自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 工人姐姐第一次返印尼放假, 想問要包行李嗎?
因為姐姐只係放假, 會返黎我度做嘅, 所以唔會拎番佢d 衫同物品去印尼, 咁係唔係可以只需包手提行李嘅機票? 定去印尼冇廉航 (Eg: HK Express) 所以機票本身已經包埋行李?

因為勞工處同合約冇話要包行李, 但搞續約時有張領事館嘅 undertaking 話要包, 我只係想知洗唔洗包佢地行李, 或者參考下大家做法

(後加) 我咁問係我見我D朋友請菲姐, 佢地係廉航, 好多都話唔包埋姐姐行李, 叫佢地有咩手信就寄番菲律賓 (僱主比運費), 因為寄係平過加行李錢, 所以想問下各位請印尼姐姐嘅意見 / 大家嘅做法啫

PS: 姐姐第一次返印尼放假, 我唔知所以問下, 唔使回覆: 如果唔係好多錢就包, 僱主要對姐姐好D唔好咁度縮 等等, 因為我冇話唔比, 只係想再參考下

水晶宮

BK Milk勳章

如果無講要包,咁係咪唔包俾佢

公爵府

牛年勳章

Mini20160607 發表於 23-2-14 09:59
因為姐姐只係放假, 會返黎我度做嘅, 所以唔會拎番佢d 衫 ...

一般做法就ok

就算唔帶衫褲返印尼,姐姐點都要買d野比屋企人呱?一件手提行李太少,20kg都夠,如果佢有好多野想帶,你先幫佢upgrade 30囉!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無謂同佢計較行李費,買機票梗係送埋行李 quota 比佢,何況佢仲會返嚟。
如果23 kg 夠用就買 23 kg,如果佢有 30 kg 需要就買 30 kg,同佢商量。

伯爵府

回覆 Mini20160607 的帖子

去印尼可以選擇airasia,馬來西亞廉航。果時我工人要飛去Lampok(峇里島隔離個島),佢地都有航班。我一般會包佢20kg,over咗就佢自己補。Airasia有個package大概加二,三佰就包咗20kg check in 行李,餐飲,預先選座位。佢地都鍾意坐AA因為可以同airline溝通。馬拉文同印尼文溝通到的。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Mini20160607 發表於 23-2-14 09:59
因為姐姐只係放假, 會返黎我度做嘅, 所以唔會拎番佢d 衫 ...
你問下你姐姐會有幾多嘢(手信)要帶返去?
你買機票時可以留意本身包幾多KG.行李~

伯爵府

我無諗過會唔包佢行李

琥珀宮

法例無要求包,但實際佢係有需要,所以我就算要額外比錢我都會買埋比佢(basic一件寄倉行李),唔會要佢自己出錢

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果唔差好多,會買埋正常行李重量俾佢,話哂第一次放假回鄉,手信禮物不可少,等佢放一過愉快假期。

伯爵府

馬明嫂 發表於 23-2-14 11:40
我無諗過會唔包佢行李

多数包行李,

不過我有買過一次唔包行李廉航
因工人越級衰,想我炒,到最後係佢炒我

伯爵府

我買機票:新航,三千幾蚊,
已經包40 kg去,30 kg返

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我俾20 kg

去放假洗乜帶咁重野,
如要30kg,我估計部份係回鄉的手信,
這部分她應自付

子爵府

其實如果姐姐之後都返去你屋企,好嚟好去,買件行李俾佢
陣間佢唔開心, 返到嚟又唔知做啲乜.

男爵府

回覆樓主:

我只會包一張直航機票包幾多就幾多,額外既自付

珍珠宮

回覆樓主:

正常機票應該最少包25kg?
通常都包埋,但上次買cx俾姐姐返菲
佢竟然話唔要(因佢老師揸電單車嚟接佢)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

剛買機票,7千幾到尾,30kg
因為佢住得遠又係新年,所以唔平,仲係貴啲啲等佢係轉機唔洗等咁耐。
當然我姐已做第三個contract.

伯爵府

問佢係多餘, 有20/30kg比你點揀吖?梗係30kg啦, 又唔係佢比錢

同佢講20kg, 佢自然會自己搞定

大宅

從來都唔會買廉航。航空公司包幾多咪幾多囉,雖然會返來,但佢哋會買好多嘢返鄉下送俾家人朋友。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我有包,去程30,回程20

男爵府

多謝咁多位意見, 唔逐一回覆

我咁問係我見我D朋友請菲姐, 佢地係廉航, 好多都話唔包埋姐姐行李, 叫佢地有咩手信就寄番菲律賓 (僱主比運費), 因為寄係平過加行李錢, 所以想問下各位請印尼姐姐嘅意見 / 大家嘅做法啫

首頁

尾頁

跳至