婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人試過?有無咩方法可以解決到?醫生只係叫我食止血藥

但食左量都係多⋯醫生就話繼續食會好⋯唔可以停藥⋯有無人有經驗啊?

水晶宮

ZandA 發表於 23-2-17 17:53

但食左量都係多⋯醫生就話繼續食會好 ...

我頭半年都唔停日日流,唔算好多但唔少。飲中藥停隔3個月又來唔停,最後流左3個幾月才自己停。呢隻藥的副作用是開頭會日日流血,如果你太多唔停可能就未必啱食。d人話食半年至1年睇下點

複式洋房

ricecooking 發表於 23-2-24 17:22
我頭半年都唔停日日流,唔算好多但唔少。飲中藥停隔3個月又來唔停,最後流左3個幾月才自己停。呢隻藥的副 ...

謝謝你,我問過醫生佢叫我繼續食咋⋯無講啱唔啱食,佢都係叫我食左半年先再睇下點

別墅

ZandA 發表於 23-2-17 17:53

但食左量都係多⋯醫生就話繼續食會好 ...
你本身既m量係咪好多? 醫生講到咁,應該都見過病人類似你既情況,或者要比D時間

複式洋房

真利 發表於 23-3-30 11:03
你本身既m量係咪好多? 醫生講到咁,應該都見過病人類似你既情況,或者要比D時間
...

係,本身都係多血量同超級痛,所以先決定試呢隻藥,但醫生話係治標唔治本,停食都係會痛返⋯甘唯有繼續食落去⋯

別墅

ricecooking 發表於 23-2-24 17:22
我頭半年都唔停日日流,唔算好多但唔少。飲中藥停隔3個月又來唔停,最後流左3個幾月才自己停。呢隻藥的副 ...
之前爬文都見有人話食左初頭會續約有經血, 之後幾個月慢慢越來越少, 少到滴滴仔咁

複式洋房

ZandA 發表於 23-2-24 22:42
謝謝你,我問過醫生佢叫我繼續食咋⋯無講啱唔啱食,佢都係叫我食左半年先再睇下點
...
既然醫生都咁講, 再觀察下一排先,可能身體未適應藥姐

民房

我都食左個幾月,流左1個月,好似第三日嘅量,唔多但間唔時都有,好煩。爬文好多人食都係咁,但我keep住有焗m,又胸痛,又忟瞓得又差易醒同頭髮甩多左,都唔知要等幾耐先好,佢已經影響到我日常做嘢係咁發皮氣,好慘呀,大家會唔會好d?

複式洋房

Hylwpw 發表於 23-8-15 23:15
我都食左個幾月,流左1個月,好似第三日嘅量,唔多但間唔時都有,好煩。爬文好多人食都係咁,但我keep住有 ...

可能係荷爾蒙影響左,食食下慣咗可能會好d,心情低落我初初都有,依家唔覺

複式洋房

我都食左個幾月,流左1個月,好似第三日嘅量,唔多但間唔時都有,好煩。爬文好多人食都係咁,但我keep住有 ...
你未食之量係唔係量多?
我之前都係量多, 食左之後個量先明顯減少, 之後甚至去到滴滴仔既情況
個量少左之後, 個人都無之前一M到就咁易唔舒服, 咁易頭暈

複式洋房

ZandA 發表於 23-8-17 01:59
可能係荷爾蒙影響左,食食下慣咗可能會好d,心情低落我初初都有,依家唔覺
...
岩既, 平時D文章都話每個人既情緒好多時都受荷爾蒙會影響
諗深一層, 通常開始食藥個個人都會緊張D擔心D, 又唔知自己進展O唔OK, 可能訓得唔好, 壓力大情緒差D正常

洋房

我8月頭手術,8月中開始吃藥,12月3來M血,現在第11天都仲有血,血量好少,但就係有,好鬼煩~~

別墅

ZandA 發表於 23-3-30 19:39
係,本身都係多血量同超級痛,所以先決定試呢隻藥,但醫生話係治標唔治本,停食都係會痛返⋯甘唯有繼續食 ...
本身可能因為荷爾蒙問題所以先多血量同超級痛, 所以食藥先有效
呢D體內分泌既野, 唔係食1,2次就可以根治咁簡單, 唔同傷風感冒

別墅

大家好!啱啱做完朱古力瘤手術,要開始食Visanne . 醫生暫時話食年半先。

請教大家每日咩時間食㗎?
希望冇乜副作用啦⋯⋯

複式洋房

puddingw 發表於 23-12-23 19:24
大家好!啱啱做完朱古力瘤手術,要開始食Visanne . 醫生暫時話食年半先。

請教大家每日咩時間食㗎?
家姐個瘤唔大, 無做手術, 佢都係食緊呢隻, 唔見佢話有咩唔舒服/副作用
自己平時食藥維他命都係朝早食多, 否則到下晝/夜晚做做下野好易就唔記得

大宅

請問你而家情況怎樣, 我見好多JM都話開頭食仲會有M之後滴滴溚溚咁, 我係上星期M嚟緊時開始食, 食咗兩日已無咩M,至而家食咗一個星期都無, 咁仲要唔要計返週期幾時會再嚟, 而家無M但有啲分泌都要用護墊, 睇JM講開膝頭痛, 諗返, 放工落樓梯時又好似有, 其他時段就唔覺, 請指教

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊