自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-3-6 20:07
識幾個獨生子女, 到咗三四十歲, 而自己父母年紀漸長 ,開始覺得有壓力。 佢哋都羨慕我生長於一個大家庭 ...

只有純粹想推卸責任才想有兄弟姊妹,最好搵個兄弟姊妹補貼埋自已。人性!

大宅

冇後悔。冇人陪玩。大個d佢學校好多朋友,加埋功課跟本冇咩時間會悶~

侯爵府

好媽媽勳章

esmehouse 發表於 23-3-6 20:57
本身我係獨生女,所以由頭到尾都係諗住生一個,將所有資源集中係一個度 ...

我c6同你相反,佢係勁多兄弟姊妹,所以佢就係覺得無資源,所以day one未婚已經諗好只生一個,所有資源集中喺一個度。

珍珠宮

Nagomi 發表於 23-3-6 20:25
我覺得與其諗佢有兄弟姐妹就唔會寂寞,寧願佢可以擴闊生活圈子,識多d朋友,如果幸運的話將來識到好的另一 ...

阿囡有我FTM,C6又成日可以陪我哋,佢連旅行亦成日有差唔多年紀嘅侄仔一齊玩,幼稚園返學,一班同學,朋友成日一齊玩,獨生女反而令佢小、中學識吾少朋友。又比較獨立,佢自己興趣多多,又注重學業,連上網時間都非常有限,瞓覺都要催佢,悶,對佢來講,一定好陌生

男爵府

MissMaMa 發表於 23-3-6 20:07
識幾個獨生子女, 到咗三四十歲, 而自己父母年紀漸長 ,開始覺得有壓力。 佢哋都羨慕我生長於一個大家庭 ...

呢樣真,身邊不少

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 23-3-6 20:59
唔後悔!!
錢銀又鬆動,咁辛苦養大一個,唔想重覆(除非好鍾意小朋友,愛熱鬧,唔係媽都媽暈你)
有兄弟姊 ...

自己反而見幾個生第二或第三胎才自閉、阿氏、唐氏等出現。父母精力唔係湊多一個咁簡單,亦影響其他仔女, 人生改寫…….

大宅

25638 發表於 23-3-6 20:05
無後悔 各方面易安排易搞好多

多嘢都係相對,一樣好,另一樣又唔好

伯爵府

Cankk 發表於 23-3-6 20:11
冇後悔
兄弟姊妹唔係用嚟陪玩的
大個各自有家庭唔一定會互相扶持

認同
好嘅咪一家人,唔好嘅爭拗各不相干

珍珠宮

annie133 發表於 23-3-6 22:17
我見後悔生兩個多過一個
而家精英制

我自己同C6都係大學畢業,大家圈子嘅都係遲生多,生一個嘅多過2個,大部分因讀埋master, 考埋專業試,事業拼搏,單身,遲結婚,之後無生的亦唔少

更何況下一代

子爵府

DIMDIM2011 發表於 23-3-6 20:59
唔後悔!!
錢銀又鬆動,咁辛苦養大一個,唔想重覆(除非好鍾意小朋友,愛熱鬧,唔係媽都媽暈你)
有兄弟姊 ...

極度同意!我一個,一日到黑媽都你暈
有時心裡面真係爆粗想問佢又點呀!
我成日見人帶兩個出街,等程(emoji)都嘈到拆天,兩個都係仔就打黎打去,陣間又設訴佢搞我呀!真係睇到都煩
冇人陪玩可以帶多d出去搵人玩,兄弟姊妹生得幾多個呀,仲要未必岩key,自己返學識朋友囉

珍珠宮

手頭唔係十分鬆動
再生多個 會減少左大既資源
對大既唔公平

男爵府

唔會後悔,由始至終覺得生一個已經夠,
我哋將全部心力/耐性/時間/陪伴/愛 集中俾晒佢,咁就唔會有爭寵或覺得父母偏心嘅事

唔覺得有兄弟姊妹陪玩就會唔悶,呢個係大人自己覺得嘅美好畫面,兄弟姊妹啱唔啱玩都講緣份,見到唔少日日打交狗咬狗骨

其實小朋友出去公園或返學等都會識到好多朋友,平時喺屋企都可以有好多嘢同父母玩,我個小朋友就從來未講過悶或孤獨,亦都無開口話要兄弟姊妹,可能呢類小朋友又比較獨立

我自己係大家庭長大,到而家為止都係覺得兄弟姊妹感情好生疏,我童年最開心嘅回憶都係同鄰居或同學玩,同埋覺得兄弟姊妹咁多父母點都會有偏心(一定口講話無) 或者忽略自己會有唔開心

大宅

生一個,俾最好既資源,另外自己要顧掂自己退休開支,咁就完美

男爵府

冇後悔,不用擔心出現比話偏心的情況

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有經濟能力+有屋企人支援先好生兩個以上,有時搵人幫手睇下慘過乞,冷言冷語永在心中,好彩我仔而家捱大左d比較易處理

屋企人永遠唔幫手,話唔係湊得掂先生最好笑,我對係孖
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

Gigi1127 發表於 23-3-6 19:41
有又咩原因。無又咩原因。
大前提你地又有無兄弟姊妹生的小朋友同你個小朋友玩?
...

一個資源豐富好多,2個要年齡相近先好玩,但又會成日互相黑心對方.有兄弟姊妹的,份人奸啲.

獨仔/獨女為人天真啲,唔夠有姐妹嘅同學奸

我女同學,有妹妹嘅,本身份人愛告狀,愛講大話。因為在屋企都成日告妹狀。
當在學校有陌生同學唔小心撞到自己,佢會覺得人地專登撞佢,乜都鬧人專登。

連我女撞到佢道歉都鬧我女專登。

搞到個k2妹有樣學樣,家姐hi到好少,個妹學晒家姐,扮到好痛。
又會互相用計仔講大話令阿媽信自己多過妹。

另一位又係有妹妹同學,又係愛講大話,告狀等。

再有一位有弟弟,家姐勁憎細佬

所以有兄弟姊妹,要好睇個父母識唔識取得平衡。

男爵府

回覆樓主:

冇後悔
我阿女出世嘅時候有人勸我 要生多一個陪佢, 佢話大啲佢會好悶但我一啲都唔覺得佢悶。
以前屋企有姊弟資源分薄咗, 以前 好羨慕屋企淨係得一個小朋友, 資源畀咗佢, 時間亦都畀曬佢。
而家有whatsapp約play date 比以前易好多。 我住嘅屋苑有好多小朋友根本一啲都唔悶。
生少個多左錢留低退休用。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

無錢,想生多個但兩公婆經濟唔許可

男爵府

cara.mak 發表於 23-3-7 09:17
一個資源豐富好多,2個要年齡相近先好玩,但又會成日互相黑心對方.有兄弟姊妹的,份人奸啲.

獨仔/獨女為人 ...

你講得啱呀,我平時眼見就係比較多兄弟姊妹有呢種情況出現

唔係好多會相親相愛,唔計較

睇得出唔少會專登做啲行為傷害對方或者喺自己媽咪面前爭取好表現,等媽媽錫自己多啲

試過出街見過個哥哥襯媽咪行開即變臉對BB車個細佬又打又鬧,當媽媽返轉頭,哥哥話細佬曳自己扭計喺度喊

如果感情唔好或者父母無適當引導多數會爭寵,好多時我同啲小朋友傾偈,佢地會話覺得比兄弟姊妹分薄左父母嘅愛,陪伴仲有感到偏心

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-3-6 22:24
一般都唔會,一係後悔生BB,好少後悔生兩個

當長大咗,一個生性一個唔生性,又爭身家時,就會…

首頁
45678...13

尾頁

跳至