自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大埔龍尾村發生恐佈殺人烹屍案,現為譚仔米線創辦人媳婦的28歲名媛蔡天鳳Abby Choi,失蹤3天後揭發遭前夫鄺港智Alex一家四口合謀殺害後,更遭碎屍烹煮。疑兇一家疑因位於加多利山、購入價為7,280萬元的豪宅業權問題而動殺機。

據悉,Abby過去一直照顧前夫全家生活,惟對方如吸血鬼般極為大貪,短短數年已在Abby身上吸吮逾數千萬元,她因而萌生疏遠念頭,希望變賣豪宅遠離對方,近日更將豪宅劈價放售,惟疑被對方察覺而狠下殺手。

消息指,蔡天鳳在約18歲時與前夫鄺港智結婚及先後誕下2名女兒,其後婚姻破裂,但蔡女仍照顧前夫一家生活,甚至於2019年斥資7,280萬元購入加多利山物業供前夫一家居住,當時為節省印花稅等原因,由前夫父親,即前老爺作為「掛名業主」。惟去年底蔡女有意出售該物業,雙方為業權等問題爭執,疑有人擔心見財化水,加上知悉蔡女再婚產子但沒有註冊,故圖謀掠奪其豐厚資產,竟策劃殺人大計。

據了解,Abby於離婚後仍照顧前夫一家生活,惟鄺家等人貪得無厭,過去數年一直依賴Abby金錢上資助,包括生活上一切開支、要求打本做生意等,鄺家以不同借口苛索的款項高達數千萬元。面對如同吸血鬼、貪得無厭的鄺家,Abby亦萌生疏遠念頭,希望將加多利山寓所變賣套現後,並計劃於屯門另覓一處樓價約千萬元的單位,作為安頓鄺家等人,並希望藉此與鄺家人拉遠地理上的距離,避免再成為對方的搖錢樹。

而Abby與鄺所生的一對子女,據悉就讀「貴族學校」,平日有傭人照顧日常生活,支出亦相當高昂。而Abby除了經常接送往返學校,子女間中會由前家姑代為看顧,但據悉一對子女與前老爺家姑等人的關係亦不太好。

翻查資料,涉事加多利山單位於數個月前開始放售,惟叫價一直調低,於中原地產及HOUSE730等網頁上,售價更分別劈價至6,700萬元及6,300萬元,較4年前的7,280元購入價,一旦賣出亦要蝕近千萬元。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆樓主:

The love of money is the root of all evil

一定要還死者一個公道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

YOGISOELMO 發表於 23-2-26 17:27
大埔龍尾村發生恐佈殺人烹屍案,現為譚仔米線創辦人媳婦的28歲名媛蔡天鳳Abby Choi,失蹤3天後揭發遭前夫鄺 ...

吵過幾次,真係應該盡早了結關係,竟然比ex一家做到快,做得咁絕
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

唔係好明
樓契用前老爺個名
死者可以放盤?

公爵府

72leelily 發表於 23-2-26 17:40
唔係好明
樓契用前老爺個名
死者可以放盤?

放盤可以照放,但係簽約要前老爺簽。
如果佢唔肯簽 其實應該先打官司攞返層樓先囉。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

又兩個女,又一對子女

侯爵府

層樓好似七千幾萬買番黎, 因樓價跌而家放六千幾萬, 蔡想盡快賣出止蝕都正常, 已經跌左過千萬, 班魔頭吾係咁唸

珍珠宮

女方既然有錢,如果當初成層豪宅送俾它們, 攞返仔女撫養權,送去香港以外地方讀書,完全疏遠,可能就唔駛死得咁慘。 死者估唔到前夫一家咁人面獸心,會殺人碎屍奪產

侯爵府

回覆樓主:

當時要安置佢哋,都唔使買七千幾萬嘅屋掛。買間平嘅,直接送出,當買斷關係

子爵府

RelaxHippo 發表於 23-2-26 18:47
女方既然有錢,如果當初成層豪宅送俾它們, 攞返仔女撫養權,送去香港以外地方讀書,完全疏遠,可能 ...

佢都估吾到对方會咁狼死
你见佢仲请大伯做c机就知冇介心。

大宅

我估加多利山層樓唔係真係送左俾佢前老爺, 寫佢個名可能真係為左慳稅,層樓成7000幾萬可以慳10.5%稅,講緊幾百萬, 唔係小數目嚟!因為任何物業於購買日後三年內轉讓均須繳交「額外印花稅]我估計可能係禁售期已過就即刻想賣左層樓吐現,免得夜長夢多被前老爺私下放售....到時就好難追

我諗買樓既資金似係嚟自譚仔家族,個女仔本身唔似係有錢女,個家族呢幾年賣左盤賺左幾億再炒樓...要搵人頭慳首置搵到無人,搵埋前老爺度都唔奇,可能俾佢一家免租係度住兼俾左d 錢佢當手續費....

我諗賣左都唔會唔搵另一度係佢地住既...但換樓後人地一定唔會再寫前老爺名,因為已經無得免首置稅...可能有人眼見見財化水就先發制人

大宅

買樓既錢雖然有傳自新抱既戶口度出,但d 錢本身係邊度嚟未証實....如果前老爺唔肯簽名賣,相信出資買樓一方有辦法收返層樓. 睇報道呢幾年果集團炒樓炒到好發,下下俾足15%印花稅邊有得咁炒法....我諗都唔係第一次落人地個名買物業

首頁

尾頁

跳至