企了,又問:小朋友今晚留吾留低過夜呀?(其實小朋友不嬲都吾留過夜)又問:聽晚過吾過來食呀?

大宅

Doracy2009 發表於 23-1-23 12:31
年三十晚同年初一已經兩日都過去奶奶屋企,食埋晚飯都11點先走,反到屋企同小朋友沖埋涼都1點先上床,成個 ...

承上
我火都來埋:我反我阿媽度緊係起我度食埋晚飯先走啦!你d女聽日過來,係味吾食飯,坐一坐就走呀?我奶奶好似好委屈甘:我都係問下者,想有個數,你地過來食我味預多啲送囉!我又吾係吾比你去!我嬲到真係粗口都想講埋出來:你味問左好多次囉!我都講左幾次話過阿媽度食飯,每年年初二我都反阿媽度食架啦!你係甘問問⋯⋯!我即刻走左,理都吾理佢,帶埋小朋友走!
年初二我姑仔佢地會過來,我奶奶就想一家人團團圓圓食飯,想我小朋友留低佢度!自私到死!成日都吾抵得我帶小朋友反屋企!

男爵府

Doracy2009 發表於 23-1-23 12:37
承上
我火都來埋:我反我阿媽度緊係起我度食埋晚飯先走啦!你d女聽日過來,係味吾食飯,坐一坐就走呀?我 ...

“都吾抵得我帶小朋友反屋企!”是成件事重點。
要霸住正日,霸住所有人先滿足到自己。相信唔少99係咁。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

聽到都覺得煩
我99又係不斷叫我食啦食啦、
攞啲走啦、裝啲俾你啦blablabla,
又唔知自己煮啲嘢難食到嘔,
買啲材料又cheap,
我同小朋友都爬兩啖就算,
仲叫我攞!?
留返你地自己食飽佢啦

大宅

梁上有雙燕,翩翩雄與雌。
銜泥兩椽間,一巢生四兒。
四兒日夜長,索食聲孜孜。
青蟲不易捕,黃口無飽期。
觜爪雖欲敝,心力不知疲。
須臾十來往,猶恐巢中饑。
辛勤三十日,母瘦雛漸肥。
喃喃教言語,一一刷毛衣。
一旦羽翼成,引上庭樹枝。
舉翅不回顧,隨風四散飛。
雌雄空中鳴,聲盡呼不歸。
卻入空巢里,啁啾終夜悲。
燕燕爾勿悲,爾當返自思。
思爾為雛日,高飛背母時。
當時父母念,今日爾應知。

la_source    發表於 23-1-30 16:31
零食狂    發表於 23-1-24 03:02

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

出年新年去旅行,不用見
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babyhoi 發表於 23-1-23 18:19
聽到都覺得煩
我99又係不斷叫我食啦食啦、
攞啲走啦、裝啲俾你啦blablabla,

我99冇叫我食,佢唔識煮野食,同我老公講: 好多餸,唔洗買,點知佢所講既好多餸,係三餸一湯,一個餸係煎蛋,菜心十幾廿條左右,一碟齋菜,仲有齋湯,我第一次有幸食佢親手煮既餸,或者大家對於”多餸”既定義真係好唔同,我好難想像6個大人既份量會係咁,唔怪之得佢個女未開餐前都話洗唔洗落樓下加餸,我完全係明白到點解。不過我老公就覺得佢阿媽好辛苦,平時都係煮簡單餸,兩三個人食,今次煮咁多野,搞左個幾鐘,好辛苦。好老實,我覺得不至於難食,但又真係唔會食得飽,我99話屋企冇白飯,佢煮飯係藜麥加糙米/紅米,仲話我老公唔早講,我小朋友淨係食白飯

男爵府

回覆 Doracy2009 的帖子

年月洗禮後會明白當初嘅年少無知

別墅

我奶奶都係咁,啲嘢問完又問. 有時解釋完果刻佢好似明,然後又再問同一個問題.
好多時同佢say no,佢又重複問同一個問題,幾乎等到你答yes先肯收聲.

所以佢問多過我一次嘅問題我都直接交俾我老公,咪煩我

男爵府

牛年勳章

回覆 Doracy2009 的帖子

有小朋友我估我9點都走人,攪到11點小朋友都攰.

大宅

Doracy2009 發表於 23-1-23 12:31
年三十晚同年初一已經兩日都過去奶奶屋企,食埋晚飯都11點先走,反到屋企同小朋友沖埋涼都1點先上床,成個 ...

我初一返99 度都係坐2-3 個鐘就走,你可以坐到11 點真心佩服你!

大宅

20170101 發表於 23-1-23 13:24
“都吾抵得我帶小朋友反屋企!”是成件事重點。
要霸住正日,霸住所有人先滿足到自己。相信唔少99係咁。
...

年初二6點幾打比我,仲問我:今晚娘家食完飯仲過吾過去?(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

薄荷熊 發表於 23-1-24 15:47
我奶奶都係咁,啲嘢問完又問. 有時解釋完果刻佢好似明,然後又再問同一個問題.
好多時同佢say no,佢又重 ...

我老公話:阿媽都係問一句者!我話:最幣同一個問題,答完又問,問左又要答哩

大宅

carson1128 發表於 23-1-25 19:50
我初一返99 度都係坐2-3 個鐘就走,你可以坐到11 點真心佩服你!

我係由中午12點幾坐到夜晚11點,累到嘔!

男爵府

Doracy2009 發表於 23-1-25 19:55
我係由中午12點幾坐到夜晚11點,累到嘔!

大人都攰啦,小朋友會累到發癲,瞓覺時間又錯哂,中午坐到晚飯乜都夠 做乜仲要磨到11點!!

大宅

uckukuku 發表於 23-1-25 20:15
大人都攰啦,小朋友會累到發癲,瞓覺時間又錯哂,中午坐到晚飯乜都夠 做乜仲要磨到11點!!
...

因為我老爺奶奶一家人食飯係由7:30食到晚上10點先來執野收碗,我叔仔一坐低食足3個鐘,奶奶就8:30開始坐低食,食到9:30都係食緊送,之後就先去裝一碗飯,再慢慢食,我每個星期五放工都要過去食晚飯,真係超累!吾去又吾得!有時10點幾11點我地同小朋友走,佢先至話要切生果比小朋友食,次次都搞到我黑面拒絕佢,之後就同人講我走都走吾切,又吾肯比小朋友留耐d

別墅

Doracy2009 發表於 23-1-25 19:52
年初二6點幾打比我,仲問我:今晚娘家食完飯仲過吾過去?(emoji)(emoji)(emoji)
...

點解係打俾你,唔係打俾你老公,你老公唔係俾人問嗰個緊係唔覺得煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Doracy2009 發表於 23-1-25 20:21
因為我老爺奶奶一家人食飯係由7:30食到晚上10點先來執野收碗,我叔仔一坐低食足3個鐘,奶奶就8:30開始坐低 ...
食完飯又食生果又飲茶飲多碗湯
勁耐
所以我都好少去食飯
太夜搞到

子爵府

wholemilk 發表於 23-1-23 21:03
梁上有雙燕,翩翩雄與雌。
銜泥兩椽間,一巢生四兒。
四兒日夜長,索食聲孜孜。
點解佢吾問佢個仔樓主都系想返佢阿媽度過年姐。自己阿媽養左自己20幾30年,吾通吾孝順得?年三十同年初一已經比左時間男家,年初二仲想霸埋?太自私了吧。

琥珀宮

Doracy2009 發表於 23-1-25 19:54
我老公話:阿媽都係問一句者!我話:最幣同一個問題,答完又問,問左又要答哩
...

真係好鬼煩,以後你唔好答,叫老公答

首頁

尾頁

跳至