自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

26days 發表於 23-3-7 22:38
我朋友係獨女,前幾年佢爸爸過身,得佢一個人攪,我覺得佢好孤單。之後佢媽媽都老又有重病,佢又要照顧媽媽 ...

有兄弟姊妹唔代表個個會理,唔理兼多批評, 自己一個話哂事唔使同人交代仲好。自己有伴侶仔女一齊唔會孤獨

伯爵府

Gigi1127 發表於 23-3-6 19:41
有又咩原因。無又咩原因。
大前提你地又有無兄弟姊妹生的小朋友同你個小朋友玩?
...

無後悔,自己同仔都興幸得一個,可以集中資源,今時今日小朋友好忙好多活動唔得閒悶,又有同學有朋友一齊玩。呀仔見到人地兄弟姊妹爭野或呀妹整爛呀哥啲功課就話好彩佢無兄弟姊妹

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

xyz_yy 發表於 23-3-6 20:11
有後悔,應該連1胎都唔生。

Me too

珍珠宮

Nagomi 發表於 23-3-8 05:40
其實你諗得太美好,有兄弟姐妹都唔代表一定係有商有量,而且每個人成長軌跡唔同,遇到既人又唔同,呢d都係 ...

我明你意思,我c6 就是大家庭,亦都有兄弟姐妹移民,亦都有關系差嘅時候,亦都有將老人家推來推去嘅時候,呢d情况我嫁左過來2x年都一一經歷。 但相比我當年一個人,無人商量,無人分擔,死老豆時無一個同位置嘅人分擔個種痛,個種孤單無力感,我c6 家庭個d所謂糾紛,相對地小事。

不過好認同c6真係好重要,由於出世後一直一個人(父母工作),到結左婚後有個人跟我共同位置,其實佢有無真係出手幫忙唔係最重要,最重要係有個人跟我同一位置,我心裡踏實好多。 唔知你明唔明我意思

所以我唔會唔生,亦都一定唔會只生一個

子爵府

回覆樓主:

就算有兄弟姊妹, 唔代表感情好, 好多人只會亙相推卸責任.
一係就虎視眈眈父母財產
大家想得太美好.
有家庭, 為左追仔生幾個, 連校服都唔捨得買, 無論幾多度都係得一件冷外套, 連校褸都唔捨得買, 何必呢? 唉

珍珠宮

其實你諗得太美好,有兄弟姐妹都唔代表一定係有商有量,而且每個人成長軌跡唔同,遇到既人又唔同,呢d都係 ...

你分析得好好。
一生人有好嘅父母同好嘅伴侶先係最重要,如果唔可兩样兼備,首選好嘅伴侶,而兄弟姊妹可有可無,唔一定有就好。
我仔係獨子,我可將所有資源比晒佢一個,中小學返全日有同學陪伴,大學有女朋友,學習又忙點會悶,最多係初小幾年可能會悶啲,問佢有冇想過想有兄弟姊妹,佢話好彩冇,佢小學同朱有幾個從小好憎細佬妹,10隻手指有長短,父母好難做到唔偏心,問題就會出現
而家我仔已成家立室,更加好彩我只生佢一個,第日財產比晒佢唔使有人同佢掙。如果生兩個,好就好,但分分鐘細果個冇佢生性,會要佢幫手,到時一大堆問題就出黎了。

子爵府

polliebb 發表於 23-3-7 21:54
當長老有事,有兄弟姊妹等於無,個個覺得你最得閒旨意你搞晒,就唔係咁諗
...

係. 例如去急症室等十幾個鍾, 自己露一露面i就閃左人或者衰到連面都唔露. 之後就推俾其它人, 自己返屋企訓覺, 冇兄弟姊妹反而冇咁嬲

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-3-8 07:18
無後悔,自己同仔都興幸得一個,可以集中資源,今時今日小朋友好忙好多活動唔得閒悶,又有同學有朋友一齊 ...

我仔有兩個從小學識到而家嘅同學,細時一個同學一見到細佬就打交,話好憎細佬,佢媽好頭痕,我有次接放學都見到,兩兄弟仇人咁,
後黎到上大學,兩兄弟仍然冇計傾。
另一個同學,我仔經常上佢屋企玩,同學對個妹似陌路人,從來唔一斉玩,大左就各自送去唔同國家留學,到而家大晒,間中個哥仲有埋怨父母偏心,但外人睇已覺得佢父母好公平,兩個一样有外國留學,18歲送一人一層樓
所以我仔話好彩佢同佢老婆冇兄弟姊妹,煩少好多

珍珠宮

gallygally 發表於 23-3-8 07:28
就算有兄弟姊妹, 唔代表感情好, 好多人只會亙相推卸責任.
一係就虎視眈眈父母財產
大家想得太美好. 生兩個 ...

其實有些生二個只係因無話事權,係老公要生或者老人家要佢生,或頭一胎唔滿意,生多個

其實無論唔生,生一個,或生二個真係要2公婆考慮清楚同埋要有共識。

珍珠宮

虎到金來勳章

完全認同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

要教要養就一個都嫌多,佢大個咗成日唔痴家就覺得一個太少

侯爵府

hw1115 發表於 23-3-6 19:55
冇後悔!

男爵府

一個幾好吖,手頭可以鬆動啲, 資源可重點分配比佢。 第日我走左又唔駛煩點分配遺產。兄弟姊妹好就好彩, 唔好就真係煩多樣

子爵府

...

有錢有能力咪生, 冇錢就冇辦法。

男爵府

回覆樓主:

兄弟姊妹長大後一起分担,照顧年老父母係睇彩數。
但係如果生一個資源擺喺佢身上, 再儲錢自己退休希望將來唔使小朋友照顧 ,咁就係自己可以掌握嘅事。

洋房

回覆樓主:

生一個定兩個以上有時都睇父母同第一個小朋友的性格
唔認同生一個唔明生兩個的好處
正如有人唔生,唔結婚,佢有佢的自由快樂,大家本來考慮的野就唔同,無話邊個好

伯爵府

waic 發表於 23-3-8 07:45
我仔有兩個從小學識到而家嘅同學,細時一個同學一見到細佬就打交,話好憎細佬,佢媽好頭痕,我有次接放學 ...

所以有啲生兩三個話等仔女有伴其實唔係必然,我仔有個同學有兩個家姐,有個仲係孖生,但由細到大都無交流,同獨生無分別

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 MissMaMa 的帖子

事實係, 眼見太多大家庭,有好多兄弟姐妹,但無人照顧父母

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-3-8 09:36
所以有啲生兩三個話等仔女有伴其實唔係必然,我仔有個同學有兩個家姐,有個仲係孖生,但由細到大都無交流 ...

而家啲年輕人唔同以前啦,比較自我,生幾個真係要好公平唔可偏心,輕則仔女互相冇交流,重則互相仇恨,大把例子。
但老實講,細時父母可能好肯定講自己做到公平,到仔女大晒,成家立室,各人環境唔同,有啲顧家有啲做伸手黨,咁父母錫顧家果個多啲或要求顧家嘅照顧伸手黨, 矛盾就慢慢開始形成。
咁當然有例外,許氏(許冠文一家)或陳氏(陳美齡一家)甘好命,4個仔女都叻, 感情又好, 只佔勁小數,同埋佢地個年代唔同現在。

大宅

...

生1個或2個…夫妻要取得共識,冇咩後悔。

每個小朋友成年後都係獨立個體,同Friend 聊天可能多過兄弟姐妹,父母生病要邊個照顧,講真如果都要返工都係請人照顧或自己拿大假,有兄弟姐妹多數搵無返工顧。
自己都經歷過家人生大病,唔會爲了要輪著照顧父母要多生幾個小朋友商討。

首頁

尾頁

跳至