自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

「父母為子女健康學業甚至出埋錢比首期, full pay上車」,

「放低專嚴, 取free物件食物,取政府資源」,

唔明兩者有咩關係?

大宅

kitbebe 發表於 23-3-8 12:05
識人就係為個仔, 成副身家供仔外國讀書, 話將來靠個仔養, 真係無言, 佢個仔第時就慘了, 可能自己都好緊, 仲 ...

咁兩老都叫有付出過、只係投資心態唔係真係愛子女、投資可以蝕架

伯爵府

若曦 發表於 23-3-8 11:03
物質嘅嘢量力而為,但係愛和關心唔少得, 仔女係會永遠記得的。 點解有啲老人家本來有仔有女但係孤單一人 ...

唔一定架
我有個鄰居係好錫個仔
最後個仔係呃晒佢的錢
再伸佢入政府老人院

若曦    發表於 23-3-9 15:03

象牙宮

回覆樓主:

從來無為過佢,但當然能力比到會滿足少少佢!話明儲落既錢養老,用剩先到佢,唔會刻意留遺產

珍珠宮

EMILY03 發表於 23-3-9 14:25
我想問是否一直都會比最大間房仔女住? 呢方面我唔認同, 點都要佢地知道長幼有序之分, 書跟本可以放龐,不喜 ...

大房呢個係阿哥、大嫂意思,唔係侄仔提出的要求。因可以整張適合嘅書枱,可以做功課、溫書。房間唔止放書咁簡單,高中,好多時間包括假期在房溫書,如房唔夠用,會用餐枱,佢哋用餐、出入更加唔方便。同時大人喜歡係廳活動。

我覺得佢哋在適當時間,做出適合佢哋作息安排,可以善用空間,非常理智,至於之後侄仔吾需要,要作出改動,相信亦唔難

其實我阿哥一向好細心、體貼,我以前亦分享過佢將間有窗,大唔少嘅房間给我高中讀書用,真係會讀得特別起勁,至今我仍然好感動

水晶宮

小厘子 發表於 23-3-8 10:16
有啲仔女會覺得呢啲係父母應該畀佢,理所當然,當然有啲父母真係唔計較
...

聽唔少,身邊8-90後都話,預左層樓/錢第日比佢哋啦,計晒數。有d 三四十歲都無返工,一直食住屋企,等緊繼承財產。做父母都話明係留比佢哋,自己預左

水晶宮

木土土 發表於 23-3-9 14:52
「父母為子女健康學業甚至出埋錢比首期, full pay上車」,

「放低專嚴, 取free物件食物,取政府資源」 ...

應該指比晒錢仔女不求回報,自己寧願去攞食物都唔捨得問仔女攞家用果d

琥珀宮

ricecooking 發表於 23-3-9 18:13
應該指比晒錢仔女不求回報,自己寧願去攞食物都唔捨得問仔女攞家用果d
...

父母會為咗比子女最好,如買樓,可能會自己死慳死抵。但極端到因此而要去取free物件食物,取政府資源,應該好少數吧。

講家用,若父母窮到要去取free物件食物,應該大部分係仔女唔理父母無比家用,而不是父母捨唔捨得去問仔女攞既問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-3-9 13:33
所以有啲網友話我,仔女大學學費做咩比到都叫仔女去借。

免審查可以借,慢慢拉長還,佢成年人,自己要識 ...

果啲網友果個唔會係我掛
我當年讀書時屋企0資助,
學費生活費乜都要自己去搵資助去借去做part time 賺錢
某程度上我覺得好影響學業 超大壓力N樣野做
同學門努力埋首溫書做功課
自己要去做野賺錢養自己再兼顧學業

如果生活費全包,唔洗太多額外工作
借學費又唔會影響學業既大前提下
等到畢業後自己還其實都無乜問題
其實香港學費唔算貴,相對畢業後人工
人工都會年年加、學費好多年都冇加

水晶宮

luckyQ 發表於 23-3-8 09:53
聽得多,做到平衡好難,為佢地健康學業甚至D父母出埋錢比首期, full pay上車,係咪真係可以做到放低專嚴, ...

唔駛去到咁盡吖嘛?!

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-3-9 19:25
果啲網友果個唔會係我掛
我當年讀書時屋企0資助,
學費生活費乜都要自己去搵資助去借去做part tim ...

不是說你。

大學借學費係畢業後才要還,不會好影響到學習時間。到時見步行步。如果個仔識想的,入大學時的暑期都會返下工賺下錢。讀書期間只是食飯坐車要用錢,基本上生活需要,屋企仲會提供。

我仔近年都有考到少少獎學金。我提佢如果佢入大學而DSE勁,有新生獎學金。讀到書又勁的話,根本大把獎學金可以考。

要比小朋友學習珍惜,一切得來不易。

水晶宮

木土土 發表於 23-3-9 18:58
父母會為咗比子女最好,如買樓,可能會自己死慳死抵。但極端到因此而要去取free物件食物,取政府資源,應 ...

我識好多父母叫仔女唔使比,話隨得佢哋比唔比,話比到5百都好滿足

子爵府

chingnc 發表於 23-3-8 10:29
我有時都幾怕d 人話有仔女後乜都俾晒佢呀,又哩又路,我唔會囉,最多是相同的quality of life,我唔會放棄 ...

自己係絕對唔可以放棄,做父母都要增值,唔好俾佢地睇死,更加要留個錢傍身,等佢地拎家用c 梗…仲要未入棺材都唔好俾晒啲野佢地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-3-9 19:42
不是說你。

大學借學費係畢業後才要還,不會好影響到學習時間。到時見步行步。如果個仔識想的,入大學時 ...

如果包食包住,自己賺下零用錢又無妨,有埋獎學金更加錦上添花
學費果啲,讀得叻既又搵份好工
基本上好快還曬,不成問題

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 23-3-9 14:35
找個平衡點
我唔會為哂仔女
要有me time 會扮靚同朋友玩

我嘅me time 係瞓覺同做運動
從來都唔會次晒個女無左自己,我放假會放定d蛋糕、麵包喺餐枱,個女早起自己攞黎食,我要瞓晏d

琥珀宮

ricecooking 發表於 23-3-9 20:02
我識好多父母叫仔女唔使比,話隨得佢哋比唔比,話比到5百都好滿足

我係講果d 窮到要去取free物件食物 既父母wow 。
你識果d父母,都係自己要去取free物件食物,但就叫仔女唔洗比家用?

翡翠宮

cyyiu 發表於 23-3-9 20:22
我嘅me time 係瞓覺同做運動
從來都唔會次晒個女無左自己,我放假會放定d蛋糕、麵包喺餐枱,個女 ...

我女一放假就自動好早起身,俾我訓晏啲都唔得,除非俾佢睇youtube先肯俾我訓多陣

伯爵府

luckyQ 發表於 23-3-8 09:53
聽得多,做到平衡好難,為佢地健康學業甚至D父母出埋錢比首期, full pay上車,係咪真係可以做到放低專嚴, ...

當然啦

別墅

人生盡量都係對自己好少少

子爵府

狂野樹枝 發表於 23-3-9 21:44
人生盡量都係對自己好少少

例如呢

首頁

尾頁

跳至