自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

疫情前前訂過台灣酒店,正常,仲送local tour

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Trip.com 無問題
我好多時都即刻訂即刻入住

男爵府

Yeelim 發表於 23-3-10 13:38
下星期想返深圳行下,住一晚,睇post,可以在ctrip訂房,想問下大家有無伏?有什麼要注意的?
...

去韓國我都試過用佢

男爵府

係咪trip訂既一定住到,聽講大陸唔係間間酒店都比國外人住

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

易用,價錢同飛豬差不多, Email 收到 confirm 後 記得cap畫面,最好訂有得退果啲。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Become 發表於 23-3-10 19:51

訂到就住到,深圳無執得咁嚴,杭州上海真係好多都唔比外賓住。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

個網一定無伏,價錢一定平過自己walk-in.

不過,同其他網上訂購差唔多,啲相係表現酒店嘅某一家面,未必是事實嘅全部。大陸幾佰蚊嘅酒店,你預就係有個地方瞓一晚,交通方便、房間清潔便可,唔好有太高期望。

子爵府

Become 發表於 23-3-10 19:51

是的。
Trip是國際版,訂得嘅,用回鄉証一定可住。
Ctrip就要留意有冇寫只限大陸身份證

男爵府

andyman 發表於 23-3-10 20:02
THX,我遲D要同屋企人返韶關就係煩緊邊種酒店先比住

珍珠宮

用這些booking app就只訂4星以上嘅國際酒店
重點永遠係一分錢 一分貨,唔好訂最平嘅房,因為酒店一定係啲奇奇怪怪嘅位置才會廉價出租

公爵府

Ok

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jone_kuok 發表於 23-3-10 20:12
是的。
Trip是國際版,訂得嘅,用回鄉証一定可住。
Ctrip就要留意有冇寫只限大陸身份證

竟然有啲咁嘅事?
我以前返大陸用ctrip 訂過無數次,好彩冇出過問題

伯爵府

牛年勳章

andyman 發表於 23-3-10 20:02

唔俾住的原因係咩?
我四月会去上海,杭州。

子爵府

2024年龍年勳章

冇問題,上市公司
Be Happy

伯爵府

我大多數訂房都在trip.com訂。記得啱啱疫情果年訂了新年去澳門同珠海酒店,但見大陸開始爆發疫情,就主動問可唔可以退款唔住,客服好好,好快就安排了退款,果陣只係中旅社開始取消旅行團,估唔到可以要求到trip.com退酒店款

翡翠宮

virgokaren 發表於 23-3-10 21:08
唔俾住的原因係咩?
我四月会去上海,杭州。

可能怕影响國家聲形象掛,深圳可以租七天,如家,但杭州就唔得。

翡翠宮

hohoho36 發表於 23-3-10 21:40
我大多數訂房都在trip.com訂。記得啱啱疫情果年訂了新年去澳門同珠海酒店,但見大陸開始爆發疫情,就主動問 ...

trip.com 好多可以退的,訂的時間留意下,我試過當天早上12點先退。

珍珠宮

virgokaren 發表於 23-3-10 21:08
唔俾住的原因係咩?
我四月会去上海,杭州。

內地有個酒店經營標準for接待境外遊客,例如安全標準,消防標準,外語接待能力等等,唔符合標準係唔比接待境外遊客,因為容易出問題,影響國家形象。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

之前用開BOOKING.COM 果D 訂房, 早星期去CTRIP(大陸版)到訂左下個月西安的酒店, 第1次用佢訂房, 雖然有得取消, 但一落單就已過數, 唔同之前BOOKING.COM 果D 只是HOLD 卡數.... ... 感覺都好驚有咩問題就麻煩...
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 23-3-10 20:52
竟然有啲咁嘅事?
我以前返大陸用ctrip 訂過無數次,好彩冇出過問題
...

如果只接待持有內地身份證住客,攜程係會清楚寫明。比例好低,通常係比較優惠價格嗰啲。

首頁

尾頁

跳至