自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問這一句既錯處是什麼? 謝謝~

I waited since three buses before I could get on.

正確是否waited for?

珍珠宮

要用past perfect tense?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ononluk 發表於 23-2-24 11:11
要用past perfect tense?

我覺得應該唔關tenses事, 應該係waited since出左問題, 但如果用waited for, 意思上又好似怪怪地

男爵府

華華子 發表於 23-2-24 11:54
我覺得應該唔關tenses事, 應該係waited since出左問題, 但如果用waited for, 意思上又好似怪怪地 :igiveu ...

我覺得wait for應該something, 好似無咗個object, 唔知係唔係?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

The sentence "I waited since three buses before I could get on" should be corrected to "I waited for three buses before I could get on."

ChatGPT 答架

侯爵府

tailinlin 發表於 23-2-24 12:05
The sentence "I waited since three buses before I could get on" should be corrected to "I waited for ...

謝謝你呀~

侯爵府

POD 發表於 23-2-24 11:58
我覺得wait for應該something, 好似無咗個object, 唔知係唔係?

Object可以係three buses.

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

tailinlin 發表於 23-2-24 12:05
The sentence "I waited since three buses before I could get on" should be corrected to "I waited for ...

ChatGPT都真係幾犀利喎!

男爵府

華華子 發表於 23-2-24 12:19
Object可以係three buses.

如果係, 咁都合理!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 華華子 的帖子

YES

公爵府

2023年兔年勳章

poonsun 發表於 23-2-24 12:31

補習老師 就嚟要失業

珍珠宮

我會用“I had waited for three buses⋯⋯”
Since / for 都係perfect tenses

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我等左三架巴士先上到。
用 since 做咩?
Since= 自從
梗係用 for 啦
Since I stood at the bus station ,I had waited for 3 bus pass by until I could get on.

男爵府

iPhone dl 個Poe app, 隨時問佢grammar 啦

男爵府

kavenzou 發表於 23-2-24 12:36
我會用“I had waited for three buses⋯⋯”

其實我個人較偏向應該改為past perfect tense, 加埋改for, 保留since, 但一句可以改兩個mistakes嗎?

侯爵府

kavenzou 發表於 23-2-24 12:36

如果後面就甘用since three buses, 應該唔會用perfect tense啊

侯爵府

observer 發表於 23-2-24 12:41
我等左三架巴士先上到。
用 since 做咩?
Since= 自從

如果後面有3 buses passing by既意思, 我覺得用wait for都合理, 但如果就甘用 I waited for 3 buses before I could get on, 意思上硬係有少少奇怪~

不過都多謝你

男爵府

POD 發表於 23-2-24 12:46
其實我個人較偏向應該改為past perfect tense, 加埋改for, 保留since, 但一句可以改兩個mistakes嗎?
...

開頭ChatGPT 係咁改:

I had to wait for three buses to arrive before I could get on.

但我要求只改一個錯處時就變成改: waited for

Crystalheart    發表於 23-3-3 20:39

男爵府

poonsun 發表於 23-2-24 12:31

我都係試用一下,啲人話好好用嘛,咪試下有幾好用

首頁

尾頁

跳至