婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲事,佢就要每星期日都要「出去訓」。

我先唔講原因,我其實好嬲,我唔知係因為個原因所以嬲,定係大部分女人都唔可以接受「唔訓一晚」呢回事。

只可以話:唔係因為工作。

又可以話:呢個狀態唔會有deadline

珍珠宮

每星期日都唔返屋企瞓,有古怪

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

咁去左邊?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唔係為工作。
如有二廠,樓主應該一早發左癲。
家人嗎?樓主又未至於咁大反應。
仲要無deadline, 即係焗樓主接受喎。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

無講咩事好難comment
如果係6299 有事/有需要,我接受
如果係工作原因,我接受
如果係另一個女人,我唔接受
如果係因為頂我唔順,我都唔接受

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

darkgard 發表於 23-3-2 08:37
你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲 ...

你開喺婆媳版,係咪佢去左奶奶度瞓先?

我老公有提出過,係老爺中風,留喺屋企休養。奶奶那時好擔心,成日打比老公講到喊。我都同意
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲 ...

睇下咩原因,除左係包左第二個女人,其他原因得
我也可接受

大宅

回覆樓主:

多謝大家回覆,我會review 下自己。

其實,我好接受唔到,呢個deadline 係:直到永遠。

一個女人,湊兩個女,做家務,有時感到無助。by the way, 我仲要返工。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我估係c6要返去陪99
如果係既話咁唔怪得佢啦

每個星期果一日你獨自湊小朋友,
唯有佢返黎既時候叫佢做返家務,
湊及陪下小朋友,個家佢都有份。

大宅

回覆 darkgard 的帖子

睇下咩原因
可能我係係爸爸放好夜既環境長大
如果原因合理我個人可以接受

大宅

陪月勳章 畀面勳章

如果係返老爺奶奶度ok ga~
將心比心~
你2個小朋友大左,
成家立室之後唔返黎探你~
你咩心情, 再者,
至於要訓一晚, 再睇情況~
如果得返1個老爺或奶奶,
或地點真係好遠,
又或者佢地是但一個行動唔方便之類~
我覺得可以接受~
不過同時, 我都會同佢講,
佢個個星期返去, 咁我有條件時,
我都要返去我爸媽個邊訓lor~
丟掉2個女比佢湊~
做返我父母個乖女~

大宅

KonnyGreen 發表於 23-3-4 16:38
將心比心~
你2個小朋友大左,

呢樣唔係咁容易公平。

大宅

又話者,我會諗。今日可能唔係,他朝你發覺佢其實唔係返去「外家」呢?

大宅

我又會諗:個個家庭,個個仔都要返去訓咩?無其他option ? 要一齊訓先叫孝順?一齊食飯唔叫孝順?
人地一星期返去同父母食飯,我明喎。點解係返去訓?晚上九點幾出門….

大宅

KonnyGreen 發表於 23-3-4 16:38
將心比心~
你2個小朋友大左,

如果我個女大左,唔返黎探我,當然感覺唔好。不過,又唔駛返黎陪我訓。同我飲茶,行山,行公園,都ok 丫。
返到黎,大家熄燈上床訓,又無溝通,返黎做乜。不過,我當然明白呢啲係我父家嘅溝通模式,一齊訓覺。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

darkgard 發表於 23-3-4 22:13
又話者,我會諗。今日可能唔係,他朝你發覺佢其實唔係返去「外家」呢?
...

你一樓講「發生左啲事」
睇下咩事啦,如果佢父母有事可以

如果係你地嗌交而過去就唔好
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

無原因好難明,但如果無限期係咁,我都接受唔到

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

嬲都正常,但係係為左咩要出去訓?返6299度?有冇大家傾下?你哋兩公婆關係點?會成日鬧交?

大宅

Liuvyn 發表於 23-3-7 13:34
嬲都正常,但係係為左咩要出去訓?返6299度?有冇大家傾下?你哋兩公婆關係點?會成日鬧交? ...

佢係返去99度。
我知我唔可以唔俾佢返去,又坦白咁講,我係唔想嘅,無了期喎。唔可以同佢食餐飯,飲個茶咩?佢返去,又唔係同99食飯喎,只係晚上9返到去,就大家熄燈訓覺。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

darkgard 發表於 23-3-7 15:08
佢係返去99度。
我知我唔可以唔俾佢返去,又坦白咁講,我係唔想嘅,無了期喎。唔可以同佢食餐飯,飲個茶咩 ...

唔係你小氣,只係你唔鐘意99。

掉轉諗,又唔洗你個個星期揾一日去陪食飯陪坐陪過夜,咪睇開d。

你當老公返去當值咯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊