自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人姐姐成日講電話,唔係工作時間已經隻眼開隻眼閉無話過佢
剛發現佢煮緊飯都用住earphone, 叫佢做緊野時唔好用,佢仲話番我轉頭,話個個工人都係咁喎
想問問各位嘅工人姐姐係咪都係咁㗎?我要求係咪過份咗?

別墅

97+01 發表於 23-3-3 19:54
剛發現佢煮緊飯都用住earphone, 叫佢做緊野時 ...

我姐姐都會係咁,不過日頭我地都唔係屋企,所謂無咩所謂。。。佢做好佢d 野就得

水晶宮

剛發現佢煮緊飯都用住earphone, 叫佢做緊野時 ...

我同我屋企人的工人,total 6 個,都無邊工作邊講電話,亦無成日戴住個earphone. 平時佢地電話跟身,見佢地會whatsapp (我都係whatsapp 搵我工人)同上下facebook, 放工返到房先會講電話。

男爵府

2023年兔年勳章

我會俾佢隔2-3個鐘睇一睇電話,但唔會俾佢一面做野一面講電話,我地返工都唔會咁啦

子爵府

我個都係,一邊長期帶耳機做嘢。做到嘢就算,但係同佢講嘢要聽lor. 完咗約唔會再請了。

侯爵府

2024年龍年勳章

呢啲工人會駁嘴咁自我
預咗唔會改唔會變
如果唔使睇細路而其他方面都ok
就隻眼開隻眼閉
呢啲駁嘴工人勸又唔得鬧又唔得
如果僱主好介意就唯有換人

男爵府

solim 發表於 23-3-3 20:08
我個都係,一邊長期帶耳機做嘢。做到嘢就算,但係同佢講嘢要聽lor. 完咗約唔會再請了。
...

我都係咁諗,做哂d野就算
但係一路煮飯分哂心咁唔係咁好咪話吓佢囉,點知佢仲惡過我
所以問吓呢度jm

男爵府

樓主,如果你返緊工做緊野,-路用earphone講私人電話;你老闆問你,你會駁佢咀,話個個都係咁!

你估你老闆會點?

你諗到呢點,就自然知點做:
如果無佢唔得,就會暫時忍佢;有機會就即刻移除。

侯爵府

2024年龍年勳章

97+01 發表於 23-3-3 20:15
我都係咁諗,做哂d野就算
但係一路煮飯分哂心咁唔係咁好咪話吓佢囉,點知佢仲惡過我
所以問吓 ...

我第一個工人就係咁
好聲好氣話佢仲兇翻我轉頭
但當時我好需要工人湊初生B唯有忍
咁佢其他方面都ok既又錫bb

之後我再請工人一入屋時會同佢簽家規
強調唔可以工作時傾電話
同佢講之前炒個工人係因為傾電話
(其實係工人回鄉結婚)
咁之後既工人就無再明目張膽咁用電話

男爵府

Activehealth 發表於 23-3-3 20:20
樓主,如果你返緊工做緊野,-路用earphone講私人電話;你老闆問你,你會駁佢咀,話個個都係咁!

你估你 ...

咁啱嘅,我啱啱都係咁同佢講,佢都係話個個工人都係咁,仲話要聽音樂去開解佢嘅寂寞同唔開心喎

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我的工人當我在家時, 從沒有見到或聽到她講電話

男爵府

Horsebbj 發表於 23-3-3 20:45
我的工人當我在家時, 從沒有見到或聽到她講電話

我以前d工人比我見到用電話都會自動收埋,但呢個其實用咗好多年㗎喇,做好哂野講電話我都唔理佢,係啱啱見佢煮飯用earphone 先話吓佢,點知佢仲話返我,好心淡,佢好似忘記咗係嚟打工咁,話好悶要用音樂嚟開解喎

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

97+01 發表於 23-3-3 21:24
我以前d工人比我見到用電話都會自動收埋,但呢個其實用咗好多年㗎喇,做好哂野講電話我都唔理佢,係啱啱見 ...

可能想博炒攞長服走

水晶宮

回覆樓主:

我唔係到,我知佢會

男爵府

我媽個姐姐,全天候24小時,earphone已經溶為一體

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

同返佢講:「我唔鍾意工人成日玩電話,香港僱主個個都係咁㗎啦。」

公爵府

2024勳章

以前幾個工人都係咁, 而家果個反而無

男爵府

我同工人第一日已約法三章,上班時間內嚴禁「使用」電話。

男爵府

回覆樓主:

長期戴,有時入廚房會聽到佢突然講一句,又笑下,反正唔需要佢湊小朋友,中意講就講啦,不過傾電話做野,手腳會慢左影響佢自己休息時間唔關我事

公爵府

97+01 發表於 23-3-3 21:24
我以前d工人比我見到用電話都會自動收埋,但呢個其實用咗好多年㗎喇,做好哂野講電話我都唔理佢,係啱啱見 ...

聽音樂我ok,可能心情吾好。
吾洗湊小朋友ok。

首頁

尾頁

跳至