自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

moksamuel 發表於 23-2-23 10:26
特殊需要小朋友既家庭普遍離婚率高,男人大部份選擇逃避,覺得大d會好,所以唔會幫手
...

我仔唔算嚴重, 所以佢話個仔冇問題. 亦不停批評我多餘.

但其實細個係好有問题, 唔望人, 自轉, 唔識指物, 狹窄興趣, 政府已評係自閉.

而家我不停治療, 好左好多, 但仲大把野要做, 佢完全冇關心過.

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 10:24
佢係唔理我加個仔

我之前都係咁
2個人無交流,全日都唔會有電話同 whstapp,有時我放左假無返工其實佢都唔會知
飯都成日分開食
最後我地係揀離婚,無必要成世人都咁

你有小朋友要考慮既多左,但你同時有錢,如果負擔到,我覺得可以諗分開,因為佢連做爸爸既責任都比唔到你,咁有佢同無佢都無分別

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-2-23 10:36
我之前都係咁
2個人無交流,全日都唔會有電話同 whstapp,有時我放左假無返工其實佢都唔會知
飯都成日分開 ...

咁你而家有冇諗住揾第二春?

複式洋房

回覆樓主:

yes

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 10:40
咁你而家有冇諗住揾第二春?

其實點都想既,不過講真既,係會擔心第二個都會一樣
但無理由因為咁而委屈自己係一段唔開心既關係度
我而家一個人起碼名正言順搵過個,而且真心,而家一個人,同之前同佢住,真係無分別

而且你有仔仔嘛,佢知你錫咁擺晒成副心機係佢度,佢會孝順你既

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:39
其實錢我有, 慳慳地夠洗下半世

我係諗唔到有乜出路, 我唔想成世人都係咁, 呢十年我已嚴重抑屈. 但個仔得 ...

有錢係我一定走,下半生人生不能浪費

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都已經同屋住咗幾年;我響屋企好少出聲,多講多錯唔講唔錯,一唔啱聽就鬧。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:39

我係諗唔到有乜出路, 我唔想成世人都係咁, 呢十年我已嚴重抑屈. 但個仔得 ...

既然有錢,老公又不顧給你和個仔心情,反而你要擔心萬一你要幫佢還賭債,可能你要認真諗下離婚

反而離咗後,睇吓佢有冇改變,才再…….

子爵府

回覆 jamiemeowmeow 的帖子

其實按你自己心意而行,經濟又唔係問題,你應該唔需要有太多顧慮

從你文字中,佢除咗多餘講得最多,應該都無其他,去澳洲就唔遠,去美國就遠,講真有啲無言,可能潛意識佢係唔想接受自己小朋友有問題,所以你越做得多嘢,佢越唔鍾意,佢又唔係做到一個爸爸應有的角色

除非大家都想改善呢個狀況,如果唔係,只會越走越遠

男爵府

回覆樓主:

佢應該係一直接受唔到個仔有問題,而且你講佢賭馬、成日睇片都反映佢有情緒問題,要藉呢啲行為去逃避負面情緒或壓力

如果佢唔肯見輔導,試下你自己去見咗先

男爵府

好媽媽勳章

lingw. 發表於 23-2-23 10:44
有錢係我一定走,下半生人生不能浪費

同意✅

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主我同你情況一樣
但我無錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

貓咪達人 發表於 23-2-23 09:20
唔識點講,咁既情況要有工作能力,有儲蓄,為自己同個仔做好安全網,發生任何不如意都叫做有錢傍身:fortuna ...
完全同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 08:53
結婚十二年, ftm 10年. 我真係抑屈.

每日一個電話/whatsapp 都冇. 我近排返左新工, 從冇關心我返成点.

有冇試過從佢角度睇呢段婚姻?又或者佢同你1樣迷網?個仔出世就好似無左老婆,老婆整個人整個心都比左個仔,佢眼中無左自己,佢做咩,老婆都唔關心,只關心個仔。快樂只有從賭馬中找到1點樂趣。

其實,只要家中出現1個特別需要照顧的兒童,家庭角色,關愛都會嚴重出現不均現像。

男人其實都是1個細路,或者佢有時做的野都想引你的注意。重新拍拖吧。

男爵府

自閉症,其實有遺傳因素,會不會老公也有小小。其實好多成人也有,甚至一些醫生。性格太理性所以冇咩感性,係性格一部份。

男爵府

可能你先生經濟壓力太大,大家冇話題,佢唔理個仔。
改變心態當佢ATM,以仔仔為先。

男爵府

siugocandy 發表於 23-2-23 11:48
可能你先生經濟壓力太大,大家冇話題,佢唔理個仔。
改變心態當佢ATM,以仔仔為先。
...

以前冇經濟壓力都唔理.

以前風光時, 仲抵毀我, 話我而家冇野做, 靠晒佢.

侯爵府

睛靈勳章

試下大家傾下, 其實唔係太差

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 11:52
以前冇經濟壓力都唔理.

以前風光時, 仲抵毀我, 話我而家冇野做, 靠晒佢.

你先生都幾大男人wo,睇死你離唔開佢,冇感激你貢獻係家庭上。
佢係咪睇唔起女人?

水晶宮

畀面勳章

講乜都冇用,要講就同佢三口六面講,講出你感受,話唔定佢亦有佢難處

又話唔定,佢覺得你個世界只係圍繞你個仔,根本冇佢。以前我C6就試過同我講,覺得我剩係緊張d仔女

你響度問,十個有八個會叫你儲定私己然後同佢離婚,仲會講到「所有男人都係咁」

婚姻係兩個人的事,要靠兩個人努力,你唔妥佢,話唔定佢亦同人呻緊

搵個時間同佢盡訴心中情吧,如果佢仍然無視,你會知道點做

我哋外人,唔知細節丶前因後果,憑你一字一句,好難話邊個啱曬邊間錯曬

祝福

首頁
12345...7

尾頁

跳至