自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 09:07
有比家用.

但佢公司已蝕錢, 佢賭馬又成日輸錢, 好似病態賭徒咁.

你年輕嗎? 如果自己有能力,我會分開…

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-2-23 10:24
佢係唔理我加個仔

結婚前係咁?

伯爵府

回覆樓主:

我諗你都係呻下既者,如果要離一早離左,你而家返新工會仲忙,冇咁多時間諗咁多野

伯爵府

我認識一對夫婦,佢哋個case都好無奈,亦可以從中領略一D嘢。

呢對夫婦最初非常渴望有小朋友,女人做過好多IVF, 試過懷上雙包胎,可惜五個月流產。之後幾經辛苦懷上個女,順利生產。

但自此之後,個女人成個人成副心思去曬個女度。佢個女無特別問題,但個女人個世界彷彿只有個女。我同佢兩公婆出過去幾次,都覺得佢十分誇張。當時都聽到佢老公已經有微言,對養育個女有好多分歧。

之後呢對夫婦喺個女五、六歲時離婚。

好多人愛子女深切,但忘記咗維繫好夫妻關係,維繫好一個家,其實係比子女最好的禮物。

個女人好似當佢老公係精子銀行咁,個女一出世,個男人彷彿無曬存在價值。

子女係雙方的,兩個人對養育方法,應該搵個平衡點,如果只偏執自己的一套,伴侶可能久而久之會採放棄同遠離育兒的態度。

樓主,你呻丈夫唔關心你同個仔之同時,你自問有冇主動關心吓你丈夫?

如果你自問有的話,咁你先去諗分唔分開啦。

零食狂    發表於 23-2-26 02:02

大宅

回覆 jamiemeowmeow 的帖子

如果咁多年黎諗返,同身邊嘅人,真係無個種陪伴、支持,一家人齊上齊落嘅感覺。人生嘅時間仲有一個double, 如果你依家40歲,女人有80歲命唔出奇,依家閒閒哋都90幾。為自己計劃未來,永遠都唔會太遲。加油!

大宅

仲等?快啲離婚啦,分佢一半身家,睇吓佢肯唔肯改

珍珠宮

回覆樓主:

畀着我自己會開始訓練自己獨立
做定分開嘅準備

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

aidan08 發表於 23-2-24 12:53
我認識一對夫婦,佢哋個case都好無奈,亦可以從中領略一D嘢。

呢對夫婦最初非常渴望有小朋友,女人做過好 ...

講得啱,子女唔係一切

父母都應該有自己嘅人生,有自己嘅感情生活

男爵府

回覆樓主:

多謝各位留言, 我衷心感激.

好多人質疑我過份緊張個仔, 話佢只係輕度自閉, 使乜咁緊張, 又去美國又盛.

輕度自閉唔係少D出聲咁簡單. 輕度自閉係指識講野, 但大部份有情緒, 社交問題, 大左好多都冇份工做得長, 有高意外, 自殺傾向.

我作為SEN 媽媽, 只想小朋友平安長大, 長大後能有正常生活. 自閉係越早醫治, 效果越好. 而外國係用生物療法, biomedical intervention. 好有成效, so that's why 我去美國睇醫生. 唔趁佢仲細搏下, 佢大左融入唔到社會, 我真係臨老過唔到世.

老公方面, 我有揾佢去郊遊, 睇戲 但佢拒絕, 只愛賭馬,要求我逢三, 日陪佢賭馬, 我真係冇咁多時間.

大宅

振作,不能放棄兒子的治療。
至於丈夫,他選擇接受了兒子的問題,認為不需改善,但仍然錫仔嗎?如果唔係,有能力分開都不是壞事。

首頁

尾頁

跳至