自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

應該針對佢心癮先,
佢因為課金而偷錢。
佢太沉迷打機,過關。
唔好俾佢打咁多,叫佢關注下其他野或做下運動。
打機課金浪費錢,精神,心智,要佢明白無得益

男爵府

chilleylok 發表於 23-2-21 06:53
2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之 ...

如果係我都會好唔開心,我大仔都係6年級,代入佢嘅話我會cut佢零用,罰佢做好耐家務(煮飯、洗碗、吸塵)去彌補自己犯嘅錯,沒收電話一段時間,再警告再犯會有乜後果,仲有屋企嘅銀包或其他值錢嘢要收好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 23-2-21 08:20
沉迷打機無處理,放縱到偷錢又唔處理

認自己唔識教,唔向學校社工同老師求助,係顧緊個仔面子定自己面子? ...
遲早累全家

伯爵府

想生BB熱投

甘多$

罰佢用做家務去還呢$7000

子爵府

回覆樓主:

想知上次佢偷錢被發現後係點樣處理?

今次佢分開3次偷,第一轉同第2轉佢都成功,佢開心課金之餘又冇人唔開心,令佢罪疚感好快就消失,第3轉被發現,相信今次罪疚感會強得多,要好好捉緊呢份罪疚感,俾佢知父母好愛佢,咁做父母好心痛,同佢傾吓理財觀念同實際理財方案,發掘健康嘅興趣去找滿足感﹑成功感﹑認同感
正義或會遲來但不會缺席

男爵府

2023年兔年勳章

若然唔想聯絡學校社工,可聯繫其他社福機構社構如:向晴軒,尋求協助/咨詢

父母當然心痛,以cut 機/刪除打機賬號/扣零用錢方法處理,好似最簡單最快,但前提是有前科兼數目大,必須了解背後原因,對症下藥

祝福樓主可以順利解決問題

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之 ...

其實你要好嚴肅咁同佢講,若有下次,你地係會報警處理,既然鬧過勸過都不斷再犯,爸爸媽媽唔識教,搵警察教。重要同佢講,唔好以為未成年,唔洗坐監,有男童院的,同坐監冇分別,只係for 青少年。唔好以為父母做唔出,就係愛你,先唔想你繼續落去。
你地亦要同佢講,課金問題,用大量金錢課金,同賭錢冇分別,會上癮,而且無止境,倒錢落海,父母辛苦工作,錢,唔係易搵的。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

2024年龍年勳章

慢慢教,多啲鼓勵代替責罵!
俾佢知道,改過就會係好孩子,多啲搵佢嘅優點讚佢。
Life must go on

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

goldpiglet 發表於 23-2-21 08:07
有前科
收機是應該的

X 2

態度要堅決,好明顯上次偷完無料到,今次再下一城,6-7千太誇張。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我記得幾年前有單新聞系一個20多歲年輕人因為欠債10萬就跳樓死左。

公爵府

唔使咁緊張,亦唔使比咁大壓力佢,慢慢講。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

咁多錢,點樣攞到

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

yuyueng 發表於 23-2-21 13:39
我記得幾年前有單新聞系一個20多歲年輕人因為欠債10萬就跳樓死左。

我反而記得一個中學生比學校收電話,也是自尋短見

又唔可以太強硬態度,都幾難教

伯爵府

2024年龍年勳章

教小朋友太難, 無絕對答案~
希望樓主搵到方法, 我會罰寫悔過書同做家務~
或者一半既錢, 要佢還番出黎, 有時唔付出, 感覺唔到痛楚

別墅

我諗起細個,家姐拎左媽咪十蚊,都打到飛起,依家打唔合時,但係一定要好惡好嚴厲地處理

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

首先要俾佢知道偷嘢一定會俾人發現,如在學校,街外一定會被報警處理,到時是任何人也幫不了。
第二樣重要的是自己鎖好家中財物,不要亂放做成引誘。

琥珀宮

打機課金 ?一定收機收上網。

偷錢咁大件事,無可能淨係傾下就算數,一定要有後果比佢自己承受返

侯爵府

回覆樓主:

家長都好有責任,財物唔應該亂放,小朋友好易被引誘。我細個都貪錢,問父母比錢唔比,但錢隨處亂放,所以細個都有偷父母錢。不過,好彩我怕事,出街唔會亂來。

公爵府

我朋友個仔幫年都係咁樣不過銀碼冇你哋而家咁大, 每次五百蚊大約有三至四次左右, 呢件事係發生喺十幾年前。

佢個仔堅持唔認
係我朋友喺冇辦法之下同老公商量咗帶佢去警察局, 之後佢同個警察講有呢件事呢叫佢幫幫手, 個警察就幫佢口同佢講話都朋友你偷錢會點點點嚇到佢個細路喊咗認咗, 之後三母子,喺個警察嗰度痛哭。
之後冇事返咗屋企, 呢件事之後個仔仔 開始變乖直至成長

首頁

尾頁

跳至