少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

已中二,上年精英班多功課加上未適應,可接受,今年不是精英班,少D功課,仲時不時欠,我見佢有check有對,我都不知点算好,好煩又氣,叫佢比我check又晤肯,我知不可能跟佢一世,但又唔知点解決

男爵府

回覆 goofy1111 的帖子

男定女呀?中學有d功課係幾日後先要交,係唔係咁而懶散左?我女中一,佢都唔鐘意做功課,同埋我覺得功課唔多,好在未試過欠交。大個啦邊跟得咁多,要佢為自己行為負責。
俾老師閙下都好
sweetapplebb

大宅

放心, 考大學不會理你有幾多次欠交....而家中2, 佢可能需要時間去識應..不要以為 f2 已識應了.. F2 比F1 課程更多, 又難...你只需要同佢講, 如佢跟唔到..就話你知...你找方法幫佢...其他就要放手了...欠交功課, 老師自己都會追佢交回...父母都理唔到..

大宅

sweetapplebb 發表於 23-2-14 10:06

男定女呀?中學有d功課係幾日後先要交,係唔係咁而懶散左?我女中一,佢都唔鐘意做 ...

心更散左,上年已經因為欠交多次已記缺點2個,昨天問,女話網上功課,之前是做齊,但原来在交之前又加了1個報告,变成了又不齊,唯有叫佢永遠再E個定期要交的功課置頂,並時常check住

大宅

MonkeyGirl 發表於 23-2-14 11:03

放心, 考大學不會理你有幾多次欠交....而家中2, 佢可能需要時間去識應..不要以為 f ...

欠交一定要留堂,女会即日補回

大宅

甘睇佢又唔似懶, 佢係Organize 上出咗問題....你問下佢有咩辦法, 會寫齊功課 ? 班上有無好朋友大家互提? 科長會唔會出group whatapps 提? 佢自己會唔會主動問同學 ?

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

goofy1111 發表於 23-2-14 14:35
欠交一定要留堂,女会即日補回

佢可能係論盡,佢都唔想留堂,估計佢都唔開心。

佢開始大,間中善意提佢double check吓做齊未,如果唔肯定,鼓勵佢問吓相熟嘅同班同學。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至