嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

住左幾個月院 仲係飲得好差 好似要開胃做口 有冇過來人分享
係咪要搵私家言語治療

民房

ssppeert 發表於 23-1-29 21:15
係咪要搵私家言語治療
...

bb幾大?飲得好差意思係唔肯開口食?食既時候落錯格?

大宅

519627 發表於 23-2-12 01:07
bb幾大?飲得好差意思係唔肯開口食?食既時候落錯格?

3個月
肯開口食 但會落錯格同吞好慢

民房

ssppeert 發表於 23-2-12 07:02
3個月
肯開口食 但會落錯格同吞好慢

有冇做vfss吞嚥做影檢查?落錯格有冇濁親既徵狀或血含氧量下跌?

大宅

519627 發表於 23-2-12 12:59
有冇做vfss吞嚥做影檢查?落錯格有冇濁親既徵狀或血含氧量下跌?

做左vfss 有落錯格 有時有咳有時唔識咳 宜家停左唔餵得 你係過來人?有冇經驗分享下
肺仲清緊 含氧量正常

民房

ssppeert 發表於 23-2-12 15:59
做左vfss 有落錯格 有時有咳有時唔識咳 宜家停左唔餵得 你係過來人?有冇經驗分享下
肺仲清緊 含氧量正常
...

您係政府醫院? 可能問下拎d檢測報告再問下出面d兒科醫生,攞多個專業意見。
言語治療師評估做胃做口,應該係短時間未必能用口仔食奶而提供既一個建議。插鼻胃喉可能係每星期要換一次,插既過程或會對bb做成不適,怕會對有野放落口時有抗拒 (可以確定下係咪真係要一星期換一次,定係可以一個月一次)。
可能要問清楚做胃做口既同時,會有咩口部訓練係會同步做去令bb係口仔食奶方面有進步,最終係關閉造口,用返口仔食奶。
始終一段時間無奶經口去食,一定要配合練習去等bb唔好係口食方面生疏。
希望您bb可以好快隨住日子長大,好快會係協調方面進步,用返口食,出院返屋企,加油!

洋房

ssppeert 發表於 23-1-29 21:15
係咪要搵私家言語治療
...

我仔係5個月大個陣發現佢飲奶會濁,係政府做VFSS發現silent choking, 不過佢個陣已經轉食固體食得幾好,飲奶就見完言語治療師加米糊當凝固粉咁用,同埋要試唔同奶咀ge size,而家就黎4歲好左好多,可以唔加野都得,不過飲食上都係要小心

你小朋友仲咁細,飲奶個次數都好多,政府言語治療師有咩建議?

首頁

尾頁

跳至