自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yvomak 發表於 23-2-26 19:07
YouTube 已經不停搵來聽,每次一聽到佢嗌高音就唔想聽落去,或者他真係不是我杯茶
...

其實咸魚白莱,各有所愛,各自喜歡就可

男爵府

Florencessk 發表於 23-2-26 19:25
其實咸魚白莱,各有所愛,各自喜歡就可

男爵府

Florencessk 發表於 23-2-26 16:56
深深唱過的英文歌,也要發掘一下去聽,例如 memory , Burning,Vincent,Time to Say goodbye ,Endless ...

點可以少咗 Just like fire

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yvomak 發表於 23-2-26 18:52
音樂平台好少見佢啲歌入到熱爆流行曲,國內都仲係周董最受歡迎

周深輸的是資歷
只要周深保持初心,努力不懈,假以時日,我有信心周深會超越周董

周董最近新加坡演唱會真係慘不忍睹,被自己歌迷叫佢不要再唱歌了,轉行玩魔術賣藝吧啦
我覺得非常可惜

男爵府

VioletCC 發表於 23-2-26 19:36
周深輸的是資歷
只要周深保持初心,努力不懈,假以時日,我有信心周深會超越周董

我朋友去咗星加坡睇都係話佢hea唱
不過佢作啲歌,真係好多年青人鍾意,我仔女16-22勁loop佢嘅歌,我講周深,佢哋就覺得唱腔好國內!反而李榮浩啲歌仲會啱聽啲

子爵府

yvomak 發表於 23-2-26 19:51
我朋友去咗星加坡睇都係話佢hea唱
不過佢作啲歌,真係好多年青人鍾意,我仔女16-22勁loop佢嘅歌, ...

我身邊年青人絕大部份鐘意kpop,同佢哋講周杰倫會覺得老土,曲風十年月一日
只有8、90後朋友本身係fans先仲聽佢

男爵府

VioletCC 發表於 23-2-26 20:03
我身邊年青人絕大部份鐘意kpop,同佢哋講周杰倫會覺得老土,曲風十年月一日
只有8、90後朋友本身係fans先 ...

其實每個歌手唱自己歌,隻隻類型都差唔多,k-pop都一樣,最初覺得big bang好好聽,聽得多個個團唱既音樂都係差唔多

子爵府

yvomak 發表於 23-2-26 20:12
其實每個歌手唱自己歌,隻隻類型都差唔多,k-pop都一樣,最初覺得big bang好好聽,聽得多個個團唱既音樂都 ...

周深唔係,真係可以用曲風百變嚟形容
佢專業嘅美聲、抒情不用多說,點估到佢連戲腔都唱得咁好,冇歌詞嘅歌吟唱到好似天使下凡
佢出道至今有幾百首歌,至少上面幾位都推介咗好幾首,有緣嘅話自然會聽到

琥珀宮

畀面勳章

VioletCC 發表於 23-2-26 21:00
周深唔係,真係可以用曲風百變嚟形容
佢專業嘅美聲、抒情不用多說,點估到佢連戲腔都唱得咁好,冇歌詞嘅歌 ...

我覺得周深已經係創造了1個新時代感
美聲流行風

而且,佢仲將過往一 d 舊歌,從新加入自己嘅獨特審美要求,再注入美聲或者古典,沒有違和之外,反而更加立體,更加多情感表達

有些人就係用佢身高聲線去惡意攻擊,可以無視與爭辯,滑過就好

男爵府

I9528 發表於 23-2-26 21:27
美聲流行風

樂評前輩及專業評審對他的唱工及技巧都有非常之高的看法,他每一次演出也是非常認真看待,他曾經說每一個舞台得來不易, 每一個歌手未必可以擁有一個上舞台的機會, 因為給歌手表演的舞台實在太少, 他十分珍惜, 所以每一次演出他都傾盡全力, 我十分希望多一點人欣賞這一個歌手, 多一點了解他的唱功和技巧, 他唱歌的共情力,真的像在耳邊傾訴這首歌, 嚴格來講他不是一位歌手他是一位藝術家。

男爵府

美聲流行風

認同x10

子爵府

回覆樓主:

個人認為周深唱《大魚》呢類曲風算係無敵, 估不到唱門鈴、人是、達拉崩吧帶比我無限驚喜, 佢絕對是多變又敢變的藝術型歌手了。他的歌未必迎合所有人, 就算我係粉絲都不認為每首歌皆超班, 但天份、努力、勇氣就全部可見,起碼新生代我揾唔到, 只見盡混水摸魚嘅一輩。

琥珀宮

畀面勳章

Florencessk 發表於 23-2-26 21:37
樂評前輩及專業評審對他的唱工及技巧都有非常之高的看法,他每一次演出也是非常認真看待,他曾經說每一個 ...

正正由發現到呢個寶藏開始,由佢卡布叻網上唱歌,到現在入行8年,佢嘅堅持與努力,深深令我折服

娛樂圈呢個人魔混戰地,好多都會非死即傷,但直至現在,佢依然可以响金錢掛帥嘅大染缸中一塵不染,每年生日都向生米無償唱足幾個鐘!!一毛不收!
以佢舊年嘅現場線上收聽人數,已經可以袋千萬,但佢反而關閉打償功能

呢個男人,man 在骨與血中

伯爵府

Rita 發表於 23-2-25 18:02
https://youtu.be/fcseVxt8J7Q

好聽係好聽既,但都係覺得王菲唱出哩首歌意境同感染力。

伯爵府

I9528 發表於 23-2-26 21:44
正正由發現到呢個寶藏開始,由佢卡布叻網上唱歌,到現在入行8年,佢嘅堅持與努力,深深令我折服

娛樂圈呢 ...

講得非常好!!!

子爵府

美聲流行風

講得啱呀
睇得出根本係戴住有色眼鏡或有前設
不斷搵呢個比、搵嗰個比,總之周深就是不行
我都唔會再回佢,道不同不相為謀

子爵府

I9528 發表於 23-2-26 21:44

娛樂圈呢 ...

你最後嗰句好有型呀

男爵府

VioletCC 發表於 23-2-26 21:52
講得啱呀

我也是由各種專業的樂評人口中才知道周 深的唱歌技巧是如此的高超,美聲,旦聲,男高音,混音,強弱音,頭腔,鼻腔由高至低的唱腔是如此的絲滑。

琥珀宮

畀面勳章

講得啱呀

有時,字裏行間已聞到善與惡

周深另一個令我佩服的,就是教我們做人處世:先照顧好自己的三次元生活,再粉他

呢句好認同的,假如連照顧自己真實的環境也不能,如何解決困難與面對不友善的人?

他只想自己的歌能為生米們撫慰1刻心靈,沒有其他企圖或大志,今生能遇上這樣的1個清泉,我們是幸福的

男爵府

講得啱呀

其實鐘意某個歌星,唔洗下下要比較,每個時段鐘意嘅野唔一樣,你估個個愛你一萬年咩

我都勁鍾意深深,亦都唔覺得佢把聲係過時
原來唱腔要迎合3-80 既要求先叫完美

自己唔鐘意既可以唔需要不斷反駁
學周深話齋,一個人唔中意你既話,你做咩都唔會中意。某啲人請放過自己啦,講咁多又無人迫佢聽,唔中意咪唔好聽唔好回。

首頁

尾頁

跳至