自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bobomia 發表於 23-3-2 10:58
曾智樂?還是曾志樂?

請問你牙套幾錢呢?

係曾志樂醫生,用錯字tim, 在尖沙咀的。我整後面尾二大牙,好似係搪瓷, 但個個case 唔同,你自己問吓報個價先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bobomia 發表於 23-3-2 10:52
香港牙醫名單,杜牙根專科是找牙髓專科,全港現在只有24位牙髓專科。伍泰然不是牙髓專科,只有相關學歷

h ...

咁我唔知,我睇到佢係 港大牙醫學院牙髓病學高級臨床教師,佢e+在環球大廈診症的。
attach1/tmp/phpOmGkkc
attach2/tmp/phpMPjXNi
attach3/tmp/php229Rhp
attach4/tmp/php44C1Lv

珍珠宮

2024年龍年勳章

peaceaa1122 發表於 23-3-2 14:54
咁我唔知,我睇到佢係 港大牙醫學院牙髓病學高級臨床教師,佢e+在環球大廈診症的。

請問伍醫生杜牙根嘅時候係咪都會用顯微鏡架?

p.s. 其實香港好多牙醫都有杜牙根相關嘅資歷、學歷,並且參與教學工作,但只有正式的牙髓專科牙醫才可以出現在牙髓專科名單上面,好多人都誤會左

珍珠宮

2024年龍年勳章

peaceaa1122 發表於 23-3-2 14:40
係曾志樂醫生,用錯字tim, 在尖沙咀的。我整後面尾二大牙,好似係搪瓷,$6000, 但個個case 唔同,你自己問 ...

好的,謝謝分享!

子爵府

你要搵牙髓治療科牙醫。比一般牙醫貴好多,我估整埋牙套要兩萬多元。

珍珠宮

我喺港大個先進牙醫學診所做再杜牙根,雖然係牙醫研究生做,但勝在教學診所設備好,做親都照清楚X-ray ,要向教授報告,所以叫有教授睇住。 價錢比出面專科醫生平一啲。 要有普通牙科醫生referral letter先有得睇。

我呢隻要再杜牙根既牙係入咗菌,醫生仲話第一次杜牙根時,當時牙醫杜少咗一條牙根,所以我認為做呢啲牙科項目都係去啲設備先進齊全既診所好。

珍珠宮

2024年龍年勳章

RelaxHippo 發表於 23-3-2 15:28
我喺港大個先進牙醫學診所做再杜牙根,雖然係牙醫研究生做,但勝在教學診所設備好,做親都照清楚X-ray ,要 ...

請問可以詳細講多少少嗎?
你去港大翻杜牙根係杜邊隻牙呢?
幾錢呢?咩年份?
重杜牙根要做幾多次先完成?
每次杜牙根過程大概要整幾耐呢?

牙套又幾多錢呢?唔該曬

珍珠宮

bobomia 發表於 23-3-2 15:32
請問可以詳細講多少少嗎?
你去港大翻杜牙根係杜邊隻牙呢?
幾錢呢?咩年份?

我做門牙,前幾個月做完,價錢7千。 不過我呢隻牙不嬲唔駛做牙套。 最多可選擇做漂牙。

我做咗3次,第一次同最後一次要2個鐘。

子爵府

我係深圳人民醫院做,張單都係寫顯微根管治療,原來咁高科技.香港做收得咁貴,係未都係用顯微境做多?

子爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章

RelaxHippo 發表於 23-3-2 15:47
我做門牙,前幾個月做完,價錢7千。 不過我呢隻牙不嬲唔駛做牙套。 最多可選擇做漂牙。

我做咗3次,第一 ...

門牙杜牙根通常平啲,因為門牙通常得一條牙腳,大牙就有可能兩、三條牙腳。

至於價錢比真正牙髓專科平幾多,可能要打去專科度格下價先知

2个鐘一次真係好耐喎,屋企人去牙髓專科做杜牙根(隻牙本身未做過杜牙根),唔計檢查嗰次,真正杜牙根總共2次,每次大概35分鐘左右

珍珠宮

2024年龍年勳章

ic310 發表於 23-3-2 16:42
我係深圳人民醫院做,張單都係寫顯微根管治療,原來咁高科技.香港做收得咁貴,係未都係用顯微境做多?
...

咁你現場見唔見到醫生係透過顯微鏡去做杜牙根呢?

你位內地牙醫係牙髓專科嗎?
可以放埋其他牙科治療嘅明細上來睇睇嗎?

咁你杜牙根係幾多錢呢?
牙套又幾多錢呢?咩物料同邊隻牙呢?
唔該曬!

子爵府

bobomia 發表於 23-3-2 16:56
咁你現場見唔見到醫生係透過顯微鏡去做杜牙根呢?

你位內地牙醫係牙髓專科嗎?
聽佢講杜牙(下排倒數第2隻大牙,冇智慧牙)+牙套 = 6000-8000人仔
我冇留意佢d儀器,做緊果陣都係唸住頂住同搵機會吞口水,有時有d痛,唔太激烈.
做左第1次,一星期後做第2次,聽佢講做完第2次就完成杜牙.
唔知係未牙髓專科,掛個名號叫'副主任医师口腔科',仲係知深圳人民醫院係三甲,就比佢搞
其他野唔太清楚
佢叫我唔好咬硬野,我唔覺意咬左芝麻餅餅乾,唔知算唔算,應該唔太硬

珍珠宮

2024年龍年勳章

ic310 發表於 23-3-2 17:07
聽佢講杜牙(下排倒數第2隻大牙,冇智慧牙)+牙套 = 6000-8000人仔
我冇留意佢d儀器,做緊果陣都係唸住頂住同 ...

哇,照你張單咁寫,你第6隻牙做杜牙根,只係用左3xx人仔?好抵喎!

咁你又話6000?係牙套?个牙套咩物料要咁貴呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

硬嘢即係骨頭啊、軟骨啊、果仁啊之類硬度嘅食物,隻牙做完杜牙根係會比較脆弱,就算做左牙套都儘量就住用,注意清潔就可以好耐用

男爵府

做完可否分享下,有興趣整牙,thanks

子爵府

bobomia 發表於 23-3-2 17:12
哇,照你張單咁寫,你第6隻牙做杜牙根,只係用左3xx人仔?好抵喎!

咁你又話6000?係牙套?个牙套咩物料 ...
我話我屋企附近2個牙醫(屯門)報價只係整牙套都6000,最後我決定去內地人民醫院搞.
"你第6隻牙做杜牙根,只係用左3xx人仔?好抵喎!"
->只係做第1次,佢叫我第2次帶4000人仔

珍珠宮

bobomia 發表於 23-3-2 16:50
門牙杜牙根通常平啲,因為門牙通常得一條牙腳,大牙就有可能兩、三條牙腳。

至於價錢比真正牙髓專科平幾 ...

可能佢都係實習,所以唔會快手。另外,可能要做報告,我見全程有mon睇到杜牙根過程,我時不時都睇住佢每次都要照好幾次x-ray, 確保杜齊牙根,同確認神經位置,所以我覺得診所設備好重要。

子爵府

廢柴孖條 發表於 23-3-2 17:23
做完可否分享下,有興趣整牙,thanks
做完再算,應該都會分享
雖然知乎同百度講間醫院服務態度唔好(可能意思係公務員鐵飯碗風氣),但始終係三甲

子爵府

網上用牙醫個名搜一下,搵到啦,寫住"毕业于中山医科大学 从事牙体牙髓专业二十余年 擅长成人龋病、牙髓病及根尖周病的诊治。"

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊