少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

已del

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

幾大?我個人覺得好小事,系我反而不會鬧家姐,會多鼓勵細女主動點~

子爵府

BK Milk勳章

大女好好,而且有幫忙照顧其他小朋友,有做好榜樣,反而被阿媽責怪,問題係佢身上嗎?
相反細妹內向,想一齊玩但要人哋邀請,自己唔主動又要強求其他人遷就, 好公主姐,小心兩姊妹有心病。

maggie.tang    發表於 23-2-8 15:14

大宅

回覆樓主:

點解要駡大女?
佢又冇做錯D乜,人本性係會追求開心.細女吾主動,下下要人照顧住佢,身邊人會好大壓力
你應該要細女向家姐學習先至啱,但你竟調返轉話大女.
無言!

大宅

回覆樓主:

恕我太膽講句,媽咪你自己思想都好有問題,竟然腦海閃過話以後唔帶佢哋同其他小朋友玩.
建議你教細女處理之前,你首先要搞清楚你自己思想,否則日後會衍生更多問題
大女而家仲細個會聽你講,遲啲你話佢......

複式洋房

樓主兩個女幾歲?我都系2個女,以前都有你所講的情況,大女11歲,細女8歲。我地以前都會叫家姐帶住細妹,亦都會因爲甘話家姐唔照顧細妹,同時都會鼓勵細妹要主動,以前妹妹細個時姐姐們(我女&我女同齡玩伴)主動,姐姐們讓妹妹都好樂意,但系越黎越大,姐姐們就會覺得妹妹系公主病的,所以都系要鼓勵妹妹主動D(我細女而家都無甘公主病啦)

子爵府

細女有期望卻不表達,建議先處理

大女可能不合你意,但也不需要責備

大宅

回覆 twinkle_0504 的帖子

首先你要放低偏見.你而家其實偏心了個細女…..但還有一細點良心..知道鬧大女係唔岩( 因為你知佢無做錯)
所以你覺得左右做人難
..

你2個女好明顯係有唔同性格,
點解你要剝削大女同其他小朋友玩既權利
?你大女,
應該仲係讀緊小學
or even 幼稚園( 我估)
其實佢都仲係好細個。。
唔好以為佢係大女就要有大人既諗法。
你要陪養佢有更好的communication skill
人係郡體既生物。。一定要對外。。。

其實將心比己,
你日日對住屋企人,
有時約下朋友外出食飯,
你自己都會更開心,
又可以返到屋企有多d 話題. 對你大女樣既諗法都係一樣。。。出到去,
有朋友當然同朋友傾下計啦。。。日日已對住亞女妹,
仲有咩好傾?其實搭車,
點解係家姐既責任一定要照顧亞妹,
一定要同佢坐?你地大人呢? 點解唔諗辨辦法攪點亞妹?2個都係你生,
點解
亞妹唔想同你地大人坐?你地好悶? 定家姐會同亞妹傾計?呢度你要諗諗你同你大女有咩唔同。。。我坐車時幾乎,
我2個
仔女都爭住同我坐。。我為有每人坐一程。。第一程,
唔一定同個細坐先。。有時大坐先,
回程同個細坐。。日子有功,
而家細既會就大。(唔會有公主病)..總之. 佢地互就昤, 係出自內心, 而唔係我出聲..每次要大人出聲,佢先會做..表面上佢地好好,內心有心病..你點知 ?

至於你細女,你要比d 時間佢, 你唔可以另佢做到好似家姐一樣的outgoing .你可以陪養佢自己獨處時都可以. For example ,睇書, 畫畫.. 坐車時, 你可以陪佢玩..for example. 有幾多間mcdonald 你見到
O r 有無見到人walk dog ?大人真係要Brain storming ..隨住細女年齡大d , 佢郡體生活會變大, 到時佢人際關係會更好..放心..

大宅

回覆樓主:

我兩個囡都係咁上下,大囡中學細囡幼稚園,大囡成日大聲惡佢,惡過我,我每次聽到佢教訓佢咁大聲都好心痛,已經同大嘅講細聲d同佢講,冇用再同我講,給我處理,但都冇用,佢就係要惡佢,有時阿妹想玩下佢哋嘢都吾畀,專登係佢面前玩,成日因此搞到細嘅日日喊,我有時真係好惱,佢對其他小朋友又懶又錫又陪玩好有耐心,就係針對自己的妹,好似佢搶左佢咩

首頁

尾頁

跳至