自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

SweetHeartBaby 發表於 23-2-14 22:16
我家小朋友正正是其中一位受害者 上星期其中一個餐竟然全校都送漏一件飯糰,之前又有餐送漏炒麵 ...

我仔小一時食學校飯盒,食左幾啖就唔食,話好難食,瘦左幾個圈,一放學番來餓鬼投胎咁,之後都係自己帶飯,又唔一定要食隔夜飯既,整下三文治漢堡包,有時懶就買個飯團比佢帶番去食

男爵府

我兩個疫情前後返全日課都係自己帶飯,唔想食地獄飯盒。現在多兩餸飯, 有時夜晚買定, 第二日整返熱得咗當然要揀啲有質素兩餸飯

水晶宮

李露眉 發表於 23-2-15 21:39
就算40蚊,都唔會好食

長遠學校要整飯堂,日日有人煮

學生哥正值發育期,午餐真係好重要。就算唔好食,都唔話有異味有異物咁恐怖。

水晶宮

lokjudy 發表於 23-2-15 22:17
我兩個疫情前後返全日課都係自己帶飯,唔想食地獄飯盒。現在多兩餸飯, 有時夜晚買定, 第二日整返熱得咗:goo ...

我樓下兩送25蚊,真係好過煮
如果個晚無煮,我就第二朝用盒仔裝肉松,紫菜被佢撈飯,再气炸三隻雞亦

水晶宮

wailing1230 發表於 23-2-15 22:07
我仔小一時食學校飯盒,食左幾啖就唔食,話好難食,瘦左幾個圈,一放學番來餓鬼投胎咁,之後都係自己帶飯 ...

個個都話一放學,好似餓鬼咁,lunch食唔飽

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

dotdotdotdot 發表於 23-2-14 23:37
其實唔止活力 我知盈x,美x都出事,可能唔夠人手又趕時間,有煮唔熟,異物,學生食後不適等,一樣 ...

你都識講國際學校啦!津校好多人食免費飯,$4x個飯,政府好快乾塘!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我囡都話超難食,應該無咩邊間好食,好慘
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

SweetHeartBaby 發表於 23-2-14 22:27
我女話超難食,問我學校有冇機會轉飯商 我諗家長都寧願俾多小小錢,想小朋友食好啲 ,可惜唔可行:bas ...

轉其他就會好食?唔好介意,想法十分天真,活力午餐喺香港市場佔有率咁高,係有原因,事關好多學校試過轉其他都好唔掂,轉返活力。

珍珠宮

mimichong 發表於 23-2-16 07:14
我囡都話超難食,應該無咩邊間好食,好慘

小朋友唔鍾意食正常飯菜,一定會話超難食,真心話,活力午餐味道已經係最正常,如果試過其他供應商,你會覺得活力係好好食

珍珠宮

BabyChan66 發表於 23-2-15 08:18
我小朋友都係IS,學校係自己canteen每日新鮮煮, $31.5一餐,你嗰間好貴呀

你間很平呢!我小朋友lower grade時約四十幾一餐,現在午餐在學校cafeteria食,好像在外面餐廳一樣,超過七十幾一個餐。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

人工太低喇,雖然有啲媽咪想兼職做下但實在唔可以咁低
新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

我去學校試食過,唔係好食,除咗幾咸及無乜餸之外,整體係無大問題,見唔到污糟嘢及夠熱夠份量,所以我啲小朋友都照食學校飯。
我好欣賞佢哋適應能力咁高,屋企食得咁好都肯主動食學校飯,我都有教過既然改變不了件事,就調節心態去適應。
飯商停咗幾年,原本做開嘅都轉行,話爭幾十個工人做嘢,請唔到人,所以有啲地區做唔到

大宅

回覆樓主:

學校係活力,我女無影響,可能係屯門區近佢工場,佢話好好味(最緊要佢鍾意食)。

我覺得自己懶,之前試過自己日日早起整飯帶去學校,又推住BB車走來走去,所以我頂唔順,覺得要訂飯,同埋20蚊過餐,仲有水果可以加飯,其實我巳經覺得好好,希望飯商可以加下人工。

公爵府

MissMaMa 發表於 23-2-16 07:21
轉其他就會好食?唔好介意,想法十分天真,活力午餐喺香港市場佔有率咁高,係有原因,事關好多學校試過轉 ...

agree活力都唔好食,其他都唔會好食,只係活力係飯商入面算好食果間,如果唔想食就帶飯
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

SweetHeartBaby 發表於 23-2-14 22:16
我家小朋友正正是其中一位受害者 上星期其中一個餐竟然全校都送漏一件飯糰,之前又有餐送漏炒麵 ...

我是午膳家長義工,活力飯盒頻頻有烏冬、麫發臭、雞、牛肉呈粉紅色食物質素有問題,有約10位學生嘔和疴30mins.

我們昨日專程拎一盒午餐視察,切開D牛肉真的是粉紅色,即未煮熟~佢真的好無良心!小朋友食都咁處理,仲要有時遲15mins.有時遲45mins.

侯爵府

回覆 mimichong 的帖子

我哋學校今年轉咗美利好好食喎
我兩個女日日都好開心
大滿足~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wingwing915 發表於 23-2-14 22:59
其實…..好多家長都介意比貴少少架,我識唔少嘅家長想平得黎又好好味
...
叫佢自己煮啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我仔學校都係呢間飯商。
通常月中派下個月飯單, 尋日派完飯單轉頭又收番… 唔知咩原因。

男爵府

B.BB 發表於 23-2-15 09:34
其實.... 唔係家長肯俾多少少錢就解決到,當而家收 $22,真係做一盒蝕一盒,因為簽左合約,唔可以加價。就 ...

$22.00/餐都諗到係甚麼質素
不要求甚麼, 最緊要煮熟啲肉。

男爵府

陳太2013 發表於 23-2-16 08:42
我是午膳家長義工,活力飯盒頻頻有烏冬、麫發臭、雞、牛肉呈粉紅色食物質素有問題,有約10位學生嘔和疴30m ...

我哋係雞肉未熟見到粉紅色

首頁
34567...11

尾頁

跳至