自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實可唔可以用精神問題做抗辯理由,佢媽簡直係直接逼瘋佢原凶。

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

判十年都算輕判。
我又吾明佢亞媽,做護士同做助產士差好遠嗎?
佢其實都係有病!!!

公爵府

薯圈 發表於 23-3-8 19:05
佢唔係3x歲突然被啊媽迫,而係由bb開始已經習慣在媽媽嘅編排中生活。 局外人當然講得好輕鬆,我估佢呢3x年 ...

同感

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實應該叫佢媽自己去考

翡翠宮

畀面勳章

寶貝豬豬234 發表於 23-3-8 18:11
令我回想起我讀中學
果年中四,識左個男朋友,係我同學契哥
有日我阿爸比左D相我睇,係我同個男仔一齊嘅相 ...

之後你同爸爸的關係如何?
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

syne403 發表於 23-3-8 13:13
呢單案我好同情個女仔,但殺人真係愚蠢嘅行為,諗起最近睇嘅一部劇對白「我們不能選擇我們的父母,我們唯一 ...

精神虐待……其實阿女真係情有可原,嗰媽幾變態

公爵府

回覆樓主:

內地劇底線 其中一個故仔係改編類似太弒母真事,情節好類似。但呢個阿媽再變態d

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

呢單案我好同情個女仔,但殺人真係愚蠢嘅行為,諗起最近睇嘅一部劇對白「我們不能選擇我們的父母,我們唯一 ...

我無佢app睇唔到。其實呢單係咪另一單?之前有個係男生。

https://topick.hket.com/article/2879247/%E7%8B%A0%E5%BF%83%E8%99%8E%E7%88%B8%EF%B8%B1%E5%82%AC%E8%B0%B7%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%85%92%E5%AD%90%E6%9C%9B%E8%80%83%E5%85%A5%E5%90%8D%E7%89%8C%E6%AF%8D%E6%A0%A1%E3%80%80%E7%8B%A0%E7%88%B6%E8%8F%9C%E5%88%80%E5%A8%81%E5%9A%87%E8%AE%80%E6%9B%B8%E5%88%BA%E6%AE%BA12%E6%AD%B2%E5%85%92

日本其實真係好趣怪民族

水晶宮

KittyMelody1 發表於 23-3-8 13:35
咪係,去到肢解棄屍,已經唔係去到仇恨咁簡單,而係個女本性好兇殘。。。。。
...

文中有講,離家出去3次,佢媽媽搵警察,私家偵探去搵返佢
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

認識一對國內父母,對孩子的要求簡直是超常,高中開始一直逼孩子要考進全美top 20的大學讀CS,各種「機會」包括培訓、義工、internship,直接搵老師捐款setup新的club製造顯示領導才嘅機會…
孩子本身都係比較aggressive嗰種,喜歡支配旁邊嘅同學、師弟/妹,父母甚至要求我為孩子開個intern職位,用嚟做大學申請嘅profile
G11年中終於斷線,完全沒有辦法返學,大學申請泡湯,兩年嚟一直休學,什麼全美top 20都係一場遊戲一場夢,現在兩夫婦又將寄望放喺細仔身上,逼傻一個仍然唔學精

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁迫法反而唔係自殺而係殺阿媽

複式洋房

回覆樓主:

琥珀宮

貓咪達人 發表於 23-3-8 13:23
個女俾個呀媽迫癲左,如果係我,我會選擇自己想要既野,最壞打算就係離開屋企咁解,無謂攪到自己雙手沾血囉 ...

內文講已離家出走3次,但被母親安排嘅私家偵探及警察發現。

唔係未試過,係逃脫唔到佢阿媽設下嘅天羅地網,咁嘅情況下,係趕狗入窮巷,佢阿媽嘅死亡,係自己攞嚟。

男爵府

儆醒自己

珍珠宮

紫翹 發表於 23-3-8 13:17
回覆 syne403 的帖子

呢段新聞好似已經有一段時間. 佢媽媽唔俾佢讀佢想讀既野, 我記得佢好似考到醫護, 但 ...

有時唔係子女唔想揀,只係唔敢揀~
無論父母定係社會,都好中意道德綁架,唔係人人有勇氣去面對,最後反極必反~

大宅

mother904 發表於 23-3-8 21:47
之後你同爸爸的關係如何?

唔係咁好
因為佢到而家都想操控我哋,甚至我老公同小朋友
所以我地而家好少來往

mother904    發表於 23-3-14 17:01

琥珀宮

其實呢d邉有得迫架,再唔係年年報考,年年hea考就算

琥珀宮

virgokaren 發表於 23-3-8 20:59
判十年都算輕判。
我又吾明佢亞媽,做護士同做助產士差好遠嗎?
佢其實都係有病!!!

日本應該護士高級d
唔同香港的助產士係由護士訓練出黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 23-3-14 16:23
其實呢d邉有得迫架,再唔係年年報考,年年hea考就算
年年hea考,咁完全無了期
考唔到, 呀媽繼續迫, 已經retake 左9年,
個呀媽咁顛, 迫多10年都唔奇
其實睇唔到將來, 先係迫到個女仔上絕路

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mizuho 發表於 23-3-8 23:26
認識一對國內父母,對孩子的要求簡直是超常,高中開始一直逼孩子要考進全美top 20的大學讀CS,各種「機會」 ...
少子化, 富裕起來資源多, 加上中國人傳統思想
望子成龍, 萬般皆下品...
著手提高下一代教育程度的要求
有D 走向極端

首頁

尾頁

跳至