婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同男朋友9年,不嬲同佢媽住8百幾尺私樓但我對住佢媽壓力都好大又無嘢講話題又唔啱但都忍到,前年佢媽拍拖去第二到我先感受到二人世界喺幾美好,但半年唔夠就分咗手返咗嚟住,我由天堂跌落地獄,我同男友間房得幾十尺放張床電腦衣櫃已無位,佢媽成日入我地房又話我啲嘢多經常逼我掉嘢掉完無耐又問,我已經得間房仔放嘢仲想點,佢成間屋咁大地方放嘢就梗係啦我得幾十呎房炸,早幾日我問男友有無諗過將來點, 佢話將來都係會咁冇諗過買樓或租屋或者排公屋
,話同佢阿媽已經係一個家,我問佢咁第時生bb點個bb床放唔落唔通同我哋一齊瞓?佢答唔到我,唉我唯有自己嚟緊搬出去住,9年啦我都30咩都忍夠

男爵府

bigballbaby 發表於 23-2-1 15:56
我同男朋友9年,不嬲同佢媽住8百幾尺私樓但我對住佢媽壓力都好大又無嘢講話題又唔啱但都忍到,前年佢媽拍拖去 ...

其實同居前冇安排?
九年了,已經習慣了

珍珠宮

怨男朋友媽媽做咩?
你住緊男朋友媽媽間屋
男朋友有同你求婚?有努力儲錢同你共建將來?有話要同你生bb?
你諗多咗喇

maggie.tang    發表於 23-2-1 17:17

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

住屋早幾年應該要傾吧
仲等9年

無自己屋企唔好諗住生
否則一個問題未解決又衍生另一個問題

儲錢買樓或租屋吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來你一年前已經開過同樣既post
咁要盡快解決喇
否則拖下一年又一年
你地就黎10週年

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

真心希望係膠post.
住左成9年,原來未有計劃。大家目標尚未一致。
老人家「8百幾尺私樓」關你咩事, 仲好意思話大壓力埋怨條仔間房細(你男友冇鬼用俾大房大屋你住咋, 5關老人家事, 5好5會果「8百幾尺私樓」是你男友至得架)。
樓主你都識講, 成3張野, 做人唔該分下莊閒,誰是屋主。
呢9年你兩究竟有冇plan 過野? at least 有冇儲錢? 婚都未求咁快講生B?? 點解你會認為你們有條年生B 架? 因為老人家層「8百幾尺私樓」嗎?
你男友擺到明媽寶, 咁你都5走仲在蹉跎歲月, 你自己的人生負番責任。
希望鬧得醒你。
女人, 咩時候都要自立自主愛自己先。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

你男友安於現狀,冇諗住搬,其實你一早應該要走,唔好浪費時間。老實講我係99既話,就算間屋有800呎,都唔會鍾意個仔帶個女友黎住。

子爵府

我同男朋友9年,不嬲同佢媽住8百幾尺私樓但我對住佢媽壓力都好大又無嘢講話題又唔啱但都忍到,前年佢媽拍拖去 ...

你佔了九年便宜住入人屋企,都著數了啦!改善環境要靠自己,唔係靠男人。

男爵府

回覆樓主:

9年先問將來真係已經好遲,佢咁坦白真係唔好再期望,一係就就係無能力一係就係唔想改變,係原生家庭有人照顧都唔想有責任

水晶宮

佢都無諗住娶你。。。

男爵府

回覆樓主:

睇完舊post
你成日提住30歲點點點
既然覺得30歲唔應該係咁,走就走啦
佢根本唔係你想要嘅嘢

到底係浪費咗9年俾佢,佢定係搵咗佢9年笨,你可以調整心態
住人地間屋就算俾家用都平過出面自己租,如果你有contribute好多嘢我唔信幾十呎房擺啲乜都會俾人challenge到,你點都係着數咗9年,佢俾錢請埋工人其實你係屋企乜都唔駛做架喎??

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你有能力搬出去唔靠男友阿媽嗎? 如果得, 拿拿林分手搬走, 好明顯你男友冇諗過為你改善生活條件. 自己冇能力就要寄人籬下啫, 有能力何必委屈自己? 你要自愛人地先會尊重你.

侯爵府

回覆樓主:

路係自己揀。
我有個朋友佢本身同佢前男友住, 未來6299加一個哥哥一個妹。
佢都係屈在房,男友阿媽好迷信,佢受唔小氣。最後佢頂唔住走頭,後來識左個有私樓既男人,生左兩個小朋友。

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 23-2-1 16:27
怨男朋友媽媽做咩?
你住緊男朋友媽媽間屋
男朋友有同你求婚?有努力儲錢同你共建將來?有話要同你生bb?

男爵府

30歲仲後生,既然個男人冇同你計劃將來,即刻斬欖止蝕離場。

子爵府

回覆樓主:

分手啦,放生你男友放過人地媽媽!

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 bigballbaby 的帖子

俾最後機會再同佢傾下,如個男人愛惜你,又唔係無能力,或點都要踏出一步,搵一個較嘅方案,例如搬喺附近,細細間都好呀

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你再唔搬走, 講下講下就40歲啦 , 你男友對於將來期望 , 就係等佢媽百年歸老擁有間屋,

伯爵府

要結一早結左,佢媽又会由你住甘多年,冇催婚?你冇屋企既咩?

大宅

回覆 bigballbaby 的帖子

襯你仲有得揀,住住劏房先都要自己搬。再諗清楚,男人無計劃,無決心,係咪真係靠得住。趕得切restart,目標35歲settle down!

bye bye佢條尾啦~

首頁

尾頁

跳至