自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未試過坐所以想問問大家,坐高級經濟艙係咪預左可以椅背向後瞓低啲後面乘客不會不滿,唔似經濟艙會俾人投訴,因爲我只坐過經濟艙,自己就唔介意前面乘客向後傾斜,但係我之前坐經濟艙,長途機十幾個鐘,中間試過向後(睡覺時間不是餐飲時間),但係後邊嗰個就不斷打我椅背,最後打到我椅背變直。嚟緊要幫父母book長途機票,我考慮book高級經濟艙,唔想佢同其他乘客有拗撬,但係商務艙又好貴。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

PE 同 economy 無大分別,我會幫阿仔劃位買 PE 位最後一排,就唔會影響後面乘客。

水晶宮

老人家最好幫佢地安排坐商務,座位比 PE 寛闊好多,有 d 機型仲可以平瞓。考慮埋轉機,會平 d。

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-4 10:15
PE 同 economy 無大分別,我會幫阿仔劃位買 PE 位最後一排,就唔會影響後面乘客。
...

即系PE乘客一樣會對前面向後傾有不滿?咁真系應該要最後一排,請問上網買機票的時候是不是可以先劃位確保可以有最後一排之後再付費?

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-4 10:17
老人家最好幫佢地安排坐商務,座位比 PE 寛闊好多,有 d 機型仲可以平瞓。考慮埋轉機,會平 d。
...

轉機又怕佢地辛苦,但系商務兩張機票11萬

珍珠宮

pE前後間距比E闊7英吋,7吋唔係好多,但對坐長途機爭好遠。PE個位又大D。好坐D

瑪瑙宮

大廚勳章

happyeasy 發表於 23-2-4 10:23
即系PE乘客一樣會對前面向後傾有不滿?咁真系應該要最後一排,請問上網買機票的時候是不是可以先劃位確保 ...

你好難預計遇到什麼客。。。最好畫後排。。。就算你好有理。。。但後面不停踢你背。。成程機困擾死。。。

PE除咗好坐點。。但用餐都經濟沒分別。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

happyeasy 發表於 23-2-4 09:56
未試過坐所以想問問大家,坐高級經濟艙係咪預左可以椅背向後瞓低啲後面乘客不會不滿,唔似經濟艙會俾人投訴 ...
PE 同 Econ 分别唔係太大,但個位同前面距離闊少少,將椅又可以唉後少少, 點都好過 Econ 嘅。 不過如果價錢要加好多就唔係好抵。 真係想坐得舒服,唔使諗一定係商務。 不過坐完真係返唔到轉頭

水晶宮

即系PE乘客一樣會對前面向後傾有不滿?咁真系應該要最後一排,請問上網買機票的時候是不是可以先劃位確保 ...

可以

水晶宮

happyeasy 發表於 23-2-4 10:24

取捨,座位坐十幾個鐘,轉機預三個鐘嘅話,落機場行吓,唔會太辛苦。

男爵府

你最好睇下最後一排是否可以fully reclined。

BBG1    發表於 23-2-4 10:44

水晶宮

ckmammy 發表於 23-2-4 10:36
PE 同 Econ 分别唔係太大,但個位同前面距離闊少少,將椅又可以唉後少少, 點都好過 Econ 嘅。 不過如果價 ...

係唔係坐過商務,更有動力比心機賺錢

子爵府

經濟艙都可以挨後㗎,後面乘客不滿,就搵空姐調停。

特選經濟艙個位闊少少,但已經唔駛同隔離乘客手臂貼手臂,唔會下意識咁縮埋半邊身,已經差好遠;又有leg rest 晾起對腳,老人家會舒服好多。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實正常坐econ / premium econ 都唔會全程向後俟啦,坐後面嗰個會好唔舒服。坐長途瞓覺時例外…….

機位之間咁迫真係要be considerate.

公爵府

回覆 happyeasy 的帖子

PE 位坐長途機我覺得非常值得,legroom 多咗、坐位闊咗,瞓覺已經舒服好多。如果PE 位挨後少少,後面嘅乘客都唔會好逼,-般都唔會投訴,除非佢好冇品。

goldpiglet    發表於 23-2-4 11:40

珍珠宮

happyeasy 發表於 23-2-4 10:24

旺季去?機票海鮮價,search 下唔同日子,直航,研究下唔同航空公司,如CX, BA去英國,價錢都會相差唔少

唔係旺季,申請信用卡儲miles 換,商務還有其他服務,check in, 可以先登機等對老人家都會舒服些

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Premium Econ 同 Econ 分別唔大

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

以靠窗位計,PE 係兩個位,E 就三個位,會闊啲,legroom又長左,係舒服好多。再挨後就睇機型,新款是自己個位向前傾,唔會影響到後面乘客

男爵府

TingTing 發表於 23-2-4 10:31
pE前後間距比E闊7英吋,7吋唔係好多,但對坐長途機爭好遠。PE個位又大D。好坐D ...

謝謝,我都估舒服啲,只係怕唔可以椅背向後

男爵府

seaheart88 發表於 23-2-4 10:36
你好難預計遇到什麼客。。。最好畫後排。。。就算你好有理。。。但後面不停踢你背。。成程機困擾死。。。
...

明白,謝謝

首頁

尾頁

跳至