自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:07
有比家用.

但佢公司已蝕錢, 佢賭馬又成日輸錢, 好似病態賭徒咁.

賭真的恐怖
其實有冇諗過係米真係可日日贏? 定禁天真諗住贏左唔洗做

定係純粹為賭而賭

大宅

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 08:53
結婚十二年, ftm 10年. 我真係抑屈.

每日一個電話/whatsapp 都冇. 我近排返左新工, 從冇關心我返成点.

睇到都覺得好沉悶

大宅

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:56
我有時諗, 單親仲開心

你有錢有能力照顧自己同個仔唔走仲等幾時?單親起碼唔洗再睇人面色!

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:39
其實錢我有, 慳慳地夠洗下半世

我係諗唔到有乜出路, 我唔想成世人都係咁, 呢十年我已嚴重抑屈. 但個仔得 ...

說出重點來,呢樣真係好重要,咁唔使忍佢

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 08:53

每日一個電話/whatsapp 都冇. 我近排返左新工, 從冇關心我返成点.
發覺好多做咗父母角色後 , 就隱藏咗兩公婆嘅溝通恩愛 。
( 十幾年青春 … 臨近收成期想離婚 ? … 將來嘅苦無人會可憐 , 呻下算吧 ! )

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-2-23 12:00
jm你同我想法一樣

我睇完樓主講,既然老公冇外遇準時回家丶俾家用,即是問題來自個屋企

我聽完樓主描述,感覺佢C6其實「冇人理」,星期一至日,都係阿仔為中心,假期也是為個仔去美國,我覺得佢唔去,其實「發晦氣」,反正樓主帶仔去美國丶在香港陪爸爸,也一定不會陪C6去澳洲從呢件事都見其實佢個pripority係最低,相信佢自己都知
其他唔講, 去唔去外地呢件事都好矛盾, 一方面話要照顧爸爸行唔開, 老公只能獨自去澳洲玩, 但又可以行得開同個仔去美國。

其實 JM 講得啱, 樓主先生同個仔比, 係完全冇地位, 只係 ATM。

侯爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 12:14
問題係小朋友係SEN, 唔係過來人, 永遠唔會明家長有幾難幾苦. 仲要把握黃金時間治療.

我晚晚失眠, 不停揾 ...
你照顧個仔係辛苦, 但你係一家三口, 唔係一家兩口, 你有冇諗過, 你自己都有份造成同屋主呢個局面?

伯爵府

Prosperous 發表於 23-2-24 01:44
其他唔講, 去唔去外地呢件事都好矛盾, 一方面話要照顧爸爸行唔開, 老公只能獨自去澳洲玩, 但又可以行得開同 ...

但而家個ATM經濟開始出現問題,新仇舊恨,可能加速樓主想跳船。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

easyview 發表於 23-2-23 07:33
你老公可能會講另外一個story, 老婆淨係識圍住個仔轉,無關心過他,生意失敗,壓力大,無人理解,阿仔不需 ...

其實真係,淨係睇唔嚴重的自閉症都兩母子特登去美國醫,已經睇到樓主著緊個仔到一個點。樓主老公賭馬,其實係咪因為在家庭上冇咩存在感? 個老婆只係focus 在個仔覺得佢非常需要關心,但係自己在屋企就可有可無,不如自己去搵人生樂趣好過。樓主,你絕對可以離婚,但睇你性格都唔易再搵另一個,到時就真係人生完全係寄托在個仔度,而家佢仲細都會依賴你,但到佢成長後就可能係另一回事。如果你已經唔愛你老公,咁冇咩好講,但婚姻有問題我相信it takes two to tango。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

諗清楚自己獨力養大孩子是否可行, 老公在孩子心中又是否重要

大宅

Prosperous 發表於 23-2-24 01:44
其他唔講, 去唔去外地呢件事都好矛盾, 一方面話要照顧爸爸行唔開, 老公只能獨自去澳洲玩, 但又可以行得開同 ...

我都睇到係咁。
生咗小朋友,好多時只剩下「爸爸媽媽」角色,其實2個人(結咗婚更加)感情係需要心機同時間維繫,你賭氣時我賭氣,慢慢無溝通,繼而就係入死局。
有能力,分開可能都係好事。

男爵府

moksamuel 發表於 23-2-23 10:26
特殊需要小朋友既家庭普遍離婚率高,男人大部份選擇逃避,覺得大d會好,所以唔會幫手
...

係,做男人既永遠都唔肯承認。好似我有個亞哥都係咁,小朋友1、2歲開始,無論我地每一個人同佢講佢個仔有d問題,去健康院同醫生講啦,佢逃避,大大吓,仲話老師讚佢仔超醒目,佢仔依家都3x歲,不能獨立生活,而我哥,一直都唔談論佢個仔任何野,有時佢仔主動同我哋傾計,佢會stop亞仔唔俾佢講。
佢仔如果情緒唔好,健康出現問題,亞哥會缺席家族飯宴,亦唔俾我哋問,我老媽以前都講,如果我哥一早肯帶亞仔去見醫生,佢情況應該冇咁差。

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 12:14
問題係小朋友係SEN, 唔係過來人, 永遠唔會明家長有幾難幾苦. 仲要把握黃金時間治療.

樓主我識幾個朋友仔女都係SEN , 其中有個仲要係中度自閉。但都讀到主流學校。不過就要社工跟,你話你果個係輕度,但你好似真係太以仔仔為中心,會唔會因為咁而忽略咗個老公?

大宅

yurijm 發表於 23-2-23 09:48
如果佢存在幫唔到小朋友,我會考慮離婚
就算無愛情,至少都要做返一個爸爸
如果陪下仔女都唔肯

你依句,正是我心聲,很多人也是這樣 女人,真的好委屈

伯爵府

除非佢突然改變,否則都不樂觀,爛賭事大,不過都睇得出佢回家不開心

男爵府

rayrayus 發表於 23-2-24 02:06
其實真係,淨係睇唔嚴重的自閉症都兩母子特登去美國醫,已經睇到樓主著緊個仔到一個點。樓主老公賭馬,其 ...

係,其實我都覺得好誇張,如果輕度自閉,唔需要專登去美國醫,所以睇得出樓主太過重視小朋友

伯爵府

Xmas吸收勳章

我諗你擺得太多太多時間喺你仔仔身上,其實喺你嘅幫助之下你個仔已經有改善而且可以融入主流學校,咁係唔係可以慢慢放慢你嘅腳步呢?明白要照顧SEN小朋友係好辛苦好大壓力,但你個世界唔好只圍住你仔仔,完成呢項治療又馬不停蹄不停搵下一個治療,搞到自己踹不過氣。

伯爵府

Xmas吸收勳章

tailinlin 發表於 23-2-24 08:21
樓主我識幾個朋友仔女都係SEN , 其中有個仲要係中度自閉。但都讀到主流學校。不過就要社工跟,你話你果個 ...

我都有呢個感覺

伯爵府

Xmas吸收勳章

rayrayus 發表於 23-2-24 02:06
其實真係,淨係睇唔嚴重的自閉症都兩母子特登去美國醫,已經睇到樓主著緊個仔到一個點。樓主老公賭馬,其 ...

同意,從樓主字裏行間真係感覺到佢對佢仔仔嗰種緊張,我會諗到時佢仔仔年紀大d有自己想法嘅時候,又會唔會對媽媽嘅緊張有壓力同反感呢

大宅

BB防敏心得分享勳章

其實一世人流流長,我覺得不將就,既然無心,分開大家都好,我唔明點解比家用,無外遇就可以接受???

首頁

尾頁

跳至