自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我喺港大個先進牙醫學診所做再杜牙根,雖然係牙醫研究生做,但勝在教學診所設備好,做親都照清楚X-ray ,要向教授報告,所以叫有教授睇住。 價錢比出面專科醫生平一啲。 要有普通牙科醫生referral letter先有得睇。

我呢隻要再杜牙根既牙係入咗菌,醫生仲話第一次杜牙根時,當時牙醫杜少咗一條牙根,所以我認為做呢啲牙科項目都係去啲設備先進齊全既診所好。

珍珠宮

bobomia 發表於 23-3-2 15:32
請問可以詳細講多少少嗎?
你去港大翻杜牙根係杜邊隻牙呢?
幾錢呢?咩年份?

我做門牙,前幾個月做完,價錢7千。 不過我呢隻牙不嬲唔駛做牙套。 最多可選擇做漂牙。

我做咗3次,第一次同最後一次要2個鐘。

珍珠宮

bobomia 發表於 23-3-2 16:50
門牙杜牙根通常平啲,因為門牙通常得一條牙腳,大牙就有可能兩、三條牙腳。

至於價錢比真正牙髓專科平幾 ...

可能佢都係實習,所以唔會快手。另外,可能要做報告,我見全程有mon睇到杜牙根過程,我時不時都睇住佢每次都要照好幾次x-ray, 確保杜齊牙根,同確認神經位置,所以我覺得診所設備好重要。

珍珠宮

bobomia 發表於 23-3-2 19:15
IC,咁係咪每次个學生做完都有教授檢查架?

呢隻牙教授無出面檢查,但應該有睇報告監察,有過嚟問醫生情況。 醫生有時照完x-ray會俾教授睇。 我除咗呢隻要再杜牙根,仲有另一隻要做手術,教授無出面,但有俾意見,處方藥物係教授簽,做手術時個教授有嚟問進度。

珍珠宮

myericalam 發表於 23-9-6 18:36
回覆 RelaxHippo 的帖子

你好,請問排期要幾耐?杜牙根收费如何?謝你!

由交referral letter到第一次見醫生大約2個月。 我做犬齒初杜牙根,收6千幾; 門牙重杜牙根就7千幾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊