自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

taiming 發表於 23-3-3 17:17
鄧你慘,朝朝咁嘈醒真係冇仇報。

阿婆講野係不自覺地大聲,佢地可能唔覺自己大聲而影響到人,不如你自己 ...

佢哋耳不靈,唔大聲,可能聽唔到

子爵府

ahqq 發表於 23-3-3 11:03
做運動完全無問題,一般傾計亦冇問題,係佢哋離行離辣大聲傾計先係問題
...

咁你有冇自己嘗試叫落樓下叫人哋唔好大聲講嘢先? 又有冇親去搵嗰幾個阿婆同佢講你有失眠,好難得朝頭早瞓到覺 咁,講到有咁慘得咁慘,自己解決咗先先搵保安啦 !
老實講唔係私人屋苑,公屋保安真係負責棟大廈嘅安全㗎咋喎, 冇乜嘢顧客服務嘅承諾。再講報警,係咪叫浪費警力? 人哋朝頭日間正常活動, 報咗警警察告佢乜嘢罪? 我明白,我住私人屋苑低層都成日聽到人哋公園講嘢( 我條村啲人仲要惡過鬼) 我開窗叫過一次,仲畀人攞粗口鬧番轉頭 , 不過我都冇搵保安,因為保安理唔到棟樓以外嘅人 , 同佢投訴咪真係為難佢,唯有喺窗邊黐隔音貼,同埋戴耳塞瞓覺囉!之後慣咗嘈都瞓到

男爵府

BK Milk勳章

MC媽 發表於 23-3-3 18:06
咁你有冇自己嘗試叫落樓下叫人哋唔好大聲講嘢先? 又有冇親去搵嗰幾個阿婆同佢講你有失眠,好難得朝頭早瞓 ...

班呀婆惡到C,保安之前講完班呀婆仲指住上空樓層大聲鬧,你哋D人咁鍾意投訴,投訴飽佢啦。我明白班保安無權力,我亦唔係為難佢哋,但住客有投訴,佢哋亦有責任去同佢哋講,唔係下下投訴完四十五分鐘後先出現,或者好似依家咁次次都話交更冇人得閒就唔理。

伯爵府

monicawong1960 發表於 23-3-3 11:42
冇用架,嗰啲座頭經理,睬你都傻,你有你投訴,佢哋安守本份,不聞不問。我哋條村,啲人將雜物,鞋,單車 ...

我朋友住私樓一樣,佢交緊成6個幾-尺管理費,咪一樣投訴了N次,管理處都話無辦法,嗰頭投訴完收返入去,轉頭攞返哂出嚟.

伯爵府

monicawong1960 發表於 23-3-3 11:42
冇用架,嗰啲座頭經理,睬你都傻,你有你投訴,佢哋安守本份,不聞不問。我哋條村,啲人將雜物,鞋,單車 ...

報消防,做到嘢。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

講真保安真係無野可做,口頭講左佢地唔聽,警方都做唔到野你期望保安可做到什麼?再投訴都係強人所難,明白你處境,一係自己落去好聲氣同佢地講「一係細聲尐,一係行遠尐」,一係佢地嘈醒你,你就開大收音機嘈到佢傾唔到計(係拿部機落樓係佢身邊開,我訓唔到你都傾唔到計),但咁可能影響埋其他住戶,當中得失自己衡量。

男爵府

睛靈勳章

longsky 發表於 23-3-3 13:35
我都試過,我就大嗌落去叫佢地收聲,都仲唔收聲,我就直接衝落去鬧佢地。

有次天光5,6點樓上隔幾層樓係到 ...

好奇點知樓上邊一層?

男爵府

BK Milk勳章

rubycourt 發表於 23-3-3 18:32
我朋友住私樓一樣,佢交緊成6個幾-尺管理費,咪一樣投訴了N次,管理處都話無辦法,嗰頭投訴完收返入去, ...

遇著D盡責嘅保安就算最後幫唔到手都冇問題,但遇著我樓下啲Hea保安就真係激C,2個保安坐响度睇手機傾計都話冇人得閒。其中果位男保安呀頭,仲成日坐响座頭大聲爆粗,有次同另一位女保安講某件事,大約講緊一位老人家住客,叫個女保安咪X理佢,話X知佢死响屋內嘔臭,要惡D,強硬D,話X知佢之類。

大宅

其實好多人都講,保安係無執法權,佢話話啲阿婆,阿婆唔理都冇辦法。

如果佢哋播歌跳廣場舞,可能報警會有用。但如果係講嘢大聲,警察來都無用。環保署都執法唔到。

咁有什麼辦法?答案係冇,一係搬屋一係鬥長命。

男爵府

BK Milk勳章

tkinwong 發表於 23-3-3 19:23
其實好多人都講,保安係無執法權,佢話話啲阿婆,阿婆唔理都冇辦法。

如果佢哋播歌跳廣場舞,可能報警會有 ...

唉,我哋呢啲住公屋,點搬得郁

大宅

ahqq 發表於 23-3-3 19:24

其實,住私樓街道舖頭大聲,凌晨或早上送貨,都係無辦法。我住單棟私樓,都係唯有關窗。

伯爵府

虎到金來勳章

parrotking 發表於 23-3-3 19:11
好奇點知樓上邊一層?

我個朝係沿住我個單位上去逐層門口聽到。

大宅

ahqq 發表於 23-3-3 19:24

要惡過佢地

珍珠宮

ahqq 發表於 23-3-3 18:25
班呀婆惡到C,保安之前講完班呀婆仲指住上空樓層大聲鬧,你哋D人咁鍾意投訴,投訴飽佢啦。我明白班保安無 ...

但依家好明顯班惡阿婆完全無視保安管理員,所以試吓報警睇吓得唔得。

公爵府

sunkiss 發表於 23-3-3 10:22
其實冇得投訴㗎喎!正常時間正常活動且公眾地方。。你應該自己親自請佢地細聲啲。。如佢地唔理你都冇辦法
...

第4及5條的規定均由1989年11月1日開始生效。

條例第4條為一般規定,用以管制在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而屬這類性質的擾人噪音。

6am仍然係受管制時間, 但唔知傾計算唔算係

男爵府

sunkiss 發表於 23-3-3 10:22
其實冇得投訴㗎喎!正常時間正常活動且公眾地方。。你應該自己親自請佢地細聲啲。。如佢地唔理你都冇辦法
...
認同,呢個情況冇得投訴。向馬路可唔可以投訴車聲? 向巴士總站可唔可以投訴巴士?

子爵府

414928 發表於 23-3-3 19:07
講真保安真係無野可做,口頭講左佢地唔聽,警方都做唔到野你期望保安可做到什麼?再投訴都係強人所難,明白 ...

好辦法喎,我瞓唔到都要你地傾唔到計,班啊婆去到邊,你就攞個喇叭喺佢地身邊播歌,或者特登頻頻大聲插嘴同佢地"講嘢",務求令到佢地冇癮散隊。

公爵府

2024年龍年勳章

7點前嘈你自己打去報警啦!
保安只可以勸喻下,理唔到都無辦法,一係你搵日親身去同阿婆講聲,話樓上好應聲叫佢哋細聲啲,你係都要保安處理,何苦呢?!

公爵府

回覆樓主:

叫埋老公落去同阿婆一齊傾

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ahqq 發表於 23-3-3 10:27
不是回音,係超大聲,6點傾到9點

可能那些阿婆耳聾,所以說得很大聲,你不想煩、唯有下去下面勸著他們走遠一點聊天。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
23456...8

尾頁

跳至