自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

由水錶房入屋嗰段暗喉漏水,師傅話要成條換哂。由水錶房開始鑿開地磚換。請問有無人有經驗?有無辦法揾到邊段漏水,只換漏嗰段?問咗管理處唔俾改明喉,唉!

琥珀宮

庫洛米 發表於 23-1-30 22:26
由水錶房入屋嗰段暗喉漏水,師傅話要成條換哂。由水錶房開始鑿開地磚換。請問有無人有經驗?有無辦法揾到邊 ...

師傅已經睇完,應該無辦法

多數人裝修換喉,都係換晒,仲要搵返近似地磚

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

換曬,一了百了!

珍珠宮

由水錶房入屋嗰段暗喉漏水,師傅話要成條換哂。由水錶房開始鑿開地磚換。請問有無人有經驗?有無辦法揾到邊 ...

成條走廊咁長,如果你或你個師傅咁好彩,一鑿個地就係爆個位,或真係知道邊個位漏,理論上係可以只換漏水果小段,但師傅邊得閒同你慢慢搵,嚟得就梗係收你一工錢。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

記得問管理處有走廊地板磚賣,
如果有立即幫佢買,起碼唔使出去配,

翡翠宮

工程$?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

反正要鑿, 梗係全段換哂, 始終舊喉有機會漏水, 我全爆都鑿埋出面換哂新喉, 一了百了

子爵府

好多原裝喉係深到在鋼筋下,更本找唔返,重舖喉管都是幾萬蚊。

伯爵府

今次呢個位漏得,即係已經老化。一次換晒好過啦

子爵府

醒多你一樣,早"霸" 早着數,如果遲做除時比隔離單位封你個位,到時多工夫潛人地水喉底過。

民房

回覆樓主:

都唔知邊個天才諗出嚟,暗喉藏地下,同一屋苑其他期數係走天花,開石膏板容易及平好多呀!我依家都未知要洗幾錢

珍珠宮

庫洛米 發表於 23-1-31 11:15
都唔知邊個天才諗出嚟,暗喉藏地下,同一屋苑其他期數係走天花,開石膏板容易及平好多呀!我依家都未知要洗 ...

我有間屋換過,好似水錶到入屋果段30尺(唔太記得),全條換連工包料一萬到,另外要同管理處買地磚牆磚。啲磚就貴啦,獨家嘛。開工前要同管理處申請,管理處有份水喉圖俾,要跟住個位鑿同做返原位。

民房

白毛毛 發表於 23-1-31 11:27
我有間屋換過,好似水錶到入屋果段30尺(唔太記得),全條換連工包料一萬到,另外要同管理處買地磚牆磚。 ...

已經同管理處溝通過,佢要今日下午先覆實我仲有無磚賣俾我,無就要我自己去配。走廊唔止磚,仲有啲雲石。師傅話入到屋轉明喉就唔駛鑿自己間屋。買樓時真係唔會留意呢啲細節,仲要當年買時只有4年樓,所以無換過哂啲喉。

珍珠宮

庫洛米 發表於 23-1-31 11:37
已經同管理處溝通過,佢要今日下午先覆實我仲有無磚賣俾我,無就要我自己去配。走廊唔止磚,仲有啲雲石。 ...

入屋後走明喉?
走廊段漏,換到入屋前唔得?屋內都要換埋仲要明喉?唔靚喎

男爵府

現在幾多年樓?
換曬佢啦,一陣第二個位又漏

大宅

庫洛米 發表於 23-1-31 11:37
已經同管理處溝通過,佢要今日下午先覆實我仲有無磚賣俾我,無就要我自己去配。走廊唔止磚,仲有啲雲石。 ...

4年樓, 搵youtube chan 師父睇下, 局部維修, 多數師父唔做搵漏水同局部維修.

民房

白毛毛 發表於 23-1-31 11:40
入屋後走明喉?
走廊段漏,換到入屋前唔得?屋內都要換埋仲要明喉?唔靚喎
...

其實係換水錶房至廚房閘掣嘅喉,中間有一段係單位內地下,啲水依家喺大門邊漏出嚟(廚房在入門口右手邊),屋內同走廊牆邊都有,好難估屋內定外出事。如果屋內換暗喉就要鑿地,我哋地磚係18年前換的,唔可能配得返,仲有廚房地磚,當年無換,係原裝地產商的,廿幾年了。其實間屋都住到鬼屋咁(因為潮濕,啲牆,天花都霉霉爛爛,甩皮甩骨咁),但大裝修好貴,都係住得一日得一日

民房

Peace@dove 發表於 23-1-31 11:55
4年樓, 搵youtube chan 師父睇下, 局部維修, 多數師父唔做搵漏水同局部維修.

買嗰時4年樓,依家廿幾年了

珍珠宮

庫洛米 發表於 23-1-31 12:09
其實係換水錶房至廚房閘掣嘅喉,中間有一段係單位內地下,啲水依家喺大門邊漏出嚟(廚房在入門口右手邊), ...

明啦。你買時係4年樓,但你已經住咗十幾廿年,咁水管老化唔奇,換哂成段啦。

侯爵府

一次過換晒佢啦, 條喉時辰到
今次呢段漏, 難保下次第二個位漏, 到時不停鑿, 次次萬幾, 真係欲哭無淚呀

首頁

尾頁

跳至