自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

好無奈,好傷感!因家中有一精神病又好幾個月已經不肯覆診食藥的妹妹,而家佢情況已經係同佢講野就語無倫次,行為亦在某程度上影響家人的日常生活,要面對佢呢個人已經好大壓力,另一困擾係家中還有一個接近90歲母親,如果佢健健康康都還好,可惜係佢近幾個月可能因脊椎側彎問題而令背部不時有劇痛,而家靠止痛藥減輕,我每日放工返屋企真係好多家事都要忙(以前有部份家事媽媽自己做及妹妹幫手做下),加上而家個癲妹妹的問題,真係身心疲累不堪!我媽媽叫我送佢入老人院,我當然係好唔捨得,但我相信呢一日係終於會來臨,而家想問定一d資料先。
係咪揀政府買位的老人院會比完全私人辦的好?
另外,全屋3人得我一個有打工,但我收入只達中位數(但我都50幾歲,份工唔一定可以做過5年或以上),比唔起較貴的老人院,我媽媽就有數千元政府長奉金+老人金,我諗都需要一定的金錢緩助,否則如果媽媽長住老人院的話,經濟上就好難支撐好幾年或以上。
關於老人院及費用支付援助問題,有經驗的網民可否給我意見?或私下PM我都可以。謝謝

侯爵府

dreamcity 發表於 23-2-10 11:15
好無奈,好傷感!因家中有一精神病又好幾個月已經不肯覆診食藥的妹妹,而家佢情況已經係同佢講野就語無倫次 ...

先去屋企附近的社署核下的社區中心幫媽媽申請排隊入住政府資助的老人院。要經社工做評估,合資格才可以輪候。疫情下條隊快左。加油

bobo8212002    發表於 23-2-11 01:24

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你可睇睇呢個帖,除咗我,都有其他jm 有用分享

排到安老院(極快),感恩 (政府買位私營)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23648727

加油

別墅

tung0409 發表於 23-2-10 11:24
先去屋企附近的社署核下的社區中心幫媽媽申請排隊入住政府資助的老人院。要經社工做評估,合資格才可以輪 ...

政府的要輪候一段時間,我當然都會同佢排住先,但暫時都係先入一d私營的,如果政府有買位的,或可減輕一部份院費。

別墅

Charlotte_mom 發表於 23-2-10 11:26
你可睇睇呢個帖,除咗我,都有其他jm 有用分享

排到安老院(極快),感恩 (政府買位私營)

謝謝!睇睇先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好無奈,好傷感!因家中有一精神病又好幾個月已經不肯覆診食藥的妹妹,而家佢情況已經係同佢講野就語無倫次 ...

首先,聯絡屋企附近社福機構,邊間都可以,社署分工分得好明確,你有地址、郁講得出所需服務,社工就答到你搵邊個
首先幾樣嘢你要留意:
1. 你媽媽情況足唔足夠排隊入老人院,社工需要做評估,pass至可以,如果有咩理由你一次過諗晒出嚟(家人關係,老人家心理狀況,健康狀況)
2. 你約見社工排期做評估後,可去社署搵搵屋企附近買位老人院資料。(社工都可以幫手俾名單你)花點時間去做探訪,同問吓佢哋大概排買位要排幾耐(交通方便又環境好嘅就越耐)

ic310    發表於 23-2-11 22:28

王國長老

3. 如果你媽媽未排到就自己選擇入住,就係自費。當佢排到合資格排政府買位,每月基本費用係$16xx(甲2級)/$17xx(甲一級),再加雜費(如夏天有冷氣費,自己裝電視有額外電費,尿片費,護理費等,呢d睇老人院時可問清楚)。你睇我post ,我由評估到正式排到係不足一個月(當然我揀間非熱門嘅所以快),所以你一定一定首先係搵咗社工,約期做評估先,越快做越快開始排
4. 如果你媽媽本身無資產(無物業,存款不足51000),可幫佢申請綜援同傷殘津貼(如適用)咁每個月會鬆動好多

都係果句,搵社工先!祝順利

王國長老

你亦可考慮申請院舍券,先用院舍券幫補月費,再一邊排津貼老人院 (我就無考慮呢個option不過你可問問社工係咪適合你)
唔好一個人頂,好辛苦㗎!希望你都遇到幫到你嘅好社工

別墅

Charlotte_mom 發表於 23-2-10 11:43
你亦可考慮申請院舍券,先用院舍券幫補月費,再一邊排津貼老人院 (我就無考慮呢個option不過你可問問社工 ...

非常感謝!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

別墅

opclk99 發表於 23-2-10 18:36
政府老人院係較好的,
但一般要排五年以上,
你急只有私家或買位(SWD社處津貼),

謝謝!

子爵府

好似老人家身家唔超過5萬,可申請老人綜援,不計家庭資產,可試試聯絡社工安排

大宅

fayefa 發表於 23-2-11 01:07
好似老人家身家唔超過5萬,可申請老人綜援,不計家庭資產,可試試聯絡社工安排
...

但有長俸,是不可申請綜援。

男爵府

15週年勳章

甲一 比較好d
現在比較容易排到
搵地區社工先
如果唔知 可以直接打電話比你果區 社署綜合家庭服務中心
唔知你係邊區

下星期開放左探訪 可以探多d了
之前封控 限制一個月探2次 好難約到
次次探都要請假先得

公爵府

搵以下免費幫你搵老人院
1)樂活易
2)長者居
同你阿媽同一情況,1幫我老豆揾左私院先,再排政府位。如果你阿媽入院會有社工幫你安排。

公爵府

揾社工申請綜援有9千幾一個月。未申請到可以申請傷殘津貼的。

公爵府

先送阿媽入急症,我老豆腰痛左成個月,終於企吾到起身,要call白車去醫院,醫院收左佢二個星期將軍澳醫院,後未入左靈實,三月要出院入老人院。
靈實社工勁helpful。

公爵府

opclk99 發表於 23-2-10 18:36
政府老人院係較好的,
但一般要排五年以上,
你急只有私家或買位(SWD社處津貼),

聽講最近私院買位大約排一年就有。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-2-10 11:40
3. 如果你媽媽未排到就自己選擇入住,就係自費。當佢排到合資格排政府買位,每月基本費用係$16xx(甲2級)/ ...

最近問過社工,長者有聯名物業都可以申請綜援,條件係聯名都係長者。資產只計申請者,吾計伴侶資產,冷靜期一年。

子爵府

如無能力支付香港私營, 聽聞最快方法應該係大陸護老院。 但如果經常覆診就好麻煩

首頁
12345...6

尾頁

跳至