0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB哩兩個禮拜痾啲便便都係一粒粒愈來愈深色,之前都無試過,好擔心會佢腸胃有事,可以點做呀?

複式洋房

初生 BB 的「胎便」含有一些分泌物、羊水所以有機會是近黑色的,但一般出生 3 – 4 天後胎便會排清,其後 BB 的便便不應該會呈黑色。血液經胃酸消化後會變成黑色,所以黑色便便比紅色便便更有可能是血便,也表示 BB 可能有食道、胃部或十二指腸出血,是很危險的症狀,應盡快求醫。

複式洋房

你唔好嚇人啦,BB係咪熱氣喳?試下轉一轉隻奶粉先,我個B之前熱氣+谷便,柯啲臭臭都係粒狀同偏深色咖,會又硬又臭添,一係你試下餵Neuro Pro,我餵開呢隻,阿B飲左之後腸胃好咗好多

複式洋房

飲人奶嘅BB便便顏色會淺色啲咖,飲奶粉一般顏色會比較深,你係咪近排先轉奶粉呀?

複式洋房

LaiTammy9890 發表於 23-2-21 13:02
飲人奶嘅BB便便顏色會淺色啲咖,飲奶粉一般顏色會比較深,你係咪近排先轉奶粉呀? ...
係呀,關隻奶粉事?

大宅

屎硬係因為奶粉有酪蛋白, 需張長時間消化, 而且唔會完全消化
屎深色係因為奶粉有大量鐵質, 唔吸收就會排出
硬冇所謂, 冇排出困難即可, 可以做搓肚/ 運動黎預防

複式洋房

cococoli 發表於 23-2-21 14:16
係呀,關隻奶粉事?
可能係熱氣或者隻奶粉唔夾啦,真係擔心有事就睇左醫生先都無壞。樓上媽媽講果隻a+ neuropro我之前都餵過,有mfgm同hmo,我覺得對BB腸道同免疫力都有好到,你睇吓想唔想轉下依隻啦

大宅

我仔初初都係咁 , 便便一粒粒又深色, 肚仔又脹, 去便便又谷到面紅哂 , 之後試轉左隻美素金裝, 見佢有益生菌 ,同埋話易d 消化 , 食左之後就便便一直好好, 仲要日日有得痾

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去粒粒便便有冇去得好辛苦咁?可能唔夠水,可以餐與餐之間俾d水bb飲,按摩肚仔都可以,又或者揀隻可以幫助腸道健康的奶粉

大宅

回覆 cococoli 的帖子

可能bb腸胃同隻奶粉吾夾,揀隻有益生菌嘅奶粉,便便都靚啲架

別墅

我仔一開始都係飲美素,便便一路都無問題👌🏻好好~軟身同差唔多日日都有😅因為我見佢有HMO幫助腸道消化,所以揀佢~你都可以試吓,再或者試吓餐同餐之間俾少少水阿b飲下~可能會好啲~

大宅

bb痾羊咩💩,腸道是缺水的,你有無額外補水?其實bb呢種情況,十有八九係同依家飲既奶粉唔夾,長時間咁會傷害bb腸胃,建議轉其他奶粉。我仔仔飲美素佳兒便便一直好好,無出現過呢種情況。

大宅

虎到金來勳章

都真係有機會關奶粉事我BB飲開美素金裝 佢加咗益生纖維 所以便便成日都好靚 同埋如果開始加咗固之後要俾佢吸收多啲水分 多啲按摩肚仔 睇吓有冇改善到

別墅

回覆樓主:

雖然唔知BB準確幾大,不過見轉奶粉不久,還要這2個星期便便變得粒粒及轉深色。擔心奶粉有些物質消化不太好。
我個小朋友食金裝美素,排便便都順暢舒服。

別墅

cococoli 發表於 23-2-21 11:21
BB哩兩個禮拜痾啲便便都係一粒粒愈來愈深色,之前都無試過,好擔心會佢腸胃有事,可以點做呀? ...

按下肚

複式洋房

回覆 cococoli 的帖子

啊B腸胃係咪都敏感? 或者有冇轉過啲咩野食? 如果唔係應該唔會無啦啦咁…有冇食開益生菌? 我地之前都係咁, 轉左飲hipp, 1-4號都有益生菌, 轉左1個星期就正常返

複式洋房

我個小朋友由水奶到1歲都係飲HIPP,貪佢有母乳益生菌HMO, 而且一直都係靚便便, 仲日日都有
好多奶粉話有益生菌但得3號奶粉以上先有, 要睇清楚

首頁

尾頁

跳至