潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

洋房

呢一兩年黎真係買名牌手袋買左好多錢
包括chanel、delvaux同hermes
chanel就買左cf mini金球、黑色方胖子、duma黑白、gabrielle backpack、mini coco handle
hermes就買左lindy26、mini lindy、kelly25、constance19、picotin18、gp30、kellytogo
delvaux就買左mini brillant同coolbox nano
雖然成個過程係好開心,亦都認識到有咩袋款係興係難買係會令人羨慕
但同時我都發現自己浪費左好多時間專研呢d野,每日曬左好多時間睇小紅書,攀比留意同事用d咩袋,仲為左想曬袋日日換一個唔同既袋返工,就為左等人有機會見到,甚至買左goyard tote bag都唔係太想用返工,因為覺得唔夠show off,幾乎每日都攞裝唔到電腦既細袋返工,再另外手提一個電腦袋

ada0707    發表於 23-2-1 09:34

洋房

earlgreycake1 發表於 23-1-29 22:28
呢一兩年黎真係買名牌手袋買左好多錢
包括chanel、delvaux同hermes
chanel就買左cf mini金球、黑色方胖子、 ...

呢排過年我同左一個好有錢既表姐(佢嫁左個有錢老公)食飯,再加上我阿嫂
我表姐當然著到身光頸靚,著住件6萬蚊既chanel tweed外套,咩住隻kelly doll手袋,戴左條滿鑽既HW頸鏈+RV鞋
而我阿嫂就著左件黑色兩百蚊既韓仔貨外套
我望左佢地兩眼先發現其實身光頸靚既表姐無真係靚過樸素既阿嫂,反而全身名牌有少少俗氣同刻意,而阿嫂比人一種貼地平易近人既感覺
果一刻我先明白所謂名牌只係比人展示財富,但唔會令你個人靚左,而當一個人過份展示財富只能證明呢個人唔夠自信,精神世界唔夠富足先需要呢d野去prove自己
其實女人有一排乾淨整齊既牙、keep得fit既身材、簡單既衣著已經可以好有氣質

alice0606    發表於 23-2-24 14:51
Campenella    發表於 23-2-1 11:58
Bettyblue28    發表於 23-1-29 22:59

男爵府

及早未為遲 …

大宅

多謝分享

子爵府

earlgreycake1 發表於 23-1-29 22:36
呢排過年我同左一個好有錢既表姐(佢嫁左個好有錢既老公)食飯,再加上我阿嫂
我表姐過日當然著到身光頸靚 ...

其實係㗎 太多名牌 由頭到腳都係 反而好俗氣

wheatgrass    發表於 23-1-30 15:56

大宅

多謝你誠實的分享!有無勇氣/打算出坑?一齊學習!

伯爵府

earlgreycake1 發表於 23-1-29 22:36
呢排過年我同左一個好有錢既表姐(佢嫁左個好有錢既老公)食飯,再加上我阿嫂
我表姐過日當然著到身光頸靚 ...

我唸你阿嫂應該都唔係普通家庭主婦?
都係有學職 有智慧
所以企喺閃爆表姐隔離都唔會被搶光芒

洋房

whitebyKiKi 發表於 23-1-30 01:29
我唸你阿嫂應該都唔係普通家庭主婦?
都係有學職 有智慧
所以企喺閃爆表姐隔離都唔會被搶光芒

其實我阿嫂算係普通樣lor,不會比人話係靚女
不過佢係part time普拉提教練,身材都真係keep得好瘦好fit呀
平時著衫都係著普通野,zara呀uniqlo呀網上買d韓仔貨咁,搭配都係黑白灰大地色呢d tone lor

伯爵府

回覆樓主:

氣質既野,先天同後天都好重要!
至於成日睇手機係你自己可以控制既範圍
而我自己本身唔鍾意堆曬D名牌上身,個人喜歡低調

洋房

ruby525 發表於 23-1-30 00:37
多謝你誠實的分享!有無勇氣/打算出坑?一齊學習!

暫時唔會完全出坑
因為hermes配左好多spending,個SA仲欠我好多袋
不過我諗從此以後都唔會再咁想show off唔會再經常攀比d無謂野
以後都係用goyard tote返工算

複式洋房

啱呀⋯ 成身名牌都唔一定靚,真係要有品味⋯識配襯先得⋯
有錢又唔等於識襯同有品味。 見有啲人真係著名牌衫但真心肉酸

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

earlgreycake1 發表於 23-1-30 01:54
暫時唔會完全出坑
因為hermes配左好多spending,個SA仲欠我好多袋
不過我諗從此以後都唔會再咁想show off ...

奢侈品項就係花錢買開心
無論你買黎shower off,或者著上身落街買廁紙,開心就好了.

BabeV    發表於 23-1-30 16:52
work hard PLAY hard

大宅

jenniferK 發表於 23-1-30 14:36
奢侈品項就係花錢買開心
無論你買黎shower off,或者著上身落街買廁紙,開心就好了.
...

但當親戚朋友暗地裡批評,又要俾當事人知道真係會哽住哽住

大宅

earlgreycake1 發表於 23-1-30 01:54
暫時唔會完全出坑
不過我諗從此以後都唔會再咁想show off ...

其實點計SA 欠幾多袋, 每次我問佢出唔出到, 佢總會回一句:「我幫你留意呀我唔肯定。」 好想知佢咁答係hea 我呀, 定係standard 答案。 有時真係有啲心灰意冷…

洋房

88 發表於 23-1-30 17:52
其實點計SA 欠幾多袋, 每次我問佢出唔出到, 佢總會回一句:「我幫你留意呀我唔肯定。」 好想知佢咁答係h ...

(emoji)我地配左都有200幾萬既貨(catalogue上面d手錶),不過訂既野未到貨所以未計completed transaction,要等到左先計spending,到時候點都要佢出d bk比我先

大宅

回覆樓主:

腹有詩書氣自華

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢排過年我同左一個好有錢既表姐(佢嫁左個有錢老公)食飯,再加上我阿嫂
我表姐當然著到身光頸靚,著住件 ...

你講得好啱

男爵府

我覺得名牌身上有一兩樣就夠,太多反而over 咗

男爵府

回覆樓主:

好似早幾日返學校做家長義工,啲家長全部H手袋show, 爭在未攞鱷魚,我都有H, 不過都係攞個普通袋去,咁我覺得有返一兩個都好正常,不過依啲都係睇能力,如果我好有財力我都會係咁買

洋房

Yukipooh 發表於 23-1-31 18:19
好似早幾日返學校做家長義工,啲家長全部H手袋show, 爭在未攞鱷魚,我都有H, 不過都係攞個普通袋去,咁我覺 ...

普通皮大部分中產以上草下錢只要捨得都買得起,但係鱷魚皮bkc就應該有錢人先會買。我有個女同事屋企有錢,成日好高調,攞鱷魚皮constance19,又鴕鳥皮birkin,不過呢d野都只能證明佢有錢而已

首頁

尾頁

跳至