自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

本身有份正職返一至五,而家找到份週未part time一星期返一天(9小時), part time已請,亦已經跟正職公司申報。但問題係屋企人反對。

我想做的原因
- part time係屋企附近
- 份工係我從未接觸過,做工廠,想睇下係點
- 賺多少少錢
- 反正週未都係由早到晚湊女去上興趣班,邊個湊都一樣

家人反對原因
- 好辛苦,留返時間來親子好過
- 好困身,有咩事想去玩又要就你返工
- 人工得最低工資咁上下,返足一個月4日,人工只係多3,4%,返來把鬼
- 小朋友唔想我返

3月就返工,如果係你會否堅持?

最後已通知對方不做了。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

zitamamama 發表於 23-2-24 11:18
本身有份正職返一至五,而家找到份週未part time一星期返一天(9小時), part time已請,亦已經跟正職公司申 ...

除非好等錢使(唔做唔得)
而且小朋友都唔想你返(想你陪)
咁點解你重想返?
等小朋友大咗唔需要你時,你先再搵part time

水晶宮

等錢使就做, 唔等錢使就唔做, 事前冇同屋企人商量?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你話小朋友要上興趣班,邊個湊都一樣,你小朋友又唔想你返 part time,即係小朋友想你陪伴?陪伴已經係親子。
Part time 係最低工資,呢個收入重要嗎?得到嘅工作經驗對你重唔重要?

子爵府

angelfan07 發表於 23-2-24 11:22
除非好等錢使(唔做唔得)
而且小朋友都唔想你返(想你陪)
咁點解你重想返?

因為係返工廠,做食品包裝,我從未做過,覺得應該幾得意,一班人一齊做下包裝,當然實際可能係好辛苦都未定,同埋而家我都係湊小朋友出去之後行行企企等放學,其實工人姐姐去都一樣。所以我想試下。不過小朋友又唔想。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

當最低工資高少少,約$45,9小時4日,即每月$1620

而$1620計相約本身人工3-4%,本身月薪range 就4萬至5萬4 之間

最低工資工種大多體力或綁時間為主,除非好有前景,可以為本身做開嘅全薪作退路,才會值得為這千幾而捨去陪小朋友嘅時間

珍珠宮

本身有份正職返一至五,而家找到份週未part time一星期返一天(9小時), part time已請,亦已經跟正職公司申 ...

你未試下反,睇下先,如果真系好困身就吾做囉

RAA    發表於 23-2-24 15:16
qoo888    發表於 23-2-24 15:10
la_source    發表於 23-2-24 12:00

子爵府

pauline_c 發表於 23-2-24 11:26
你話小朋友要上興趣班,邊個湊都一樣,你小朋友又唔想你返 part time,即係小朋友想你陪伴?陪伴已經係親子 ...

收入唔可以話重要,但始終係多了錢,拎去買玩具都好吖。
經驗同正職完全冇關所以都唔重要,只不過我未試過這類工作。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

zitamamama 發表於 23-2-24 11:27
因為係返工廠,做食品包裝,我從未做過,覺得應該幾得意,一班人一齊做下包裝,當然實際可能係好辛苦都未 ...

小朋友細個,就算有工人,小朋友都想媽咪陪出入,當年我女小學嗰陣都係咁樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

zitamamama 發表於 23-2-24 11:31
收入唔可以話重要,但始終係多了錢,拎去買玩具都好吖。
經驗同正職完全冇關所以都唔重要,只不過我未試過 ...

對小朋友嚟講,媽媽嘅陪伴比玩具重要

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

返一個月睇下點再決定啦, 未做過吾知咩情況

大宅

回覆 zitamamama 的帖子

我覺得你個著眼點,好想開闊眼界,想開拓新嘅領域。未來,唔知道有無機會走到創業個步,睇際遇。我見你唔係用當刻嘅錢去衡量。Support!

1日返9個鐘,可能都唔少嘢嫁。最緊要係同先生有共識,萬一真係覺得影響到小朋友,預期有Exit Plan 嗎?

明買明賣,返1個月覺得唔習慣都可以有交帶辭職,同屋企人講,不如試下再歡迎屋企人繼續商量。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

如果小朋友反對, 我會唔做part time
可能小朋友想完左興趣班之後第一時間見到你, 同你分享一下
又唔係等呢筆錢開飯,
平時要返工已經少親子時間
今次小朋友都開口唔想你返, 你咪當就下佢

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-2-24 11:27
因為係返工廠,做食品包裝,我從未做過,覺得應該幾得意,一班人一齊做下包裝,當然實際可能係好辛苦都未 ...

朋友做過呢類包裝PT,辛苦㗎,要搬搬抬抬,體力勞動嘅工作,要去適應習慣。

子爵府

whywhite22 發表於 23-2-24 11:26
等錢使就做, 唔等錢使就唔做, 事前冇同屋企人商量?

X 2

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 23-2-24 11:28
當最低工資高少少,約$45,9小時4日,即每月$1620

而$1620計相約本身人工3-4%,本身月薪range 就4萬至5萬4 ...

你分析得好仔細

象牙宮

找週未part time一星期返一天(9小時), 目的: 為搵錢.... 從未接觸過做工廠,想睇下係點。 我會做。 好奇心
反正週未由早到晚湊女去上興趣班。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

按你提及PT佔正職3-4%,大約是2千,返工一日要成8個鐘,一個月4日。 其實呢舊錢幫到你什麼?又困身,到時Sat想去下玩又唔得,就算你個囡上興趣班都唔會返8個鐘麻,點都會多時間去陪佢。
如果你為興趣就無得好講啦,義工仲無錢收添。

別墅

回覆樓主:

小朋友開到聲喎,留返啲精神陪小朋友好過啦

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 zitamamama 的帖子

有家庭有小朋友, 一至五已經返工, 星期六唔會做喇~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁
12345...6

尾頁

跳至