自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

結婚十二年, ftm 10年. 我真係抑屈.

每日一個電話/whatsapp 都冇. 我近排返左新工, 從冇關心我返成点.

個仔係輕度自閉, 淨係識話係我太緊張, 醫生斷錯症, 個仔冇事. 話我做所有康復工作係多餘. 個仔二, 三歲時好有問題, 我那時極迷失, 抑屈, 佢除了話我多餘外, 任何精神上support 也冇比我. 好在而家個仔好左好多, 可以融入主流學校.

帶仔去興趣班, 話我多餘, 同個仔預備去考小一, 又話我多餘. 讀書冇用.

星期一至五, 佢返工, 返屋企食飯, 食完飯打機/睇馬/睇youtube.

星期六, 我同佢車個仔去興趣班, 佢睇馬.
星期日, 佢賭馬, 我一個人湊仔, 夜晚出去食飯.

佢有需要揾我解決.

日日復日日, 我真係好想離婚.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

可吾可以搵小小時間
放低兩個
做下自己
出去飲杯野買件衫
對自己好D

公爵府

虎到金來勳章

剩睇文字都覺得你慘

珍珠宮

有冇比家用? 如果有比家用, 無家暴, 就當佢搭伙啦!
男人系無感情, 結婚只為性
好彩你去做野, 有收入

男爵府

anna59 發表於 23-2-23 09:04
有冇比家用? 如果有比家用, 無家暴, 就當佢搭伙啦!
男人系無感情, 結婚只為性
好彩你去做野, 有收入 ...

有比家用.

但佢公司已蝕錢, 佢賭馬又成日輸錢, 好似病態賭徒咁.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

爛賭好大鑊喎
我會諗定後著,準備走人

la_source    發表於 23-2-23 11:34

公爵府

牛年勳章

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 08:53

每日一個電話/whatsapp 都冇. 我近排返左新工, 從冇關心我返成点.

如果佢同意,試下搵社工介入傾下
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

唔識點講,咁既情況要有工作能力,有儲蓄,為自己同個仔做好安全網,發生任何不如意都叫做有錢傍身

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

慘.... 呢D咁既生活..
我唔會忍到10年
搵多D錢諗下出路

男爵府

littlefunpig 發表於 23-2-23 09:35
慘.... 呢D咁既生活..
我唔會忍到10年
搵多D錢諗下出路

其實錢我有, 慳慳地夠洗下半世

我係諗唔到有乜出路, 我唔想成世人都係咁, 呢十年我已嚴重抑屈. 但個仔得七歲.

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 08:53

明你感受,你們之間沒了那份愛,特別是你,連那份愛也鎖住了。

自問想要什麼?小朋友需要這個爸爸嗎?你一定是不需要的,你放棄了他,你又會想第二婚嗎?你的小朋友面對另一個新爸爸會有什麼影響嗎?

還是以你一個人的能力把小朋友養大,不求其他,只求生活上自己會舒暢呢?要多方面的思慮。

畢竟這個男人沒外遇,沒家暴,按時給生活費。雖然生意上有失意,做生意的有起伏是常事。每個人都有自己的喜好,有自己的私人空間,有點多餘錢玩樂下也不是太過份。

只是這種生活方式令你感到悶而無趣,你可以為自己找些樂趣,認識些朋友,把你自己的生活圈擴大。

xi_belle    發表於 23-2-24 13:16

男爵府

我明白你感受,我老公唔賭,不過返到嚟屋企好多時都唔講嘢,可能工作攰啦,我都有體諒佢嘅,但要成日睇佢面色,大家又無交流,有時諗點解要結婚呢?

男爵府

回覆樓主:

我老公食飯都自己在睇片,有時都幾心灰

你都好d 慳慳地夠下半世用
加油,可以就除咗照顧小朋友搵定hea 工,等自己有d 記托

水晶宮

好多都分開住

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我老豆大把
話唔養家
水電煤唔負擔但有份用
還你千世笑來世未必能遇到

子爵府

2024年龍年勳章

如果自己經濟冇問題會積極考慮離婚
Be Happy

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:07
有比家用.

但佢公司已蝕錢, 佢賭馬又成日輸錢, 好似病態賭徒咁.

樓主,做媽媽嘅好緊張自己孩子是可以理解的,特別係佢細個如發現跟一般孩子唔同就更緊張,多年來老公都莫不關心真係好心淡。

但原來你老公係自己做生意,多年來一人揾錢撐住屋企所有開支,心理壓力唔會比你少。 佢返屋企只掛住打機某程度上都係緩解壓力嘅一種。

而家佢生意唔做,可能用賭來緩解壓力,問題只會愈來愈大。 如果你仲對佢有d感情嘅,嘗試理解下佢狀況,可以的話,兩公婆一齊捱過難關,就當然更好。

珍珠宮

回覆樓主:

其實好多男人都係咁

唔理已經衰,仲要加多把口「多餘」
佢喺度真係多餘

伯爵府

如果離婚 你搞唔搞得掂住屋 及有家人幫忙湊仔。咁可以go ahead。 兩母子一樣開心生活

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:39
其實錢我有, 慳慳地夠洗下半世

我係諗唔到有乜出路, 我唔想成世人都係咁, 呢十年我已嚴重抑屈. 但個仔得 ...
或者你諗下自己想過咩生活
同你同屋主傾傾, 你想要既野
如果佢只想過自己既生活, 唔會理你
呢個人永遠都無辨法俾到你
你又諗下有無其他人俾到你
定係一個人都無所謂
一個人又可唔可以獨立, 經濟
都係不外乎呢D

首頁
12345...7

尾頁

跳至