自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年就被感染了,已知娘家衛生意識簿弱,而其中老人家的感冒狀徵原來未清,我也沒叫小朋友在家裏也要戴口罩,就這樣我們全家也同時間確診了,見小朋友咳得很辛苦,我很心痛,又害怕他們會有後遺症,覺得我沒有好好保護他們, 仍在自責中 !

伯爵府

Ikymama 發表於 23-1-28 12:35
到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

依家呢刻需要既唔係自責,好好照顧佢地,多飲水多休息。

水晶宮

回覆樓主:

咁你自責幾次?你預一年兩次,傷風感冒

珍珠宮

明既,多休息多飲水
好好照顧小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

我媽至今都未中過,我怕我一返娘家佢就中招,中左賴我,所以我1年冇返過去

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

因為新年,娘家。
算啦,已經好叻守咁耐先中。

公爵府

回覆樓主:

換個角度諗,遲啲放寬可以唔使戴口罩 ,咁你小朋友中過,你可以安心比佢唔戴口罩囉

祝早日康復

大宅

冇辦法,本身拜年係高危活動

子爵府

熱血金章

唔需要自責,其實人口咁密集好難做到免疫!除非真係困住係個籠完全唔出街,不過唔出街都未必唔中,父母返工回家都有機會帶菌返屋企。所以唔使責怪自己或娘家。事情發生咗做好善後工作,照顧好小朋友,好快會康復

男爵府

回覆樓主:

好難一世唔病,我哋細個成日病,病完有抗體,然後又病又有抗體,其本上人全部人都是這樣長大的。

帶佢睇咗醫生,準時食药,多休息就會好返。不需要自責

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

我直頭自己中了,再傳染俾個仔,再傳埋老公。我冇自責喎,咁病毒既野,四圍都有,除非你每日外出後,一回家由頭到腳及所有隨身物立刻消毒清洗,平常人點可能做到「滴水不漏」?袁國勇都會確診啦!何況我地呢啲普通市民。何必自己搵野黎煩,好好照顧小朋友,等佢早日康復,再帶佢去玩下食下好野補返。完全冇必要自責。
Childhood is journey, not a race.

公爵府

你而家唔中,30/1之後周圍都可能有確診者,到時都會中,我中咗都有長新冠,小朋友反而冇咩,去到呢個階段,防疫措施放寬,大家嘅心都要放寬

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

可以守到而家先中已經叻㗎啦,唔駛自責

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

娘家就傷啲,如果係6299屋企,可以鬧爆就唔會咁自責
都過左去啦,不過我團年食左幾餐,每次都有檢測左先去,自己盡自己責任囉。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

最近的病毒已很輕微,好快會好返,唔需要咁自責,防疫措施大部分已復常,遲早中係鐵一般事實,就像傷風感冒咁

侯爵府

2024年龍年勳章

zxyggp 發表於 23-1-28 12:56
娘家就傷啲,如果係6299屋企,可以鬧爆就唔會咁自責
都過左去啦,不過我團年食左幾餐,每次都有 ...

點解6299屋企中就可以鬧爆?

子爵府

我明白你,我也有同感。
我小朋友比較大 康復得快,但的確 好唔抵。
盡量照顧好小孩,好返之後 食一d補肺的湯水,日後強壯返。
唉 這個病毒 全球都有, 遲早會中,望無後遺症就算,不要太自責,look forward !

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主點解咁肯定娘家傳染畀你哋,唔可以搭車你哋畀人傳染咗。
其實社會已開始回復,口罩都好多人支持唔帶,有病無病徵都可以返工,樓主仲想點防,放鬆啲。

翡翠宮

畀面勳章

小病是福,遲啲取消口罩令,周街都係病毒,避得幾多。換個角度諗,好番後可以免疫一段時間,去玩都安心些。
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

拜年係高危活動, 所以今年只係去娘家,其他一律謝絕拜年

首頁
12345...7

尾頁

跳至