自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之睇反應知係2仔,佢都認左,我同佢傾計我都有喊,但之後我唔識點同佢講好,2仔之前有前科攞左$1300買自己中意嘅野,真係估唔到咁大膽攞我咁多錢,擔心佢第日

子爵府

chilleylok 發表於 23-2-21 06:53
2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之 ...

佢知道你發現嗰時佢咩反應

水晶宮

回覆樓主:

呢個好難搞,沉迷遊戲,課金就好似賭錢咁,12歲青春期,收機好難

伯爵府

2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之 ...

唔識教你,不過佢有前科,你應該要收埋好D錢,你係比機會佢再偷...

大宅

扣佢零用,利是
要佢為自己做過既負責任
解釋返誠信問題
收機一段時間

男爵府

佢偷完錢你點教係重點。佢之前偷完一次,你發現,佢再犯,即根本佢偷完無後果。
比佢睇下偷嘢嘅人咩下場,坐幾耐監,比片佢睇下監獄生活,10歲已有刑責,你同佢講你隨時可以報警,當然你唔會真係今次搵人拉佢,但目的係佢要明有咁嘅可能。
佢要課金,我會account都幫佢delete埋,或者搵下有無人二手買走收返少少錢… 電話電腦等所有上網全部停一段時間。
同埋同學校社工傾下,了解下佢咁做嘅原因係咩。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好大膽呀!都幾狼喎!咁大銀碼!

子爵府

其他方面點? 有零用錢?

男爵府

回覆樓主:

返学校請教老師,校長

公爵府

小心慣左偷竊,第日屋企偷唔到出去街偷,到時唔止心痛咁簡單,有案底的,打機課金真係好難攪,佢應該係同同學一齊打機,見人課金佢又課,完全控制唔到,而且係你銀包拎錢咁容易,依單野自己屋企拆掂好了,俾次機會佢唔好搵學校傾住,否則影響好大,同爸爸一齊嚴厲咁處理,要罰架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢個時期好重要
要認真分析同處理
佢D所謂朋友講半句
好過你三句
搵人問下先再進行
但我認首要係閉門傾心底話
吾存在街外人
要先顧佢感受
雖然佢冇顧你感受

男爵府

cy101 發表於 23-2-21 07:10
好大膽呀!都幾狼喎!咁大銀碼!

睇文字好心痛,面額太大,小朋友太大膽,要畀多啲有關新聞佢睇

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

祝福你快啲搵到正路教好2仔。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2 夫妻商量下先!

la_source    發表於 23-2-21 10:15

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要同佢心平氣和傾 但我唔建議搵學校社工知住。因為要顧及佢感受 。尤其呢個年紀。又男仔 好要面的。

既然知道原因 就要對症下藥

大宅

回覆樓主:

揾學校社工

男爵府

回覆 tictaccandy 的帖子

關老師咩事?

子爵府

平時要多講道理
係咪你哋屋企好少親子活動
2仔缺乏關心
試吓從日常生活多溝通、關愛同鼓勵他
媽媽2仔12歲,仲有好長嘅路,真的要拎心機出嚟慢慢引導他
加油(emoji)(emoji)
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

水晶宮

咁細個,金額咁大都夠膽攞,真係好得人驚。借呢次機會,徹底解決個問題。

唔可以再打機了,要戒打機好似戒賭戒毒咁。坐低係張紙度,寫低打機的壞處,深切反省。今次係屋企偷,仲幫到佢。下次係街偷,父母都保唔到佢。

珍珠宮

冷靜d! 我諗我會咁做:
1) 真正了解一下佢知唔知咩野叫做"偷錢"? 12歲都可以係好幼稚嘅思維,未必知道偷外人同家人嘅錢一樣係盜竊,有刑事責任,即係要坐監架!
2) 比佢知道6-7000蚊係大數,父母要好辛苦先揾到返來嘅錢。可能你家境好,孩子以為攞幾千蚊去課金好少事,但呢個係用錢嘅價值觀。
3) 最重要係,點解要偷錢?最近做緊d嘜,同咩野朋友一齊玩,了解佢思維近况,唔好用責罵,指責形式,收電話斷wifi只會令關系變得更差。

我認為青春期最緊要有偈傾,重點唔係偷左幾多錢,而係佢肯講野比你聽,了解佢嘅價值觀,先有機會教。

首頁

尾頁

跳至